Elektrikli otomobile hücum!
Benzin fiyatları artınca elektrikli otoya ilgi arttı
Benzin fiyatları 5 liraya dayanınca, tüketiciler 100 km’de 3.1 liralık elektrik harcayan elektrikli otoya yöneldi. Vatandaş, Fluence Z.E. için Renault bayilerine akın etti. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, showroomlarda büyük hareketlilik yaşandığını belirterek, “Fluence Z.E.’yi test edenlerin sayısı yüzde 40 arttı. Müşterilerin ilk sorusu ‘100 km’de ne kadar harcıyor?’ oldu. 20 kişiyle kontak kuruldu” dedi. Aybar, elektrikli araçtan bugüne kadar 110 adet sattıklarını söyledi.
ÖTV zamlarıyla 5 liraya dayanan kurşunsuz benzin fiyatlarına isyan eden vatandaş, çözümü ‘yüzde 100 elektrikli’ otomobilde buldu. Benzin fiyatlarının 4.82 liraya ulaştığını gören tüketici, elektrikli Fluence Z.E. için soluğu Renault bayilerinde aldı. Son 10 gündür showroom trafiğinde ‘Fluence Z.E.’ hareketliliği yaşanıyor.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, benzin fiyatlarındaki artıştan sonra Fluence Z.E.’ye olan ilginin arttığını belirterek, “Showroomlarımıza gelen müşteriler özellikle Fluence Z.E.’yle ilgileniyor. Test sürüşlerine katılanların sayısı yüzde 40’a yakın artış gösterdi. Büyük bir ilgi var. Müşterilerimizin satış danışmanlarına ilk sorduğu soru ‘100 km’de ne kadar yakıyor?’ oluyor. 10 günde 20’ye yakın müşteriyle kontak kuruldu” dedi.
Filolar ilgileniyor
Fluence Z.E.’nin tüketicilere yepyeni bir teknoloji sunduğunu hatırlatan Aybar, şunları kaydetti:
“Araç gece şarj edildiği zaman 100 kilometrede yaklaşık 3.1 liralık elektrik tüketiyor. Fluence Z.E. dizele göre yaklaşık 7’de birini harcıyor. Otomobile sadece İstanbul’dan değil, Türkiye genelinde yoğun ilgi var. Hatta Fluence Z.E.’nyi ilk satın alan Gaziantep’ten bir kadın müşteriydi. Cep dostu aracımıza bireysel müşterilerin dışında uzun yol yapan filolar da büyük ilgi gösteriyor.”
THY 5 tane daha istedi
Fluence Z.E.’den Haziran’dan bugüne kadar 110 adet sattıklarını belirten İbrahim Aybar, bunun yüzde 40’ının perakende, yüzde 60’ının kamu olduğunu kaydetti.
Kamu kurumları ve filoların sipariş vermeye devam ettiğini söyleyen Aybar, “Belediyeler, bakanlıklar ve filolar çok ilgili... 5 Ekim (bugün) tarihinde Kadiköy Belediyesi’ne 4 adet Fluence Z.E. teslim edeceğiz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na 5 adet teslim ettik. Türk Hava Yolları 1 adet almıştı, 5 tane daha istedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin araçları teslim edilmek üzere.”
Benzinlinin 13’te birini harcıyor
- Fluence Z.E. gelen son zamlarla 100 kilometrede 3.07 liralık elektrik harcıyor. Otomobil İstanbul’dan Ankara’ya sadece 12.28 liralık masrafla gidilebiliyor.
- Benzinli araçlar 100 km’de ortalama 8.5 litre, dizeller 5.5 litre yakıyor. Buna göre benzinli oto İstanbul-Ankara arasında 163.88 lira, dizel 95.7 lira harcıyor.
- Elektrikli Fluence, benzinli aracın 13’te birini, dizelin 7.9’da birini harcıyor.
- Yılda 20 bin km yol yapan bir filo aracını örnek alalım. Benzinli otomobilin yıllık yakıt masrafı 8 bin 194 lira tutuyor. Dizelde bu rakam 4 bin 796 liraya düşüyor. Fluence Z.E.’nin 20 bin km’de harcadığı elektrik miktarı sadece 614 lira. Tabii petrol fiyatlarına bağlı olarak kurşunsuz benzin ve motorin fiyatlarının sürekli değiştiğini hatırlatalım.
Pili 6 saatte doluyor 185 km gidebiliyor
Fluence Z.E.’de lityum iyon batarya yer alıyor. 22 kwh’lık elektrikli bu motor 95 beygir güç üretiyor. Elektrikli araç tam şarjla maksimum 185 km yol katedebiliyor. Aracın azami hızı 135 km/s ile sınırlandırıldı.
Elektrikli araç evdeki 220 voltluk prizle 10 saatte şarj edilebiliyor. Bunun yanı sıra binaların girişine monte edilen elektrik sayacı gibi işlev gören Wallbox sayesinde araç 6 saatte şarj oluyor. Kutunun montaj maliyeti 850-1.000 euro civarında. Renault bayileri ile İspark’ta da araç 6 saatte full doldurulabiliyor. Pilin yüzde 80’ini şarj etmek 4.5 saatlik süre alıyor. Önümüzdeki dönemde hızlı şarj istasyonlarında bu süre 30 dakikaya inecek. Elektrikli Fluence 64 bin 900 liraya satılıyor. Müşteriler, batarya kirası olarak da ayda 83 euro ödüyor.
İstanbul’da 34 şarj istasyonu kuruldu
Renault Mais, elektrikli Fluence’ın şarj dolum altyapısı için birçok büyükşehir belediyesiyle anlaşma imzaladı. Buna göre İstanbul, Ankara, Kocaeli, Gaziantep gibi şehirlerde şarj istasyonları kurulacak.
Halihazırda İstanbul’da İspark’ın 8 adet, Renault Mais’in 15’i İstanbul bayilerinde olmak üzere toplam 45 adet ile Carrefoursa İçerenköy, Bayrampaşa Forum İstanbul, Conrad Oteli, Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali gibi merkezi yerlerde 11 şarj istasyonu bulunuyor.
Renault bayilerinde bataryanın şarjı için ücret talep edilmiyor. İspark’ta sadece otopark ücreti ödeniyor.