Ziraat Bankası'na o hesaplar soruldu!
TBMM KİT Komisyonu, Ziraat Bankası'nın 2011 yılı hesaplarını ele aldı. AK Parti ve CHP'li vekiller bankaya tepki gösterdi.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Eurobond ihracına ilişkin çalışmalarda son aşamaya gelindiğini bildirdi.
TBMM KİT Komisyonu, Ziraat Bankası'nın 2011 yılı hesaplarını ele aldı. Aydın, yaptığı konuşmada, bankanın finansal dönüşüm yolunda önemli adımlar attığını söyledi.
Aydın, 2010 yılı sonunda menkul değerlerin bilanço payının yüzde 51, kredilerin payının yüzde 38 olduğunu dile getirerek, söz konusu oranların 2012 yılı sonunda sırasıyla yüzde 40 ve 44 olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Güçlü, karlı ve verimli bir banka olma hedeflerine ve dengeli bir bilanço yapısına ulaşmak için özkaynaklarını güçlendirmeye çalıştıklarını anlatan Aydın, son dönemde Merkez Bankası ve Basel III düzenlemelerinin gerekliliklerini 2011 yılı içerisinde stratejileri arasına aldıklarını hatırlattı.
Aydın, 2010 yılında yüzde 9 seviyelerinde olan özkaynakların bilanço payınının, 2012 yılı sonunda yüzde 10,5 seviyesine yükselttiklerini bildirdi. Aydın, bankanın sermaye yeterlilik oranının 2012 sonunda yüzde 19 seviyesinde ve sektör ortalamasının üzerinde olduğuna işaret ederek, "Sermaye yeterlilik ve likidite oranlarıyla fonlama tabanımız, güçlü kredi büyüme hedefimizi desteklemektedir" dedi.
Ağırlıklı olarak 2010 yılı sonunda mevduat ve repo ile sağlanan kaynaklardan oluşan kaynak yapılarını çeşitlendirmek ve böylece maliyet ve uzun vade avantajını kullanmak amacıyla mevduat dışı kaynaklar konusunda başladıkları çalışmalarda olumlu gelişmeler sağladıklarını dile getiren Aydın, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede uluslararası kuruluş ve bankalardan sağladığımız kaynaklarla alınan krediler 2012 yılı sonunda 3,1 milyar liraya yükselmiştir. Ayrıca menkul kıymet ihracı ile kaynak sağlanmasına başlanmış olup, 2012 yılı sonunda büyüklüğü 1,9 milyar liraya ulaşmıştır. Ayrıca 700 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi 2013 yılında kaynaklarımız arasına dahil edilmiştir. Eurobond ihracına ilişkin süreçte çalışmalar son aşamaya gelmiştir. Kaynak yapısının çeştlendirilmesi ile mevduatın bilanço payı, 2010 sonundaki yüzde 83 seviyesinden 2012 yılı sonunda yüzde 73'e gerilemiştir."
Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası'nın 2011 yılında 2 milyar 101 milyon, 2012 yılında ise yüzde 26'lık artışla 2 milyar 650 milyon lira net kar elde ettiğini açıkladı.
Daha sonra söz alan muhalefet milletvekilleri, 2010 yılında, İstanbul Başrampaşa'da Ora İstanbul Alışveriş Merkezi'nin yapımı için verilen 270 milyon avroluk krediyi sordu.
CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK BATIK KREDİSİ
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, asli görevi çiftçiyi ve tarımı korumak olan bir bankanın ilgi alanı dışında neden bu kadar büyük bir kredi verdiğini sordu. Erdoğdu, söz konusu proje için verilen kredinin, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük batık kredisi olduğunu savundu.
Erdoğdu, banka yönetiminin bu alacağın tahsili konusunda iyi niyetli olmasına rağmen, tutarı 727 milyon liraya ulaşan kredinin en büyük batık kredi olması gerçeğini değiştirmediğini söyledi.
HESAPLAR İYİ YAPILAMAMIŞ
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç da özel bir banka ile devlet bankaları arasında değerlendirme farkı bulunduğuna işaret ederek, "Bu AVM'nin orada fizibl olmayacağını oraya giden herkes görür" diye konuştu. Kredinin AVM sektörünün geriye gitmeye başladığını bir dönemde verildiğini dile getiren Domaç, "Görülen o ki iyi hesap yapılmamış" dedi.
Domaç, söz konusu AVM'nin, İstanbul'un başka bir yerinde yapılmış olsaydı şu anda faaliyete geçeceğini ve değerinin de 1 milyar avroya ulaşacağını ifade etti.
Daha sonra söz konusu krediyle ilgili soruları yanıtlayan Aydın, bu konuda hiç bir deneyimi olmayan bir grubun söz konusu AVM projesini yaptığını ve sadece arsayı özkaynak olarak koyduğunu belirtti.
Proje başladıktan sonra, firmanın artırıma gittiğini, ilk krediyi veren bankanın da ilave özkaynak istediğini anlatan Aydın, bunun üzerine firmanın yeni kreditör arayışına girdiğini söyledi.
Aydın, "Bizim bankanın risk iştahı daha yukarıdaymış, bu iş yapılmış. Böyle mi yapılmalıydı? Bu konuda bir yorumda bulunmak istemiyorum" dedi.
Söz konusu kredinin bir proje finansmanı olduğuna dikkati çeken Aydın, proje finansmanın da "teminatı getir, krediyi verelim" demenin mümkün olmadığını söyledi. 700 milyon liralık alacağın bir şekilde tahsil edilmesi gerektiğinin altını çizen Aydın, söz konusu AVM'nin çalıştırılabileceğini, alacağın da orta ve uzun vadede tahsil edilebileceğine inandığını anlattı. Aydın, buna rağmen Ziraat Bankası'nın sorunlu kredi rasyosunun sektörden daha kötü durumda olmadığını sözlerine ekledi.