Hz. Ömer ne zaman müslüman oldu, kaç yaşındaydı?
Hz. Ömer, İslam peygamberi ve Hz. Muhammed'in sahabelerinden biridir. Hz. Ömer İslam devletinin Hz. Ebubekir'den sonraki ikinci halifesi olmuştur. Peki, Hz. Ömer ne zaman müslüman oldu, kaç yaşındaydı? İşte Hz. Ömer’in hayatı ile ilgili merak edilenler…
Hz. Ömer'in annesinin adı Hanteme binti Haşim, babasının adı ise Hattab bin Hufeyl olarak bilinir. Müslüman olmadan önce Müslümanlara eziyet eden bir kimse olarak tanınmaktadır. Kureyş'in bazı ileri gelen kişileri gibi putperestliğe inanmış ve İslamiyet'e inanmadan önce de İslam'a düşmanlık göstermiştir.
HZ. ÖMER NE ZAMAN MÜSLÜMAN OLDU?
Hz. Ömer 616 senesinde Müslüman olmuş ve Hz. Muhammed'in (sav) yanından hiçbir zaman ayrılmayarak ona Müslümanlığın yayılması için hep yardım etmiştir. Hz. Ömer 616 yılında Müslüman olduğu zaman 32 yaşındaydı.
HZ. ÖMER MÜSLÜMAN OLDUĞUNDA KAÇ YAŞINDAYDI?
Hz. Ömer Müslüman olmadan önce Kureyş kabilesi gibi putperestliğe inanmış ve bu yolda ilerlemişti. İslamiyet'i kabul etmesi 616 senesine denk gelse de Müslüman olduktan sonra bu uğurda çok fazla çaba göstermiştir. İnsanlara Müslümanlığı anlatmış ve İslam dinindeki güzel ahlakı da onlara bildirmiştir. Hz. Ömer 32 yaşındayken Müslüman olmuştur.
HZ. ÖMER'İN HAYATI
Hz. Ömer en fazla bilinen ve sevilen sahabelerden biridir.Ayrıca İslam halifeliği yapmış olan bir sahabedir. Kureyş kabilesinin Benu Adiyy koluna sahip nesebe sahiptir. Fil vakası gerçekleştikten 13 sene sonra Hz. Ömer dünyaya gelmiştir ve Resulallah'dan (sav) küçük sahabaler arasındadır. Çocukluk döneminde babasına ait olan sürünün başına geçmiş ve çobanlık yapmıştır. Sonrasında ise ticaretle ilgilenmiştir ve şehir eşraflarından biri olmuştur.
Hz. Ömer kabilelerin arasında sorun çıktığı zaman onların sözünü dinler ve yardımcı olmaya çalışırdı. Müslüman olmadan önce Müslümanlara eziyetlerde bulunmuştur. Kuvvetli ve nüfuzlu olması sayesinde Müslüman olduktan sonra Müslümanlar da kuvvet kazanmış oldu. Akşam vakitlerinde Hz. Muhammed (sav) Kur'an okurken onu gizli bir şekilde dinlerdi fakat ne kadar etkilense de Müslüman olmazdı. Müslüman olduktan sonra bu nedenle Hz. Muhammed'in (sav) yanından hiç ayrılmadı.
HZ. ÖMER'İN HALİFELİK DÖNEMİ VE SÖZLERİ
Ebubekir (as) öldükten sonra ikinci halife olarak görev yapan Hz. Ömer İslam topraklarına Mısır, Irak, İran ve Suriye'yi dahil etti. Hz. Ömer halifelik döneminde de Ermenistan, Horasan, Kudüs ve Azerbaycan'ı fethetmiştir. Yeni alınan topraklarda yaşayan halk İslam dininin adaletini ve güzel ahlakını gördükçe Müslüman oldu. Dinini bırakmak istemeyenler ise herhangi bir baskıya maruz kalmadı ve inanç hürriyetine kavuştular. Hz. Ömer İslam için Müslümanların hizmeti dolayısıyla onları maaşa bağladı ve maaşları da senelik olarak ödedi.
Müminlerin emiri olarak adlandırılmış olan ilk kişi de Hz. Ömer olarak kabul edilir. Teravih namazı ilk kez Hz. Ömer zamanında cemaat ile beraber kılınmıştır. Kur'an-ı Kerim'in toplanması ve iki kapak arasında bulundurulması teklifi de ilk kez Hz. Ömer tarafından yapıldı. Hz. Ömer 'dünyayı az meylet ve hür yaşa', 'adalet mülkün temelidir' gibi sözleri söylemiştir.