Hamileler ve emziren anneler oruç tutabilir mi? Fidye vermeli mi? (Diyanet)

Hamileler oruç tutabilir mi sorusu Ramazan ayının gelmesi sebebiyle gündeme geldi. ebe olan ve oruç tutmak isteyen kişiler de konuyla ilgili fetvaları ve açıklamaları takip ediyor. Peki, Ramazan’da hamileyken oruç tutmak zararlı mıdır?
İslam aleminde mübarek üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban aylarından sonra gelen Ramazan ayı için sabırsız bekleyiş başladı. Oruç ibadetini yerine getirecek vatandaşların aramaları da başladı. Peki, Hamileler oruç tutabilir mi?
Hamileler oruç tutabilir mi?
Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 52 [2274], 62 [2315]; İbn Mâce, Sıyâm, 12 [1667]).
Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/124).
Hamile oruç fidyesi ne kadar?
Emzirme ve hamilelik sebebiyle çocuğunun sağlığı hakkında endişe duyan annelerin, oruç tutamadıkları günleri hem kaza etmeleri hem de fidye vermeleri gerekir. Diyanet tarafından duyurulan 2024 yılı asgari oruç fidye bedeli 130 TL'dir.