Kodlama hatası 293 aracı kullanılmaz hale getirdi
Bir yazılım hatası Subaru’nun 2019 model Ascent SUV’lerinin 293’ünü tamamen kullanılamaz hale getirdi. Subaru’nun araçları düzeltme imkanı olmadığı için tamamen yok etmesi gerekiyor.
Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Yönetimi (NHTSA) tarafından paylaşılan raporda hatanın, yanlış kodlama dolayısıyla robotların önemli bir kaynak noktasını kaçırmasından kaynaklandığı belirtiliyor.
Robotlar ikinci sırada yer alan kapıların menteşelerini tutan stun üzerindeki bazı kaynakları kaçırmışlar. Bu hata, otomobillerin iskeletinin gücünün azalmasına neden oluyor ve dolayısıyla bir kaza anında yolcuların yaralanmasına yol açabilir. Daha küçük kazalar, daha büyük yaralanmalara neden olabilir şeklinde de yorumlayabiliriz.
Şirket, bu arabaları tamir etmenin bir yolunu bulamadıklarını ve bu nedenle tüm araçları imha edeceklerini söylüyor. 293 araçta bu hata olmasına karşın sadece 9 aracın satışının tamamlandığını belirten yetkililer bu müşterilerin araçlarının da değiştirileceğini belirtiyor.
Subaru, hatanın 13 Temmuz ile 21 Temmuz arasında birleştirilen araçlarda tespit edildiğini fakat bu sürede üretilen tüm araçlarda hatanın tespit edilemediğini belirtti. Temmuz ayında bir denetimde tespit edilen hatalı bir araç sonrası iç soruşturma başlatıldıktan sonra hatalı tüm araçlar tespit edilmiş.
Bu ayın başlarında General Motors 1,2 milyon aracı geri çağırmak zorunda kaldı çünkü bir hata “Elektronik Güç Direksiyon” sisteminin anlık olarak arızalanmasına neden oldu. Subaru’nun olayından farklı olarak, sorunu çözmek için bir yazılım düzeltmesi yeterli oldu. Aynı zamanda Tesla müşterilerinin, yazılım güncellemeleri hakkında çok kez şikayette bulunduğu bilinen bir gerçek.
Stout’un “2018 Garanti ve Geri Ödeme” raporu, şirketlerin bir yazılım veya entegre devre sorunu nedeniyle 2017 yılında yaklaşık 8 milyon aracı geri çağırdıklarını gösteriyor.
Araçlar ve üretim süreçleri yazılıma daha fazla bağımlı hale geldikçe otomobil üreticilerinin test ve uygulama süreçlerinin çok daha sıkı hale gelmesi gerektiği bir gerçek. Yazılımlar aracılığıyla sağlanabilecek fayda müşterilere “hata” olarak değil, “yüksek kalite” olarak dönmeli.