Ağaoğlu'nun ÖTV'si farklı!
Ali Ağaoğlu ilk elektrikli Tesla’yı almak için fazladan 81 bin lira vergi ödedi!
PİYASAYA sunulan süper lüks otomobilleri ilk kullanan kişi olan işadamı Ali Ağaoğlu, elektriklilerle ilgi vergi düzenlemesinden önce Tesla Roadster’i aldığı için daha fazla ÖTV ödedi. Ağaoğlu, elektrikli Tesla’yı şimdi alsaydı 475 bin lira yerine 394 bin lira verecekti.
Garajında Rolls Royce’ten Bentley’e kadar yaklaşık 10 milyon liralık lüks model bulunan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye’nin ilk elektrikli spor otomobiline sahip olabilmek uğruna 80 bin liranın (orta sınıf 2 otomobil fiyatı kadar) üzerinde fazladan ÖTV ödedi. Bu durum, elektrikli otomobillerde uzun süredir beklenen vergi düzenlemesinin açıklanmasından sonra ortaya çıktı. Nasıl mı? Piyasaya çıkan en yeni otomobilleri Türkiye’de kullanan ilk kişi olan Ağaoğlu, 2010 yazında elektrikli Tesla Roadster satın aldı. Ağaoğlu, Silikon Vadisi’nde geliştirilen bu araç için 475 bin lira ödedi.
Ali Ağaoğlu, o dönemde elektrikli araçların vergi oranıyla ilgili belirsizlik yaşandığını, sorun yaşamamak için de motor hacmi bulunmamasına rağmen Tesla için 1.6 lt ve aşağısı hacimlere sahip motorlu araçlara uygulanan yüzde 37’lik ÖTV oranının ödendiğini açıkladı.
Eğer Ağaoğlu, Tesla Roadster’i açıklanan yeni vergi oranlarıyla satın alsaydı, 475 bin lira yerine 393 bin lira ödeyecekti. Hesaplama basit: Tesla Roadster’in anahtar teslim fiyatı 290 bin lira. Bunun üzerine yüzde 37’lik ÖTV (110 bin lira) ve yüzde 18 oranında KDV eklendiğinde, plaka ve masraflarla birlikte rakam 475 bin liraya çıkıyor. Elektrikli araçlarla ilgili yeni vergi düzenlemesinde ise Tesla 288 beygir güç üreten elektrikli motora sahip olduğu için yüzde 15’lik vergi dilimine dahil oluyor. Böylece 110 bin lira yerine 43 bin 500 liralık ÖTV tutarı ödeniyor, aracın fiyatı da 394 bin liraya geliyor.
Kanuna göre, Tesla’nın plakandırıldığı dönemde yüzde 37’lik vergi oranı geçerli olduğu için Ali Ağaoğlu’nun ödediği ÖTV’yi geri alma şansı bulunmuyor.
Ağaoğlu, Tesla’yı satın aldığı zaman çevreci otoların desteklenmesi gerektiğini, kendi şirketlerine elektrikli araç alacaklarını belirterek, “İyi otomobillere binmeyi seviyorum. Farklılık oluşturmak için elektrikli Tesla aracını aldım. Şirketimin filosunu yerli elektrikli araçlarla değiştireceğim” demişti.
Kilometrede 2.5 kuruş harcıyor
Tesla 100 kilometreye 3.7 saniyede çıkıyor. Sıfır emisyona sahip Tesla Roadster, 450 kilogramlık lityum-iyon pillerle 288 beygirlik güç üretiyor. Araç, kilometrede 2.5 kuruşluk elektrik tüketiyor. İki kapılı ve üstü açılabilen aracın bataryaları 3.5 saatte şarj ediliyor. Tesla, tam şarjla 365 kilometre yol katedebiliyor.
10 milyon TL’lik süper garajı var
ALİ Ağaoğlu’nun garajında AGA plakalı 15 süper lüks otomobil bulunuyor. Ağaoğlu, son olarak geçen yılın Ekim ayında düzenlenen Autoshow’da kendine 1.1 milyon lira değerinde Rolls Royce Ghost satın aldı. İşte ünlü işadamanın garajındaki araçlar: Ferrari California, Rolls Royce Phantom Drophead Coupe, Bentley Continental GTC, Bentley Continental GT, Bentley Continental, Maserati Quattroporte GTS, Tesla Roadster, Lamborghini Gallardo Superleggera, Mercedes S500, 2 adet Mercedes CL 600, 2 adet Range Rover ve Porsche Cayenne.
Elektrikli otolar Türkiye’ye gelmek için gün sayıyor
Elektrikli otomobillerin ÖTV oranı motor gücüne göre yüzde 3, yüzde 7 ve yüzde 15 olmak üzere 3 ayrı kategoride vergilendirilecek. Buna göre motor gücü 85 kilovatı (115 beygir) geçmeyen binek otomobillere yüzde 3, 85-120 kilovat (115 beygir-162 beygir) arasındakilere yüzde 7, motor gücü 120 kilovatı (162 beygir üzeri) aşanlara da yüzde 15 ÖTV uygulanacak.
- Renault Fluence 81 kw (110 bg)
- Peugeot iOn 47 kw (63 bg)
- Citroen C-Zero 47 kw (63 bg)
- Mitsubishi i-miev 47 kw (63 bg)
- Chevrolet Volt 111 kw (150 bg)
- Opel Ampera 111 kw (150 bg)
- Tesla 185-215 kw (250-290 bg)
- Fisker Karma 300 kw (405 bg)
- Nissan Leaf 80 kw (108 bg)
Avrupa çevreci araçlara 6 bin euro destek veriyor
Elektrikli araçlara yüzde 3 ile yüzde 15 arasında ÖTV’nin uygulanacağı açıklandı. Ancak hibrid yani melez otomobiller vergi teşviği kapsamının dışında tutuldu. Oysa Avrupa’da elektrikli araçların yanı sıra çevre dostu hibrid araçlara önemli oranda vergi destekleri sağlanıyor. İşte Avrupa’da çevreci araçlara uygulanan teşvikler:
- Fransa hibrid araç sahiplerine yıllık gelir vergisinden 2 bin euroluk muafiyet sağlıyor.
- İngiltere’nin başkenti Londra’da hibrid araçlar şehir merkezine giriş yapan otolardan alınan ücretten muaf.
- İrlanda, hibrid otomobillere tescil vergisinde yüzde 50 indirim yapıyor.
- Portekiz satış vergisinde yüzde 40 indirim sağlıyor.
- Yunanistan’da hibrid araçlar satış vergisinden muaf tutuluyor.
- İtalya 2 bin euroluk destek veriyor.
- Belçika’da gelir vergisinde indirim mevcut.
- İspanya’da yüzde 50’ye kadar KDV geri ödeniyor.
- Hollanda’da aracın emisyonuna göre 6 bin euroya varan indirim var.
- İsviçre, hibrid alanlara KDV’den yüzde 50’ye varan oranda indirim sağlıyor.