Gazete Vatan Logo

Batı (Avrupa) Uygarlığı Etkisinde GeliÅŸen Türk Edebiyatı Özellikleri Nelerdir?

Genel olarak Türk Edebiyat tarihine bakıldığı zaman 3 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen Tanzimat Fermanı Edebiyat alanını doÄŸrudan etkilemektedir. Bu kapsamda Osmanlı Devleti 1839 senesinde Tanzimat Fermanı ile hem siyasal hem de kültürel anlamda Avrupa uygarlığına yönelmiÅŸtir. Bu yönelim de edebiyat alanında da çok önemli yeniliklerin ortaya çıkmasına sebep olmuÅŸtur.Â

Batı (Avrupa) Uygarlığı Etkisinde GeliÅŸen Türk Edebiyatı Özellikleri Nelerdir?

Batı Uygarlığı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı 

Günümüzde Türk Edebiyatı özelliklerden geçerek bugünkü seviyeye ulaşmıştır. Türk Edebiyatının Osmanlı döneminde Divan Edebiyatı bulunmaktaydı. Osmanlı devletinin son dönemlerinde Batı uygarlığının etkisi altında gelişen Türk Edebiyatı günümüzde çağdaş seviyeye ulaşmıştır.

Batı kültürü etkisinde gelişme gösteren Türk Edebiyatı bazı dönemlere ayrılmaktadır. Bu dönemlerde, Tazminat Dönemi Edebiyatı 1860-1895 döneminde, Servet-i Fünun Edebiyatı diğer adı ile Edebiyat-ı Cedide 1895 -1901, Fecri Ati Edebiyatı 1909 - 1911 döneminde farklı özellikte dönemler yaşamıştır. 

Batının Etkisinde Kalan Türk Edebiyatı Eserleri ve Özellikleri 

Tanzimat Dönemi genel olarak batı tarzında olan edebiyat eserlerinin görülmeye başlandığı bir devir olmaktadır. Tanzimat dönemi eserleri arasında, ilk olarak tiyatro, öykü ve de roman tarzında çeşitler ortaya çıkarılmıştır. Şiir konusunda da yeni biçim ve konular denenmeye başlanmıştır. Genelde Tazminat dönemi edebiyatında en önemli konular toplumsal olaylar olarak ilk sıralarda yer almaktadır.

Haberin Devamı

Tanzimat döneminde ön sıralarda yer alan sanatçılar Agah Efendi, Namık Kemal, Şinasi ve Ziya Paşa olmaktadır. Batı Uygarlığı etkisinde gelişme gösteren Türk Edebiyatı tazminat döneminin Tazminatım önemli eserlerinden bazıları da Şinasi'nin çıkarmış olduğu Tasvir-i Efkar gazetesi olmaktadır.

Aynı zamanda bu dönemde ilk tiyatro eseri olarak da tek perdelik özellikte komedi tarzında Şair evlenmesi eseri de Şinasi tarafından yazılmıştır. Bu dönemlerde ünlü vatan şairi şeklinde tanınan Namık Kemal tarafından yazılan Vatan Yahut Silistre ve İntibah adlı eserler de çok önemli batı etkili edebiyat türleri olmaktadır. 

Batı Etkisinde Ortaya Eserleri

Edebiyat-ı Cedide diğer adı ile Servet-i Fünun devri 1896 senesinde başlamıştır. Avrupa edebiyatından etkilenen bir grup sanatçının meydana getirdiği hareket, aynı insanların çıkarmış oldukları bir derginin adıdır. Genel olarak Serveti Fünun Edebiyatı özellikleri incelenecek olursa, toplumsal olaylardan daha çok kişisel duyguları ön planda tutup, işleyen bir edebiyat türü olmaktadır.

Haberin Devamı

Serveti Fünun dönemindeki edebiyatçılar da Recaizade Ekrem eseri Araba Sevdası, Abdülhak Hamit Makber şiiri son derece popüler olan ve günümüzde de tanınan ve saygı duyulan eserler olarak bilinmektedir. Abdülhak Hamit eserlerinde romantizm edebi akımını işlemiş ve bu etki bariz şekilde de görülmektedir.

Genelde bu dönem eserlerinde; ölüm, ruh, sonsuzluk şeklinde olan soyut kavramların yanında aşk ve doğa temaları da işlemiştir. Bu dönemde batıdan etkilenen Fecr-i Ati Topluluğu da Meşrutiyet döneminde çok daha yenilikçi özellikte olan bir grup sanatçı tarafından bu dönemde kurulmuştur. Kurulan bu topluluğun en önde gelen sanatçıları da Süleyman Nazif ve de Ahmet Haşim olmaktadır.