2. Vosvos devrimi
VW, Paris Fuarı’nda sergileyeceği elektrikli EV ile efsane Beetle gibi devrim yapmaya hazırlanıyor. Marka orta sınıf araçla geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor.
Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen (VW) Grubu, 1 yıl önce patlak veren dizel skandalından sonra imajını yenilemek için düğmeye bastı. Dizel modellerinin egzoz gazı emisyon testlerinde hile yapan yazılım kullandığı için dünyada
11 milyondan fazla aracı geri çağıran ve milyarlarca euroluk tazminatla karşı karşıya kalan VW, yaralarını ‘elektrikli’lerle saracak. Bugüne kadar rakipleri Renault, Nissan, BMW, General Motors (GM) gibi elektrikli araçlara fazla yatırım yapmayan Alman dev, önümüzdeki dönemde bu alana yoğunlaşacak.
Kaplumbağa gibi efsane olur
VW’nin ‘70 yıl önce üretilen Beetle gibi devrimci bir otomobili olacak ve marka için yeni bir çağ açacak’ olarak tanımladığı ‘EV’ (Electric Vehicle) kodlu elektrikli konseptin ilk fotoğrafları yayınlandı. Uzun menzile sahip yüzde 100 elektrikli aracın 2018-2019 tarihlerinde yollara çıkması bekleniyor.
‘MEB’ adı verilen platform üzerinde üretilecek ilk model, tam şarjla 400-480 kilometre yol kat edebilecek.
15 dakikalık şarjla pilin yüzde 80’i doldurulabilecek. Aracın tasarımı konvensiyonel motorlu VW’lerden çok farklı olacak.
VW Binek Otomobil Markaları CEO’su Herbert Diess, EV’nin boyutlarının kompakt hatchback Golf ile aynı olacağını ancak iç mekanın Passat kadar geniş tasarlanacağını açıkladı. Diess, EV’nin C segmentinin yanı sıra kompakt SUV, coupe ve Phaeton gibi lüks sedan versiyonlarının olacağının da müjdesini verdi.
Herbert Diess, Las Vegas Tüketici Elektroniği Fuarı’nda sergiledikleri elektrikli minivan Budd-e konseptinin bu yıl seri üretime geçeceğini kaydetti.
Dizelin payı % 9’a inecek
Dizel modellerle ilgili önümüzdeki döneme ilişkin projeksiyonlar oldukça ilginç. Araştırma şirketi AlixPartners’a göre, 2030’da Avrupa’da dizellerin payı yüzde 50’den yüzde 9’a düşecek. AlixPartners, dizel araç üreten fabrika sayısının 2022’de 62’dan 55’e gerileyeceğini öngördü. Bunun tam tersi olarak elektrikli motor ve parça üreten tesislerin sayısı 26’dan 40’a yükselecek. Kuruluş elektrikli araçlara olan yatırımların sadece otomotiv şirketleriyle sınırlı kalmayacağını belirtiyor. AB’nin dört büyük şehri Londra, Paris, Frankfurt ve Milano, 2030’a kadar elektrikli otomobillerin altyapısına 30 milyar euro para akıtacak. Londra 11.6 milyar euro ile başı çekecek. İşte 2030’da pazarda yer alacak araçların motor dağılımı:
-Benzin motorlu hibrit: Yüzde 28
-Benzinli: Yüzde 25
-Yüzde 100 elektrikli: Yüzde 20
-Plug in hibrit: Yüzde 18
-Dizel: Yüzde 9
Şartlar zorlaşıyor
Geçen yıl patlak veren skandaldan sonra AB’de alınan yeni kararlar, dizel motorların popülaritesini ortadan kaldırdı. AB’nin Eylül 2017’den itibaren dizellerin labaratuvar yerine gerçek sürüş şartlarında test edilmesine karar vermesi, satışları vurdu. AB’de dizellerin pazar payı yüzde 70’ten yüzde 50’ye indi. Örneğin Fransa’da 2012’de dizel araçların payı yüzde 72.9 iken günümüzde yüzde 55 düzeyine geriledi.
30 elektrikli çıkaracak
Çatısı altında 12 markayı barındıran VW Grubu, 2025’e kadar 30’dan fazla elektrikli aracı pazara sürecek.
CEO Matthias Mueller, grubun yılda 2-3 milyon adet elektrikli model satmayı hedeflediğini belirtiyor. Bu da VW satışlarının yüzde 25’i anlamına geliyor. VW Grubu’nun pazara sunacağı ilk modeller arasında Tesla’ya rakip olarak tasarlanan Porsche Mission E, Audi e-tron quattro bulunuyor.
Volkswagen Grubu, ‘Birlikte’ stratejisiyle 2025 yılı hedeflerini belirledi. Daha çevreci bir şirket olacaklarını söyleyen CEO Mathias Mueller, tarihlerinin en büyük değişim sürecine girdiklerini belirtti.