Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özellikleri Nelerdir? Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Yazarları Kimlerdir, Eserleri Nelerdir?
Cumhuriyet döneminde birçok akım başlamış olmakla birlikte bu akımlar arasında tiyatro da yer almaktadır. Cumhuriyet dönemi tiyatro eserlerinde, Kurtuluş Savaşı'nın etkileri görülmektedir. Dönem halkının özelliklerinin yanı sıra Anadolu Bölgesi'ne ağırlık verilmektedir. Cumhuriyet dönemi 1923 ile 1940 tarihleri arasını kapsamaktadır. Ancak 1940 yılından sonra da tiyatro eserlerinde Cumhuriyet dönemi etkileri devam etmektedir.
Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özellikleri Nelerdir?
Sade ve açık bir dille kaleme alınan Cumhuriyet dönemi tiyatro eserleri, milliyetçi düşüncelerin üzerinde durmaktadır. Ruhsal çatışmayı ele alan tiyatro eserleri, Milli Edebiyat Dönemi'nde de gelişmeye devam etmiş bulunmaktadır. Nazım ve nesir karışık olmak üzere tiyatro eserleri kaleme alınmaktadır.
Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Yazarları Kimlerdir?
Cumhuriyet döneminin gerçeklerine bağlı kalan tiyatro yazarları, din ve ekonomi gibi konulara farklı bakış açıları getirmektedir. Faruk Nafiz Çamlıbel, Vedat Nedim Tör, Reşat Nuri Güntekin, Cevdet Kudret ve Ahmet Kutsi Tecer, Cumhuriyet dönemi tiyatro yazarları arasında yer almaktadır. Ulusçuluğu aşılayan Cumhuriyet dönemi tiyatro yazarları, toplumsal sorunlara ve değer yargılarına yer vermektedir.
Her bir yazar, farklı konular üzerinde durmuş bulunmaktadır. Önemli tiyatro eserlerini ele alan tiyatro yazarları, romanlar üzerinden de birçok tiyatro sahnelemesi gerçekleştirmiş olmaktadır. Muhsin Ertuğrul, Necati Cumalı, Güngör Dilmen ve Haldun Taner, Cumhuriyet dönemi en fazla bilinen tiyatro yazarları arasında yer almaktadır. Toplumsal sorunlar, tiyatro sahnelerinde gösterilmektedir.
Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Eserleri Nelerdir?
Cumhuriyetin ilk yıllarından sonra birçok tiyatro yazarı ortaya çıkmış bulunmaktadır. Yazarların fazla olması, eserlerin çeşitli olmasına sebebiyet vermektedir. Önemli ve damga vuran eserler arasında Keşanlı Ali Destanı, Kösem Sultan, İsyancılar, Paydos ve Pembe Evin Kaderi yer almaktadır. Yurt dışında sergilenen ilk tiyatro oyunu olan Paydos, manevi değerlerin çatışmasını işlemektedir.
Haldun Taner'in yazdığı Keşanlı Ali Destanı, Türk tiyatro tarihinde adeta bir fenomen olarak bilinmektedir. Töre anlayışına karşı çıkmayı konu edinen Sarı Naciye tiyatro eseri, köylünün sıkıntılarına dokunmaktadır.
Güneybatı yörükleriyle ilgili efsaneden yola çıkılarak yazılan Boş Beşik tiyatro eseri, birçok kez sahnelenmiş olmaktadır. Cumhuriyet dönemi eserleri arasında yer alan Canlı Maymun Lokantası, günümüz tiyatrolarına uyarlanarak izleyiciye sunulmaktadır.
Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Eserlerinde İşlenen Konular Nelerdir?
Sanatta çağdaşlaşmayı amaç edinen Cumhuriyet dönemi tiyatro eserleri, güncel siyasi görüşler doğrultusunda seyirciyi yönlendirmektedir. Anadolu'nun direnişini yücelten tiyatro eserleri, ulusallıktan ayrılmadan evrenseli yakalamaya çalışmaktadır. Ekonomik şartların birey ve aile üzerindeki etkisine de değinen Cumhuriyet dönemi tiyatro eserleri, değişen değer yargıları gibi konuları işlemektedir.
Cumhuriyet dönemi tiyatro yazarları birikimli ve aydın kişiler olduğundan, Batılı anlamda tiyatro eserleri kaleme almış bulunmaktadır. Akıl ve bilimin öne çıktığı tiyatro eserlerinde, oyuncu kadrosu geniş tutulmaktadır. Çocuk tiyatrosu çalışmaları yapılmış olmakla birlikte kadın oyunculara da sahnede yer verilmiş olmaktadır. Halkın anlayabileceği yalın ve anlaşılır bir dil ile eserler sergilenmiş bulunmaktadır.