Şehir hayatı doğurganlığı azaltıyor!Günümüzde kadınların eğitim seviyesinin yükselmesi, iş gücüne katılımın artması, kariyer kaygısı ve geniş aile yapısının azalması, özellikle doğurganlığın en yüksek olduğu 21-25 yaş aralığının kaçırılmasına sebep oluyor. Yaş ilerledikçe bazı sağlık sorunlarının artması ve yumurta rezervlerinin azalması ise hamile kalmayı zorlaştırıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman anlattı.
Menopoza girmek üzere olduğunu öğrendi; altın yumurta ile anne oldu 2019 yılında hayatlarını birleştiren Birgül-Davut Erden çiftinin doğal yollarla elde edilen iki gebeliği düşükle sonuçlandı. Sağlık kontrolleri sonrası menopoza girmek üzere olduğunu öğrenen Birgül Erden (38) tüp bebek tedavisine başladı. Kişiye özel uygulanan tedavi yaklaşımıyla son kalan tek yumurta ile bir adet embriyo elde edildi. Başarılı tedavi süreci sonrası bebeğine kavuşan anne Erden, “Çok şükür sonunda da kızımıza sağlıkla kavuştuk. Aygüneş evimize güneş gibi doğdu. Annelik muhteşem bir duyguymuş” dedi.
Tüp bebek tedavisi hakkında doğru bilinen 10 yanlış!Tüp bebek tedavisi sayesinde bugüne dek milyonlarca sağlıklı bebek dünyaya geldi. Ancak tüp bebek tedavisiyle ilgili toplumda doğru sanılan bazı hatalı bilgiler çiftlerin tedaviye geç başvurmalarına veya tedaviden kaçınmalarına neden olabiliyor. Peki, İlk tüp bebek denemesinde başarı şansı düşük mü? Bebeklerde doğumsal anomali riski artar mı? Tüp bebek tedavisi erken menopoza neden olur mu? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nadiye Köroğlu, tüp bebek tedavisi hakkında doğru bilinen 10 yanlışı anlattı.
Hamile kalmayı zorlaştıran durumlara dikkat!Çoğu kadının hamilelik yolculuğu farklıdır. Genel sağlık durumunuz hamile kalıp kalmayacağınızı ve bunun kolay mı yoksa zor mu olacağını etkileyebilir. Yaş ve sağlık durumunun yanında hem kadının hem de hem de erkeğin sağlık durumuna ilişkin birçok faktör gebelik şansını etkiler. Adetin düzenli olmasının yanı sıra korunmadığı halde gebeliğin oluşmaması nedeniyle pek çok kadın 'Neden hamile kalamıyorum?' sorusunu sıklıkla kendine sorar. Hamilelik oluşumunu engelleyen birçok faktörün olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer kilo ve yaş gibi faktörlerin hamilelik oluşumunu geciktirebileceğini belirtiyor. İşte hamileliği engelleyen durumlar ve dikkat edilmesi gerekenler...
Tüp bebekte başarıyı etkileyen 2 faktöre dikkatTüp bebek tedavisinin 6 adımda uygulandığını belirten Doç. Dr. Nadiye Köroğlu, "Anne adayının yaşı ve çiftlerini sigara kullanımı tedavinin başarısını etkiler. Anne adayı ne kadar genç ise tüp bebekte gebelik şansı o kadar yüksektir" dedi.
İleri yaş gebeliğe dikkatKadının ekonomiye ve modern yaşama katılması ile çocuk doğurma yaşının da arttığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op...