Motosiklet Çalıştayı gün sayıyor!
Motosiklet sektörününün daha büyük bir endüstri haline dönüşmesi konusunda uygulanması gereken regülasyonların görüşüleceği “Motosiklet Çalıştayı”nın temmuz ayı sonunda yapılması planlanıyor
2022 Mart ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı makamında ziyaret eden MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) yöneticileri motosiklet sektöründe ülkemiz ve dünyadaki gelişmeleri aktardılar. MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk ülkemizde imal edilen araçlarda %60 yerli parça kullanımının sağlanması halinde, yılda 1 milyar dolarlık üretim değeri yapabilecek yeteneğe sahip olduğunu söyledi. Görüşme hakkında bilgi veren Öztürk şunları kaydetti:
“Bu senaryoda, motosiklet yan sanayiinin sektörün, bu düzeye erişmesi halinde 100 bin kişiye direkt ve 1 milyon kişiye de endirekt istihdam sağlaması mümkün olduğunu, 0-50 cc motosiklet kullanımının artmasının “ehliyet regülasyonlarındaki B sınıfı ehliyet ile 50cc’ye kadar motosiklet kullanılmasından kaynaklandığını belirttik. Avrupa’daki örneklere benzer şekilde bu regülasyonun 50cc yerine “hafif güçteki” 125cc’ye kadar olan motosikletleri kapsamasını, birçok kişiye istihdam sağlayan ve yatırım fırsatları yüksek olan motosiklet sektörünü daha ileriye taşımak için bir fırsat olduğunu kendilerine aktardık.”
Temmuz sonu planlanıyor
Bakan Varank’ın ülkemizde motosiklet sektörünün bir endüstri haline dönüşmesi konusunda uygulanması gereken regülasyonların görüşüleceği “Motosiklet Çalıştayının” yapılması talimatını verdiğini söyleyen Öztürk, “ Gerekli hazırlıkları tamamlayarak Temmuz ayı son çeyreğinde İstanbul’da bu çalıştayı yapmayı planlanıyoruz. Bu çalıştay Türkiye’nin Motosiklet sektörü için dünyada üretim üssü olması bakımından bir milat olarak değerlendiriyoruz. İlgili bakanlıkların ve STK’ların bu çalıştaya katılacak olması yapılacak aksiyonların bir an önce hayata geçmesini sağlayacağından zaman kaybetmemeliyiz” dedi.
Yetişmiş eleman ihtiyacı artışta
Gelişen motosiklet pazarıyla teknik eleman ihtiyacının da arttığını vurgulayan Öztürk, “ Bu ihtiyacın karşılanması amacı ile Meslek Liseleri ile Haziran ayı içinde görüşmeler yaptık. Meslek liselerinde motosiklet konusunda teknik eğitimlerinin verilmesine yönelik alt yapının oluşturulması ve gerekli düzenlemelerin yapılmasından sonra hem üretimde hem de satış sonrasındaki hizmet kalitesinin artmasına önemli katkı sağlayacak” diye konuştu. Motosikletin insanların yaşam kalitesini zenginleştiren bir araç olduğunu aktaran Öztürk ,” 2030 hatta 2050'deki mobilitede motosiklet önemli bir rol oynayacak. Motosiklet hem eğlence hem de kentsel hareketlilik önemli bir ulaşım aracı. Tüketici tercihleri yenilikçi, uygun fiyatlı ve verimli ürünler ile geleceğini şekillendirecek” şeklinde konuştu.