Gazete Vatan Logo

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır? Otomatik Vites Araba Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Araçların donanımları ve teknik özellikleri, aracın kullanımını etkiler. Araçlarda bulunan vites modelleri, kişilerin birbirinden farklı sürüş deneyimleri yaşamasına sebep oluyor. Bu durum ise kullanım şekline bağlı olacak şekilde araç tercih edilmesine olanak sağlıyor. Otomatik vites araçlar, kolay ve pratik kullanımıyla ön plana çıkıyor.

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır? Otomatik Vites Araba Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır? 

Otomatik vites büyük avantajlar sunar. Otomatik vitese sahip araçlar manuel arabalardan farklıdır ve vites sürücü tarafından değiştirilmez. Sürüş esnasında vites otomatik olarak araç tarafından değiştirdiler. Böylelikle otomatik vitesli araçta debriyaj bulunmaz. Sağ tarafta gaz, sol tarafta fren yer alır. Otomatik vitesli araçlarda vites seçenekleri şu şekildedir;

- D: Sürüş moduna geçmeyi ifade eder.

- R: Geri vites.

- P: Park halinde bulunan moddur.

- N: Vitesi boşa alabilmek için kullanılır.

Araçtan araca vites seçenekleri değişiklik gösterir. Sayı ile gösterilen vites seçenekleri aracın bir viteste çalışmasına olanak sağlar. Otomatik vites araba aşağıdaki gibi kullanılır:

- Arabaya bindiğiniz zaman aynalarınızı tek tek kontrol etmelisiniz. 

- Ardından ayağınızı frene basıp, yavaş hareketle el frenini indirebilirsiniz.

- Aracınızda bulunuyorsa start tuşuna basabilir ya da kontağı çevirerek aracınızı çalıştırmalısınız. 

- Vitesi “D” moduna alarak hareket etmek için gaza basmanız yeterlidir. 

Haberin Devamı

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır Otomatik Vites Araba Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Otomatik Vites Araba Kullanırken Yapılması Gerekenler

Otomatik vites araba kullanırken yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

- İki ayağınızı birden kullanmamalısınız. Manuel araç kullanımı esnasında iki ayak birden kullanılması gerekirken otomatik vites arabalarda bu durum söz konusu değildir.

- Sürekli vites koluna dokunmak doğru değildir. Manuel araç kullanan kişiler vites değiştirmek zorunda oldukları için elleri viteste olur. Fakat bu durum otomatik vites arabalar için doğru değildir.

- Rölantide beklerken vitesi her zaman “N” moduna almalısınız.

- Işıklarda beklerken vites değiştirmeyin. Işıkta beklerken aracı “D” modundan “P” veya “N” moduna alınması doğru olmaz. Işıkta bekleme süresi fazla da olsa bu süreçte araç zarar görmez.

- Yokuş aşağı doğru hareket ederken aracın viteste olması zorunlu değildir. Bu sebeple vitesi boşa almak tehlikeli olabilir.

- Şanzıman sıvısı sürekli olarak değiştirilmelidir. Araçlarda vites değişimlerinin gerçekleşmesi için şanzımanın içinde sıvı olması gerekir. Bu sıvı içerisinde vites kolaylıkla hareket eder. Herhangi bir sürtünme problem yaşanmaz ve sürtünme olmadığı için vites geçişleri daha kolay olur, şanzıman zarar görmez.

Haberin Devamı

- Şanzıman yağının doğru şekilde çalışabilmesi için sıvının yanında şanzıman yağınında önemli olduğu unutulmamalıdır. Doğru yağ seçimi önemlidir. İnsanlar sürekli bu işlemi gerçekleştirmedikleri için yağ seçme konusunda zorluk yaşayabilirler.

- Şanzıman sağlığı için motorun soğutma sistemleri için önemlidir. Soğutma sistemleri çalışmıyorsa bu durum şanzımanda yer alan parçalara ciddi zararlar verebilir. Bu sebeple motor soğutma sistemleri kontrol edilmelidir.

- Şanzımana girecek tozun ve kirin tutulması için özel filtreler vardır. Bu filtreler şanzıman sistemini temiz tutar. Filtreler düzenli olarak değişmez ise şanzıman kullanılamaz duruma gelir ve büyük arızalar çıkar. Bu sebeple düzenli olarak değişmelidir.