“Piri Reis Haritası kriminale girmeli”
Uzmanlardan gelen cevap herkesi şaşırttı
CHP Zonguldak Milletvekili Sayın Ali İhsan KÖKTÜRK’ün girişimleri ile TBMM’ye taşınan Piri Reis haritasının sahte olup olmadığı yönündeki soruya bugün uzmanlardan gelen cevap herkesi şaşırttı. Çünkü uzmanlar Piri Reis Haritası’nın orijinal olduğunu söylüyor.
Araştırmacı yazar Metin Soylu yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“1998, 2005 ve 2012 yıllarında İstanbul Topkapı Sarayı’nda bir türlü sergilenmeyen Piri Reis Haritası’nın nedenini yetkililere sorduğumda –Yıprandığı gerekçesiyle depoya kaldırdık. Sergilemiyoruz- şeklinde yanıtı İstanbul Topkapı Sarayı Yetkilileri vermişti. Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı’na “Piri Reis Haritası’nın orijinal mi yoksa sahte mi?” olup olmadığına dair yapmış olduğum 10.10.2012 tarihli ihbarım neticesinde 04.01.2013 tarihli 63349525-821.00-2563 sayılı cevabında “Söz konusu eserin organik nitelikli ve hassas bir yapıya sahip olması, mevcut halde sabit ısı ve nem ortamında muhafaza edildiğinden herhangi bir fiziki müdahalede kolaylıkla tahribata uğrayabilme olasılığının bulunması nedeniyle eser üzerinde herhangi bir incelemede bulunulmasının uygun görülmediği” şeklinde resmi bir cevap verilmiştir. (GELEN RESMİ YAZI EK’TEDİR)
Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, Topkapı Sarayı Müdürlüğü ve haritayı incelediklerini söyleyen uzmanlar çelişkili ifadeler vermektedirler. Sebebi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı bana göndermiş olduğu resmi yazıda “Piri Reis Haritası’nın herhangi bir fiziki müdahalede kolaylıkla tahribata uğrayabilme olasılığının bulunması nedeniyle eser üzerinde herhangi bir incelemede bulunulmasının uygun görülmediği” şeklinde deniyor.
-O halde herhangi bir fiziki müdahalede kolaylıkla tahribata uğrayabilme olasılığı bulunan haritayı uzmanlar nasıl inceleyebildiler? Haritayı ellerine mi aldılar? Camekan arkasından da mı bakarak bu kanaate vardılar? Bu kadar kısa sürede bu harita nasıl ve neye göre incelendi?
Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay ise 23 Ocak 2013 tarihinde yaptığı beyanda “Harita yıpranmamıştır, sapa sağlam” şeklinde bir açıklama yapmıştır. Ancak bu açıklama Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen cevap ile de çelişmektedir.
Yetkililere sormak istiyorum:
-Peki, sağlam olan harita 25 yıldır bugüne kadar neden sergilenemedi?
-Sağlam olan harita UNESCO 2013 Dünya Piri Reis Yılı’nda neden halen sergilenmiyor da depoda saklanıyor?
-Sağlam olan haritayı 25 yıldır neden depolarda saklama gereği duyduk?
-Ayrıca sağlam olan harita bugün neden kriminale gir(e)miyor?
-Türkiye’de tanınmış bir hattat olan Fuat BAŞAR Piri Reis Haritası üzerinde iki farklı yazı karakteri olduğunu ifade etmiştir. Piri Reis Haritası üzerinki yazıların (%90)’ı TALİK KIRMASI’dır. Ancak Güney Amerika hattının sol tarafındaki yazılar ise (%10) NESİH KIRMASI’dır. Ve bu yazılarda ne hikmetse “KRİSTOF KOLOMB’U ÖVEN İFADELER” yer almaktadır. “KRİSTOF KOLOMB’UN HARİTASINDAN YARARLANARAK ÇİZDİM” şeklinde bir bilgi notu vardır. Bu not ise Piri Reis’in el yazısı değildir. PİRİ REİS’İN EMEKLERİNE VE İTİBARINA BU NOT GÖLGE DÜŞÜRMÜŞTÜR.” Bu olayın aydınlanması için Kriminal çalışma gerekmektedir. Bu not kimler tarafından yazılmıştır?
-Uzmanların İlkyardım uygulaması gibi haritayı “BAK-DİNLE-HİSSET” yöntemiyle değil “KRİMİNAL İNCELEMEYE” tabii tutularak bu olayı sonuçlandırılmalıdır. Çünkü bu olay artık kamuoyuna mal olmuş ve Türk Milleti’nin kafasında yer eden bu kuşkuların bir an önce aydınlanmasını arzu ediyoruz.
“1987 YILINDA PİRİ REİS HARİTASI
NEDEN AMERİKA’YA GÖTÜRÜLDÜ?”
