Kira düzenlemesi nasıl olacak? Kira artış oranına düzenleme gelecek mi? Kira artış oranı sınırı kaç olacak?
Kira düzenlemesi nasıl olacak? Kira artış oranına düzenleme gelecek mi? Kira artış oranı sınırı kaç olacak? Kira düzenlemesi hükümetin masasında! Yüksek kira artışlarına çözüm için çalışmalar başladı. Hükümetin önünde birçok formül var. Kira artış oranı konusunda yasal sınırı aşana ceza verilmesi gündemde. Peki, Kira düzenlemesi nasıl olacak? Kira artış oranına düzenleme gelecek mi? Kira artış oranı sınırı kaç olacak? İşte Kira düzenlemesi ile ilgili detaylar…
25.05.2022Ekonomi
Kiracı-ev sahibi milyonları ilgilendiriyor! Kritik 1 ay detayı
Kiracı-ev sahibi milyonları ilgilendiriyor! Kritik 1 ay detayıKiralardaki fahiş artış gündemdeki yerini koruyor. Mülk sahipleri hükümet tarafından devreye alınan yüzde 25'lik artış sınırını aşmak için her yolu deniyor. Pek çok ev sahibi ise mevcut kiracısını çıkararak evini yüksek bedeller ile yeniden kiraya vermek istiyor. Kiracı-ev sahibi arasındaki davanlar hiç olmadığı kadar artarken kiracılar sahip oldukları hakları merak ediyor.
30.01.2023Ekonomi
Kiralara geriye dönük zam! Zaman aşımı yok, kiracılara kötü haber, 5 yıllık fark bedeli...
Kiralara geriye dönük zam! Zaman aşımı yok, kiracılara kötü haber, 5 yıllık fark bedeli...Kiralara yapılan fahiş zam pek çok kişinin mağduriyet yaşamasına neden oldu. Özellikle büyükşehirlerde kira fiyatları ikiye hatta üçe katlandı. Birçok mülk sahibi bu durumu fırsata çevirerek kiracıların kontrat süresi dolmadan çıkmasını talep etti. Bazı ev sahipleri ise yasal sınırın üzerinde zam talebinde bulundu. Öte yandan ev stoklarındaki yetersizlik de kiralara yüksek zam yapılmasının nedenleri arasında gösteriliyor. Kiralık ev fiyatları arttıkça kimi ev sahiplerinin fırsatçılık arayışı sürüyor. Yasal oranın üzerinde zam taleplerinden sonra, şimdi de geçmiş yılların yapılmayan zamları isteniyor. Önceki yıllarda zam yapmayan ya da yasal oranın altında zam yapan kimi mülk sahipleri anlaşmanın sözlü olmasını suiistimal ediyor, ‘ne de olsa yazılı anlaşma yok’ diyerek geçmiş yıllara ait sözde alacakları için icra takibi başlatıyor. Örneğin 10 yıl önce 1000 TL ile bir evi kiraladınız. Her yıl mal sahibi ile konuşarak yeni bedeli belirlediniz. Mal sahibi söz gelimi yasal zam oranı yüzde 15 olsa da yüzde 10’a tamam dedi ya da pandemi nedeniyle bir yıl hiç zam yapmadı ve 2022 yılına gelince kira bedeliniz 2 bin TL oldu. 10 yıl içerisindeki yasal oranların tamamı uygulansa kira bedelinizin 4 bin lira olacağını düşünelim. Bu durumda siz 2022 yılında 4 bin TL ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun haricinde de yine son 5 yılın kira fark bedellerini de mal sahibi sizden talep edebilir.
23.01.2022Ekonomi
Metro-Prim hattı!
Metro-Prim hattı!Konut fiyatları metro hatlarına bakıyor
8.07.2013Ekonomi