Hz. Ali Sözleri Nelerdir? Hz. Ali'nin Devlet, Haksızlık Ve Yalan İle İlgili Sözleri...
Hz. Ali yüksek ahlaklı, samimi, fedakar ve şefkatli biri olarak rivayet edilmektedir. Kur'an-ı Kerim'i ve sünneti en iyi bilenlerden biri olduğu da bilinmektedir.
Hz. Ali Sözleri Nelerdir?
Yapmam gereken hayırlı, yararlı işleri yarına bırakma. Bakarsın yarın olur da sen olmazsın.
Sırrını iki kimseden başkası bilmesin. Sen ve Rabbin.
İki nimet vardır beni hangisi daha çok sevindirir bilmiyorum. Birincisi birinin ihtiyacını karşılayacağını umut ederek bana gelmesi ve benden yardım istemesidir. İkincisi ise Allah'ın (cc) o kimsenin isteğini benim aracılığım ile yerine getirmesi ya da kolaylaştırmasıdır. Bir Müslümanın sıkıntısını gidermeyi dünyalar dolusu altın ya da gümüşe sahip olmaya tercih ederim.
Hayat iki günden ibarettir. Bir gün lehine, bir gün de aleyhinedir. Gün lehine olduğu zaman şımarma, aleyhine olduğu zaman ise daralıp isyan etme.
Kardeşlerimden birkaç kişiyi toplayıp onlara bir ya da iki kap yemek yedirmeme, bana çarşıya çıkıp bir köle kurtarmaktan daha sevgili gelir.
İnsanlar bilmedikleri şeylerin düşmanıdır.
Hz. Ali'nin Devlet, Haksızlık ve Yalan İle İlgili Sözleri
Kim sözünün de amelleri arasında sayılacağının farkında olursa az konuşur, kendisini ilgilendiren önemli konularda söz söyler.
İyi niyetlilik gönle ferahlık, bedene de esenliktir. Sana ne için bunu yaptığını sordukları zaman utanacağın ve yalanlamaya kalkacağın her şeyi yapmaktan çekin
Dikkat edin! Canınızın karşılığı ancak Cennettir. O halde canınızı ancak Cennet karşılığında satınız.
Öğrenmeye çalışan cahil, alim gibi olur. Kendini geliştirmeyen ya da düzenli bir çalışması olmayan tembel alim ise cahil gibidir.
Sabır iki türlüdür: istemediğin şeye sabretmek ve sevdiğin şeye sabretmek.
Yerdeki hakimlerin gökteki hakim karşısında işleri çok zordur. Ancak adaletli olup doğru hüküm verenler hariç.
Nükteli ve hikmetli söz ve davranışlar ile ruhlarınızı dinlendirin. Zira bedenlerin yorulduğu ve zayıfladığı gibi ruhlar da yorulur.
Hz. Ali'nin Özellikleri
Hz. Ali, peygamber efendimizin (sav) ölümünden sonra halife olarak gelmiş ve mevcut düzeni de devam ettirmiştir. Hz. Ali İslam topraklarını genişletmiş ve birçok savaşa da katılmıştır. Bazı kimseler Hz. Ali'yi halife olarak kabul etmedi ve baskılar yaptı. Halifelik dönemindeki hakem olayı ve Sıffın savaşına katılan Hz. Ali bu savaşları kazandı ve 661 senesinde de şehit edildi. Hz. Ali şehit edildikten sonra halifelik dönemi de sona ermiş oldu.
Hz. Ali'nin Lakabı Nedir?
Hz. Ali'ya Sultanu-l Evliya ve Şah-ı Velayet lakaplarına layık görülmüştür. Çocukluğundan itibaren hiçbir zaman puta tapmadığı için kendisi Kerremallahu vecheh duası ile anılmıştır. Bu dua Allah (cc) yüzünü mükerrem kılsın, şereflendirsin olarak bilinir. Sahabeler arasında bu şekilde yad edilen tek kişi Hz. Ali olmuştur. Hicretin 5. yılında Hz. Muhammed (sav) Hz. Ali'yi kendisine kardeş olarak seçmiş ve Hz. Ali'de bunun karşısında çok duygulanarak sevinç gözyaşı dökmüştür.