Gazete Vatan Logo

Ulaşıma sanatsal dokunuşlu iki anıtsal eser

İstanbul Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı ve Ankara AKM-Gar-Kızılay metro hattı hizmete açıldı. Her iki metro hattında Türkiye’nin ikonik simgelerinin sanatsal bir tema ile kurgulandığı özel tasarım istasyonlar yer alıyor.

Ulaşıma sanatsal dokunuşlu iki anıtsal eser

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koordinasyonuyla İstanbul ve Ankara ulaşımına iki önemli proje daha kazandırıldı. Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen tören ile hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayali olan ‘her şehre bir şehir hastanesi’ konseptinden yola çıkılarak tasarlanan Türkiye’deki tüm şehir hastanelerinin simgelendiği metro istasyonu adeta bir kent meydanı olarak kurgulandı. Tasarım şehir hastanelerinin bulunduğu bölgelerde yetişen ağaçlarla betimlendi. Hastaneye adını veren aynı zamanda hayatı simgeleyen iki ağaç olan çam ve sakura devasa ağaçları, orta alanda yer aldı, genel mimaride ise özel boyamalarla gerçekleştirilen rölyefler yer alıyor.

Ulaşıma sanatsal dokunuşlu iki anıtsal eser

Ankaralıların hizmetine sunulan AKM-Gar-Kızılay Metro Hattının açılışı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu önderliğinde gerçekleştirildi.

Metro istasyonu, tarih kokan simge ve ikonlarıyla da dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti’nin ulaştırma alanında gerçekleştirdiği projelerinin işlendiği tasarımda, 1860’tan bugüne Türkiye'deki ulaştırma ve raylı sistemlerin kronolojik sıralaması sanatsal boyamalar ve illüstrasyonlarla betimlendi. Yolcuları adeta tarihsel bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanan 3,3 km uzunluğundaki hat günde 600 bin yolcuya hizmet verecek.

Haberin Devamı

İstanbul ve Ankara metro projelerinin Türkiye’de bir ilk olduğuna vurgu yapan Outdoor Factory Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Yedigöz, “Hayata geçirdiğimiz her tasarımın bir hikayesi olması bizim için çok kıymetli. Burada da amacımız metro istasyonlarını stresli, kasvetli ve hızlı geçiş alanları olmaktan çıkarıp insanların içinde olmaktan keyif aldığı bir tarih ve sanat alanına dönüştürmek.” dedi.