Boğaziçi Caz Korosu hakkında bu detayı kimse bilmiyor
Şef Masis Aram Gözbek ve Boğaziçi Caz Korosu Ekşi sözlük yazarları ve hayranlarıyla bir araya geldi.
Hepimiz onları metroda yaptıkları gösteriyle tanıdık. Bir grup genç yetenek, Taksim metrosunda mini bir caz performansı gerçekleştirip hem metrodakileri hem de izleyenleri şaşkına çevirdi. Hep yurt dışında görmeye alışık olduğumuz bu etkinlik sosyal medyada çok büyük ilgi gördü.
Ama onları asıl tanımamız Gezi Parkı sürecinde parkta söyledikleri 'Çapulcu musun vay vay' şarkısıyla oldu. 'Dünya çapında pek çok başarısı olan bu grup kimdir?, 'Amaçları nelerdir?' gibi soruları dün gerçekleşen söyleşide koro üyeleri ve şef Masis Aram Gözbek'le konuştuk.
TAMAMI GÖNÜLLÜ
Masis Aram Gözbek, Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü'nde okurken müzik kulübünün caz korosuna katılmış ve ardından o dönemki koro şefi Cihan Aydın yurt dışına giderken koroyu kendisine bırakmış. 2011'den bu yana üniversiteden bağımsız olarak yoluna devam eden koro tamamen gönüllü bir kadrodan oluşuyor. Çoğunluğu farklı üniversitelerde okuyan öğrencilerden oluşan bu kadroda bankacı, yazılımcı gibi farklı meslek gruplarından da pek çok genç yetenek var. Hepsinin ortak söylediği şey ise 'Bu koro bizim hayatımız'.
Aralarındaki uyum ve dayanışma dikkatlerden kaçmazken pozitif enerjileri de herkese ulaştı. Söyleşide mini bir konser veren Boğaziçi Caz Korosu, katılan herkesin yüzünde kocaman bir gülücük oluşmasını sağladı.
"TÜM ÇOCUKLARIN ŞARKI SÖYLEMESİNİ İSTİYORUZ"
Korunun en büyük iki misyonunun Türkiye'yi ve müziğimizi dünyada en iyi şekilde temsil etmek ve ülkemizde çok sesli koro müziği kültürünün çok daha geniş çevrelere yayılmasını sağlamak olduğunu belirten Gözbek, 'Hedefimiz, bu koronun ilerleyen yıllarda bir enstitü haline gelmesi ve bir gün bu ülkede tüm çocukların şarkı söyleyerek büyüdüklerini görebilmek' dedi.
ÇAPULCU ŞARKISI NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Gezi Parkı sürecinde söyledikleri 'Çapulcu musun vay vay' şarkısının ortaya çıkış hikayesini de anlatan koro, gördükleri ilgi karşısında büyük şaşkınlık yaşamış.
Koronun en eski isimlerinden olan ve özel bir kurumda yazılımcılık yapan Kürşat Duygulu, performanslarının gerçekleştiği günün sabahında iş yerindeyken, 'Entarisi ala benziyor' isimli türkünün sözlerini gezi parkına uyarlayıp değiştirmiş. Hiç beklemediği bir ilgiyle karşılaştığını dile getiren Duygulu, anneler bile çocuklarına bu şarkıyı ezberletip videolarını internette paylaşmaya başlayınca büyük bir heyecan yaşadığını, böyle bir noktaya gelineceğini daha önce hiç düşünmediğini söyledi.
Türkiye'de büyük ilgi gören uyarlama, yurt dışındaki koroların da ilgisini çekmiş ve birçoğu eseri seslendirmek için talep göndermişler.
FİNANSMAN DESTEĞİ ALAMIYORLAR
Dışarıdan bakınca her açıdan son derece profesyonel bir görünüm çizen ekip, Türkiye'yi hem yurt içi hem de yurt dışı festivallerde başarıyla tanıtırken bir takım zorluklar yaşamıyor değil. Hiçbir finansman desteği alamayan koro, yurt dışı festivallere ve yarışmalara giderken büyük ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Bu konuda destek için Fongogo'da bir proje bile başlatmışlar ancak maalesef gereken fon sağlanamamış durumda.