Gazete Vatan Logo

Nida Tüfekçi türkülerle anıldı!

Derlediği türkülerle Türk kültürüne önemli katkılarda bulunan Nida Tüfekçi, memleketi Yozgat'ta düzenlenen etkinlikle anıldı.

Nida Tüfekçi türkülerle anıldı!

18 Eylül 1993 tarihinde hayata gözlerini yuman sanatçıyı anmak üzere Yozgat Sürmeli Folklor Kültür ve Sanat Derneği tarafından Belediye Kültür ve Sinema Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte, sanatçının derleği türküler seslendirildi, yaşam öyküsü anlatıldı. Yozgat Sürmeli Folklor Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Cemil Arslan, Yozgat'ın yetiştirip, sanat dünyasına kazandırdığı isimlerden olan Nida Tüfekçi'yi doğum veya ölüm yıldönümünde anmak yerine, dernek olarak farklı bir günde anmayı uygun bulduklarını söyledi. 24 yıl önce aralarından ayrılan Nida Tüfekçi'nin hayatını, türkülerini, öykülerini ve sanatını anlatan Erciyes Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bayram Durbilmez, sanatçının sadece Yozgat yöresi türkülerini değil, Türkiye'nin her bölgesinden derlemeler yapıp, başka sanatçıların derlediklerini de söylediğini ifade etti. Daha sonra mahalli sanatçı Efkan Zeki, ozan-şair Erdoğan Bektaş, koro sanatçısı Mustafa Teker, Erzurumlu aşık Selami Yağar ve Misafir Aşık, Nida Tüfekçi'nin seslendirdiği türküleri okudu. Programın sonunda etkinliğe katılanlara 'Teşekkür' plaketi verildi.

Haberin Devamı

NİDA TÜFEKÇİ

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde 1 Mart 1929'da doğan Mehmet Nida Tüfekçi, uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuarında öğretim üyeliği yaptı. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden giden Tüfekçi, Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin önemli isimlerinden biri oldu. Daha ilkokula başlamadan babasından bağlama çalmayı öğrenen Tüfekçi, Ankara Maliye Okulunu bitirdi ve üç yıl maliyeci olarak çalıştıktan sonra kendini halk müziğine adadı.

Tüfekçi, Maliye Okulundayken tanıştığı Muzaffer Sarısözen'in sayesinde 1947'den beri konuk ses ve saz sanatçısı olarak programlarına katıldığı TRT Ankara Radyosu'nun 1953 yılında açtığı sınavı kazanarak "Yurttan Sesler" korosunda çalışmaya başladı. TRT'den 1976 yılında istifa eden Nida Tüfekçi, kurumda bulunduğu süre içinde yaklaşık bin kadar türkü derledi ve notalarını yazarak Türk Halk Müziği arşivlerine kattı. Eşiyle birlikte 'Memleket Türküleri' isimli bir kitap yayımlayan sanatçı, 1976 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın kurucu üyesi olarak yönetim kurulu üyeliğine ve başkan yardımcılığına getirildi.

Haberin Devamı

Halk müziği konusunda yaptığı araştırmalar, yazdığı yazılar ve katkıda bulunduğu ansiklopediler nedeniyle 'Folklor Araştırma Kurumu' tarafından 1985 yılında 'İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü'nü alan Nida Tüfekçi'ye, Kültür ve Turizm Bakanlığı da 1991 yılında 'Devlet Sanatçısı' unvanı verdi.