Raylı araç üretimi için hazırlık yapıyor!
Türkiye’de ürettiği 50 elektrikli aracı yurtdışına ihraç eden TEMSA şimdi de raylı araç üretimine hazırlanıyor.
2020 yılının sonundan itibaren Sabancı Holding ve Skoda Transportation’ın da hissedarı olan PPF Group ortaklığında faaliyetlerini sürdüren TEMSA, yeni yatırımlara hazırlanıyor. Firma raylı sistemler konusunda uzman yabancı ortağı Skoda ile raylı araç üretimi için fizibililite çalışmaları yapacak. TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu ülke olarak, 2040'tan itibaren tüm yeni kamyon ve otobüslerin karbondioksit salınımının sıfıra indirilmesi taahhüdünde bulunduğumuz hatırlatarak şunları kaydetti:
“2030’a geldiğimiz de de bu oranı yüzde 30’a ulaştırmak zorundayız. İhracatımızın şu an yüzde 6’sı bu sıfır emisyonlu elektrikli araçlardan geliyor. Bu oran her yıl artacak ve 2025’te hedefimiz bu oranı yüzde 80’e çıkarmak. Ayrıca 2025 yılında toplam otobüs hacmimizin yarısından fazlasını elektrikli araçlarla karşılayacağız. Önümüzdeki dönemde ortağımız Skoda ile birlikte raylı araçlar üretimi konusunda işbirliği yapmayı da hedefliyoruz.”
1400 ton karbondioksiti ortadan kaldırıyor
Uluslararası Enerji Ajansı’nın araştırmasına göre, yakıt kaynaklı global emisyonun yüzde 24’ünü ulaşım sektörü sağlıyor. Bunun yüzde 75’i de kara araçlarından kaynaklanıyor. Toplu taşıma araçları doğası itibariyle emisyonu azaltıyor. Doğancıoğlu, “Bunun üzerine elektriklenmeyi ve hidrojeni koyduğumuzda çarpan etkisi yaratıyor. 9 metrelik şehir içi otobüs ortalama 60 aracı trafikten kaldırıyor. Ya da 12 – 18 metrelik bir belediye otobüsü 90 ila 120 otomobili trafikten kaldırabiliyor. Örnek olarak; sadece bir tane Avenue Electron aracımız, yılda yaklaşık 528.000 litreye kadar yakıt tasarrufu sağlayabiliyor. Bu da yaklaşık 1.400 ton CO2 salınımının durdurulması anlamına geliyor” diye konuştu.
Batarya paketi üretimi
2021 yılı ülke ihracatımızın kilogram birim değerinin yaklaşık 1,3 dolar olduğuna dikkat çeken Doğancıoğlu, “ Bu bizim sektörümüzde 10-11 dolar civarında. Bizim ihracatımıza baktığımızda da konvansiyonel araçlarda bu rakam 20 dolar civarındayken elektrikli araçlarda bu 30 doların dahi üzerine çıkıyor. Her yıl ciromuzun yaklaşık yüzde 4’ünü Ar-Ge’ye ayırarak inovasyonu bir şirket kültürü olarak benimsedik. Adana’da bulunan TEMSATech yapılanmasıyla kendi batarya paketlerini dahi geliştirme kabiliyetine erişmiş ve teknolojisini her geçen gün geliştiren TEMSA, önümüzdeki dönemde de faaliyet gösterdiği tüm alanlarda sektöre öncülük etmeyi sürdürecek” diye konuştu. Geçen yıl ihracatını yüzde 144 yükselten firma 18 farklı ülkeye araç satışı yaptı. Toplam satış adeti ise yüzde 122 yükseldi.