‘Zirve’de bir numara!
Malatya’da 3 misyonerin kesilerek öldürüldüğü Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili özel yetkili savcılığın hazırladığı ek iddianame tamamlandı
İddianamede bir numaralı şüpheli olarak, Ergenekon tutuklusu emekli Orgeneral Hurşit Tolon gösterildi. Ayrıca Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetlerine de yer verildi.
18 Nisan 2007 tarihinde Malatya’da Zirve Yayınevi’nde misyonerlik faaliyetleri yaptıkları gerekçesiyle biri Alman 3 kişinin boğazlarının kesilerek öldürülmesi olayıyla ilgili hazırlanan ek iddianame, Malatya Özel Yetkili 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy’un hazırladığı 761 sayfalık iddianamede 19 şüpheli, ‘Terör örgütü kurma ve yönetme, adam öldürmeye azmettirme ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekle’ suçlanıyor.
Dink ve Santoro da var
Zirve Yayınevi cinayeti ile Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetlerinin ’Kafes Eylem Planı’ çerçevesinde yapıldığının değerlendirildiği iddianamede bir numara olarak belirtilen Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve bazı şüpheliler hakkında 2’şer kez ağırlaştırılmış hapis cezası isteniyor. Tolon’un cinayetlerin olduğu gün Malatya İnönü Üniversitesi’nde ’21’inci yy. başlangıcında kuşatılmış Türkiye’ konulu konferans verdiği tespit edilmişti.
12 tutuklu sanık yargılanıyor
Olayın ardından zanlılardan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalanmıştı. Üçüncü katın penceresinden kaçmak isterken düşerek yaralanan Emre Günaydın, tedavisinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Açılan davada ayrıca eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, muvazzaf binbaşı Haydar Y., astsubaylar Abdullah A., Adil A., muvazzaf uzman çavuş Mehmet Ç., İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Ruhi A. ve Varol Bülent Aral tutuklu yargılanıyor.
İhbar mektubundaki iddia
Dava sürerken 2009 yılında Malatya İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi’nde çalışan bir personel tarafından özel yetkili savcıya gönderildiği iddia edilen bir ihbar mektubunda, saldırı emrinin Malatya İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ülger’in azmettirmesiyle verildiği iddia edilmişti. Mektupta sanık Emre Günaydın’ı azmettiren kişinin alay komutan Ülger’in yönlendirmeleriyle, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Ruhi Babat olduğu ileri sürülmüştü. Mektupta, “Mehmet Ülger tarafından Kayseri Jandarma Bölge Komutanı ve Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme Başkanı’na 2007 yılı Mart ayında brifing verildi. Bu brifingden yaklaşık bir buçuk ay sonra misyoner cinayeti işlenmiştir. Bu brifingde, öldürülen kişiler ve yaptıkları faaliyetleri ile ilgili olarak ayrıntılı raporlar bizzat Mehmet Ülger tarafından üstlerine sunulmuştur” deniliyordu.
Zekeriya Öz’e gelen ses kaydı
İddialara göre geçtiğimiz yıl da dönemin İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’e posta yoluyla cinayetin tüm ayrıntılarını anlatan bir ses kaydı ulaştı. Malatya Organize Sanayi Jandarma Karakolu’nda geçtiği öne sürülen konuşmalarda dönemin Malatya Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ruhi Abat ve İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Haydar Yeşil’in ses kayıtları bulunuyordu. Gizlice alındığı belirlenen kayıtta Albay Mehmet Ülger ve Ruhi Abat cinayetin nasıl işlendiğini kendi aralarında konuşuyorlardı. Bunun üzerine savcı Öz konuyla ilgili bir gizli tanığın ifadesini aldı. Gizli tanık ise cinayetle ilgili çarpıcı bilgiler anlattı. Gizli tanığın daha önce mektubu gönderen meçhul askerle aynı kişi olduğu öne sürüldü. Gelişmelerin ardından Öz’ün startını verdiği yeni operasyonlarda Mehmet Ülger, Ruhi Abat, Haydar Yeşil ve Mehmet Çolak’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklandı.
Tolon’un görüntüleri
İnönü Üniversitesi’nde emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gazeteci Mustafa Balbay, Türkan Saylan gibi birçok kişi tarafından 8 yılda misyonerlik ve benzer konularda 23 konferans verildiği ortaya çıktı. Tolon ve şener Eruygur’un katliam öncesi sık sık Malatya’ya gittiği belirlenirken, katıldıkları toplantılardan bazı fotoğraflar da basına sızmıştı. Bu gelişme üzerine Tolon İstanbul’da Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı’na ifade vermişti. Soruşturma dosyası, katliamın Malatya’da gerçekleşmesi nedeniyle ‘’yetkisizlik kararı’’ verilerek, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.
Soruşturmayı Malatya’ya devreden savcılar, soruşturma dosyasıyla birlikte 97 delil klasörünü de gönderdiler. Bu klasörlerin içerisinde eylemin Ergenekon Silahlı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirildiğine dair fiziki ve dijital birçok delilin bulunduğu da belirtiliyor. Yine Zirve Yayınevi davası ikinci operasyonunda 30 Mart 2011’de İlahiyatçılar Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Prof. Dr. Abdurrahman Küçük, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Şahin Filiz’in de aralarında bulunduğu çok sayıda ilahiyatçının ev ve ofislerinde aramalar yapılmıştı.