Bayram tekbiri ne zaman getirilir? Tekbir ne zaman giriyor? Kurban Bayramı’nda tekbir nasıl getirilir? Teşrik tekbiri anlamı ve okunuşu!
Kurban Bayramı ile birlikte dini görevlerini yerine getirmek isteyen milyonlarca müslüman ibadetlerini eksiksiz yapmak ve dua etmek için yapılması gereken ibadetleri merak ediyor. Bunların başında da bayram tekbirleri olarak bilinen teşrik tekbirleri geliyor. Peki, Bayram tekbiri ne zaman getirilir? Tekbir ne zaman giriyor? Kurban Bayramı’nda tekbir nasıl getirilir? Arife günü tekbir ne zaman başlıyor? Teşrik tekbiri anlamı ve okunuşu!
Kurban Bayramı’nda ibadelerini eksiksiz yerine getirmek isteyen milyonlarca müslüman ve zilhicce ayının belli günlerinde farz namazların ardından söylenen teşrik tekbiri bir diğer adıyla bayram tekbirlerini araştırıyor. Peki, Bayram tekbiri ne zaman getirilir? Tekbir ne zaman giriyor? Kurban Bayramı’nda tekbir nasıl getirilir? Arife günü tekbir ne zaman başlıyor? Teşrik tekbiri anlamı ve okunuşu!
TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?
Kurban Bayramı'nda ve zilhicce ayının belli günlerinde farz namazların ardından söylenen tekbire teşrik tekbiri adı verilir. Teşrik kelimesi, sözlükte "doğuya doğru gitmek; eti parçalayıp kayalar üzerine sererek güneşte kurutmak; yüksek sesle tekbir almak, bayram namazını kılmak için musallâya (müşerrak) çıkmak" anlamlarına gelir. Terim olarak ise Zilhicce'nin belli günlerinde farz namazların ardından özel lafızlarla tekbir getirmeye denilir. Bu tekbirlere "teşrik tekbirleri" (tekbîrâtü't-teşrîk) denirken tekbir alınan günlere "teşrîk günleri" (eyyâmü't-teşrîk) adı verilir.
TEŞRİK TEKBİRLERİ ANLAMI VE OKUNUŞU
Teşrik tekbiri anlamı:
Teşrik tekbiri "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur" anlamına gelir.
Teşrik Tekbiri okunuşu:
Teşrik tekbiri şu şekilde okunur: "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd" İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e göre teşrik tekbirleri kadın ve erkek tüm Müslümanlara vaciptir. Ebû Hanîfe'ye göre bu tekbirin arife günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazı da dahil olmak üzere sekiz vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vaciptir.
TEŞRİK TEKBİRİ KAÇ DEFA GETİRİLİR?
Teşrik tekbiri Arife'den bayramın son ikindi namazına kadar her farz namazının ardından getirilir. Hiçbir namazın aksatılmaması halinde toplamda 23 kez getirilmiş olur. Ancak daha fazla sayıda tekbir getirilmesinde de bir sakınca yoktur.
TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN BAŞLAR, BAŞLADI MI?
Hz. Peygamber'in (s.a.s.), Kurban Bayramı'nın Arife günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440). Bu nedenle, Arefe günü sabah namazı ile başlayan teşrik tekbiri bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar farz namazlarının ardından okunur. İkindi namazı da dahil olmak üzere toplamda 23 vakit okunmuş olur.
TEŞRİK TEKBİRİ NAMAZI NASIL KILINIR?
Kurban kesmeye mâlî vaziyeti müsait olmayanlar, bayramın birinci günü öğleden sonra altı rekât namaz kılarlar.
“Yâ Rabbi, âciz kulun kurban kesemedi. Kurban yerine şu vücudumu huzûrunda yere sererek kurban ediyorum, beni de kurban kesenler meyânına kabul eyle.”
Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 İnnâ enzelnâhü...,
Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 İnnâ a’taynâ...,
Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn...,
Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 İhlâs-ı şerif,
Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 Felak Sûresi,
Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 Nâs Sûresi okunur.
Her iki rekâtte bir selam verilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)