Ünlü yayımcılar İstanbul'da bir araya geldi
Tüm dünyadan yayımcıları İstanbul’da buluşturan İstanbul Fellowship (Uluslararası İstanbul Profesyonel Yayımcılık Buluşmaları) en yüksek katılımıyla dördüncü kez düzenlendi.
Türkiye Basım Yayım Meslek Birliği tarafından İstanbul’un bir telif ve çeviri marketi haline getirilmesi amacıyla 2016 yılından beri düzenlenen İstanbul Fellowship programının dördüncüsü gerçekleştirildi. Bu yıl 72 ülkeden 191 yayımcıyı ağırlayan program bu yönüyle en yüksek katılımcı sayısına ulaştı. Avrasya Kültür ve Gösteri Sanatları Merkezi’nde gerçekleşen organizasyona dünyanın dört bir yanından gelen yayınevleri temsilcileri, ajanslar ve editörler 3 gün boyunca birebir görüşme fırsatı yakaladılar. Programa yurtiçinden ise 85 yayınevi ve ajans katıldı. 26-27-28 Şubat 2019 tarihlerini arasında 2782 ikili görüşme gerçekleştirildi, 1000’e yakın ön sözleşme imzalandı. Organizasyon bu yönüyle en çok kitap alışverişinin saplandığı yıl olarak en yüksek sayıya ulaştı.
Dünyaca ünlü yayımcılar İstanbul'da buluştu
İstanbul Fellowship organizasyonunda bu yıl bir diğer farklılık ise yayımcılık sektörünün dünyaca ünlü isimlerini de konuk etmesiydi. Dünya yayımcılık sektörünün önemli isimleri arasında gösterilen Frankfurt Kitap Fuarı Başkan Yardımcısı Claudia Kaiser, Publishers Weekly editörü Ed Nawotka, Gürcistan Yayıncılar ve Kitapevleri Derneği Başkanı Gvantsa Jobava, Arap Yayıncılar Birliği Başkan vekili Mohamed Sibai ve Ulusal Endonezya Kitap Komitesi üyesi Thomas Atasana gibi konuklar İstanbul’da ağırlandı.
"Büyük bir erişim imkanı"
Organizasyon ile ilgili konuşan Frankfurt Kitap Fuarı Başkan Yardımcısı Claudia Kaiser; “Türkiye’nin bu organizasyonla uluslararası yayımcıların buluşabileceği bir platform oluşturduğunu görüyorum ve bu İstanbul gibi uluslararası bilinirliği olan bir şehirde gerçekleştiriyor" dedi.
“Özellikle İstanbul harika bir şehir. Profesyonel olarak da şunu söyleyebilirim ki burada olmak büyük bir şans” diye sözlerini sürdürün Kaiser, “Burası yayımcılar için büyük bir erişim imkanı. Kimlerin senin yayınlarınla ilgilendiğini veya ilgilenebileceğini, kimlerle iş birliği yapabileceğini, kimlerin kitap fuarlarıyla ilgili olduğunu ve kimleri bu organizasyonlara davet edebileceğini görmek adına çok önemli." diye konuştu.
İstanbul Fellowship’e Japonya’dan katılan Uluslararası Yayın Direktörü Tomoyasu Sagawa ise; “Gelecek yıl bana şirketim Londra’ya mı ya da İstanbul’daki fuara mı gitmek istersin diye sorsa kesinlikle İstanbul’a gelirdim. Çünkü Londra’ya gittiğimde en fazla komşu ülkelerimle görüşebiliyorum. Burası ise uluslararası anlamda tam bir açılım sağlıyor” diye düşüncelerini ifade etti.
Organizasyonu düzenleyen Türkiye Basım Yayım Meslek Birliği’nin başkanı Mustafa Doğru ise; “Bu yıl organizasyonun çok güzel bir etki oluşturduğunu İlk kez Türkiye'ye gelenlerin , Türk yazarlar ve Türkçe kitaplarla ilk kez tanıştıklarını” belirtirken “Kıtalar arasında buluşma noktası olarak İstanbul’u görüyoruz” diye düşüncelerini ifade etti.
Avrasya Kitap Festivali ile aynı günlere denk düşen İstanbul Fellowship programında fuar etkinliklerinin yanı sıra, seminerler, konferanslar gerçekleştirildi. 2019 yılının Türkiye-Rusya dostluk yılı olması sebebiyle ise küçük bir konser düzenlendi.