Yaşasın yeni kral
Türk otomotiv sektörü rekor üretimle dünyada 14’üncü, Avrupa’da 4’üncü oldu. Türkiye bu kez gözünü AB’den ayrılma kararıyla kan kaybeden Birleşik Krallık’ın koltuğuna dikti. 1.7 milyon adetlik üretimle İngiltere’yi zorlayarak, Avrupa’da ilk 3’e girmeyi hedefliyor
Altın dönemini yaşayan Türk otomotiv sektörü, Avrupa liginde gözünü yukarı dikti. Türkiye, İtalya’dan sonra Jaguar, Land Rover, MINI, Bentley, Rolls-Royce gibi markaları yaratan Birleşik Krallığı da geçmeye hazırlanıyor.
Uluslararası Otomotiv Sanayicileri Birliği’nin (OICA) yayınladığı yıllık rapora göre, Türkiye 1 milyon 695 bin adetlik üretimle dünyanın 14’üncü büyüğü oldu. Üretimini yüzde 14.12 artıran otomotiv sanayi 2016’daki yerini korudu. Türkiye, Almanya (5.6 milyon adet), İspanya (2.8 milyon adet), Fransa (2.2 milyon adet) ve İngiltere’den (1.7 milyon adet) sonra Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldı.
2018’de artan kapasiteler, yeni model yatırımları ve büyümeye devam eden ihracat siparişleriyle Türkiye’nin İngiltere’yi zorlayarak dünyada 13’üncülüğe, Avrupa’da ilk 3’e girmesi bekleniyor. Üretimin bu yıl 1.7 milyon adet seviyesini koruması öngörülüyor.
Buna karşın İngiltere’de işler hiç parlak görünmüyor.
Dünyaca ünlü İngiliz markalarının yanı sıra Toyota, Nissan ve Honda gibi Japon şirketlerin çok ciddi yatırımlarının bulunduğu Birleşik Krallık’ta Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı (Brexit) nedeniyle kan kaybının sürmesi tahmin ediliyor.
Yatırımlar erteleniyor
İngiltere’de 2017’de otomotiv üretimi yüzde 3.7 gerileyerek 1 milyon 749 bine indi. Brexit kararıyla şirketler İngiltere’deki yatırım kararlarını ertelemeye devam ediyor. AB’den çıkışını 2020’de tamamlayacak İngiltere’ye Brexit’in faturası ağır olacak. İngiltere ekonomisinin büyümesinin önümüzdeki 15 yılda yüzde 8 daha düşük çıkması bekleniyor. 50 milyar sterlinlik maliyet de cabası...
Tüm bu gelişmeler Avrupa’nın 3’üncü büyük otomotiv pazarında daralmayı beraberinde getirecek. Brexit’le İngiltere’nin ihraç ve ithal edeceği araçlara vergi getirilecek olması hem üretimi hem iç satışları vuracak. Türkiye böylelikle Avrupa’da ilk 3’e girecek.
Hafif ticari araçta liderliği kaptırdık
Türkiye 6 milyar dolarlık yeni yatırımla binek otomobilde üs haline geldi ancak bu kez hafif ticari üretiminde ‘en büyük’ unvanını kaptırdı. İspanya, hafif ticari araç üretiminde ülkemizi geçerek ilk sıraya oturdu. OICA verilerine göre, İspanya 2017’de 529 bin hafif ticari üretirken, Türkiye’de bu sayı 517 binde kaldı. Türkiye, 2009’da Avrupa’nun en büyük üretim merkezi haline geldi. Türkiye 8 yıl içinde hafif ticari araç üretiminde liderlik unvanını sadece 2014’te İspanya’ya kaybetmişti.