Piri Reis Haritası’nın Şifresi adlı kitabımda kamuoyu ile paylaştığım “Yazarın Özel Notu” adlı bölümde Hattat Fuat Başar’a 1987 yılında Topkapı Sarayı’ndan gelen yetkililerin “Muhteşem Süleyman Sergisi” sebebi ile yeni bir Piri Reis Haritası yaptırmalarıdır. 2005 yılında Hattat Fuat Başar bana şu olayı anlatmıştı:
“25 Ocak 1987 tarihinde Amerika Washington’da ‘Muhteşem Süleyman adında bir sergi düzenlenmişti. O yıllarda Topkapı Sarayı’ndan pek çok tarihî eser de Amerika’ya sergilenmek üzere götürülmüştü. Bana bir müddet sonra İstanbul Topkapı Sarayı’nda ders veren bir kişi gelip ‘Muhteşem Süleyman Sergisi sebebi ile Piri Reis’in orijinal haritası da Washington’a gitti. Hocam biz aynı ölçülerde benzer bir harita hazırladık. Malum turistler geldiği zaman en azından bunu sarayımızdaki sergide görsünler, boş kalmasın. Sizden ricamız bu çizdirdiğimiz harita üzerine siz Osmanlıca yer isimlerini yazar mısınız?’ dedi. Bende tamamen vatanperver duygularla ‘Elbette seve seve… Yeter ki kültürel bir hizmet olsun’ düşüncesiyle üstelik bu hizmet karşılığında para bile talep etmeden benden isteneni yaptım.”
-Dünyada sadece tek eşi bulunan Piri Reis Haritası neden bir kopyası değil de orijinali Amerika’ya gönderildi? Bu kararı o dönemde kimler verdi?
-Fuat Başar’a 1987 yılındaki Topkapı Sarayı yetkilileri neden ikinci bir kopya Piri Reis Haritası yaptırdılar? Bu olay soruşturma kapsamına girecek mi?
-1987 yılından beri şayet bu harita orijinal ve sağlam ise 25 yıldır ve halen bugün neden depoda saklanmaktadır?
-Şayet Piri Reis Haritası yıprandıysa o halde haritayı 1987 yılında orijinalini Amerika’ya götüren kişi ya da kişiler hakkında yargı önünde hesap sorulması düşünülmekte midir?
- 1987 yılındaki Muhteşem Süleyman Sergisi, TBMM Araştırma Komisyonu tarafından soruşturulmaya tabi tutulacak mı?
“PİRİ REİS HARİTASI AMERİKA NASA UZAY ARAŞTIRMALARI MERKEZİ’NDE OLABİLİR”
AMERİKA NASA UZAY ARAŞTIRMALARI MERKEZİ, Piri Reis’in Haritası ile özel olarak yıllardır ilgilendiğini zaten biliyoruz. Ayrıca Piri Reis’in Haritası bugün uzaydan çekilen dünya fotoğraflarıyla da ölçüleri aynıdır. Piri Reis’in 500 yıl önce bunu çizmesi ve dünyanın merkezinin Mısır KAHİRE olarak göstermesi pek tabii Amerika NASA Uzay Araştırmaları Merkezi’nin özel olarak ilgilenmesine neden olmuştur. Amerika’ya orijinali sergilenmek üzere giden Piri Reis Haritası acaba özel olarak Amerika Nasa Uzay Araştırmaları Merkezi’nin kontrolüne mi girmiştir? Bu olayı TBMM Araştırma Komisyonu tarafından çözüleceğini ümit ediyorum.
MUHTEŞEM SÜLEYMAN SERGİSİ
Türkiye’nin tarihî ve turistik açıdan dünyaya tanıtılmasında önemli bir başarı olarak kabul edilen Muhteşem Süleyman Sergisi, 1987 yılında düzenlenmiştir. İstanbul Topkapı Sarayı’ndan Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait 210 parça mücevher, taht, değerli kılıç, vazo, el yazması kitaplar, kaftanlar ve Acem halılar vb. tarihi eserler, 25 Ocak 1987 tarihinde Washington’da Ulusal Sanat Galerisi’nde sergilenmiştir.
Muhteşem Süleyman Sergisi ile Topkapı Sarayı’ndan giden tarihî eserler 1987 yılı Mayıs ortalarına kadar Washington’da kalmıştır. Temmuz ayında Chicago’da ve son olarak Ekim ayında New York’ta sergilenmiştir. Türkiye için oldukça önem arz eden bu organizasyonu; Sayın Semra Özal, dönemin Washington Büyükelçisi şükrü Elekdağ, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mesut Yılmaz, Dönemin Topkapı Sarayı Müze Müdürü Sayın Sabahattin Türkoğlu, Osmanlı Sanat Tarihi Uzmanı Sayın Esin Atıl gerçekleştirmiştir. Amerika’daki kolunda ise sergiye dünyaca ünlü sigara şirketi sahibi olan Philip Morris 1 milyon dolar katkıda bulunmuştur. Washington’da Ulusal Sanat Galerisi Müdürü Carter Brown ve Geoffrey Bible’nin destekleriyle tüm dünya basınında ilgi çekmiştir. Sergi 30 milyon dolara sigortalanmıştır.