Zeybekci: İsrail önemli müttefik
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'önemli müttefik' olarak nitelediği İsrail ile haftasonu, 'özür dilenmesi, tazminat ve Gazze’nin insani ihtiyaçlarının garanti edilmesi' konularında sonuç alınacağını söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İsrail ile inşallah bu hafta sonu, bizim istediğimiz yönde, Cumhurbaşkanımızın o koymuş olduğu 'Özür dilenecek, tazminat ve Gazze’nin insani ihtiyaçlarının karşılanması, garanti edilmesi' ile ilgili sonuçları alınacak." dedi.
Zeybekci, Denizli programı kapsamında Beyağaç ilçesinde Kaymakam Muhammed Serkan Şahin'i ve Belediye Başkanı Mustafa Akçay'ı makamlarında ziyaret etti, ardından AK Parti İlçe Başkanlığında partililerle bir araya geldi.
'İşbirliği yapmamız gereken, müttefik bir ülke' Mavi Marmara saldırısı ile bozulan İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilere ve iki ülke arasındaki temaslara değinen Zeybekci, şu açıklamayı yaptı: "İsrail ile inşallah bu hafta sonu, bizim istediğimiz yönde, Cumhurbaşkanımızın o koymuş olduğu 'Özür dilenecek, tazminat ve Gazze’nin insani ihtiyaçlarının karşılanması, garanti edilmesi' ile ilgili sonuçları alınacak.
Bizim için İsrail önemli bir müttefik gerek ekonomik gerek askeri gerek stratejik anlamda işbirliği amaçladığımız, ülkemizin menfaatlerini en üst düzeyde maksimize edecek ilişki seviyelerinde olmak kaydıyla, böyle bir müttefik ülke, iş birliği yapmamız gereken bir ülke.
O anlamda da inşallah bu hafta sonu iyi sonuçlar alınabilir tahmin ediyorum. Ardından, Irak’taki, Suriye'deki bu sıkışıklığın giderilmesidir. Öncelikle Suriye'deki insanlık dramının öncelikle bitmesi, ardından siyasi bir çözüme de ulaşılmasıdır." Nihat Zeybekci, Türkiye'nin ekonomi ve ticaret anlamında birinci hedefinin İran olduğunu ardından Irak, Suriye ve Rusya, Suudi Arabistan, Yunanistan gibi 10 ülke belirlediklerini, bu ülkelerle temasların devam ettiğini sözlerine ekledi.
Rusya ile ilişkiler
Bakan Zeybekci, Rusya'nın, geçen yılın kasım ayında yaşanan uçak krizi sonrası Türkiye'ye bir dizi ekonomik yaptırım uygulamaya başlamasına ilişkin gelişmeleri de değerlendirdi.
Türkiye'nin yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde yıllık yüzde 15-20’lik kısmını Rusya ile yaptığını hatırlatan Zeybekci, şu an itibariyle bunun sıfıra indiğini anlattı.
Zeybekci, Rusya ile yapılan ihracatta da düşüş yaşandığına işaret ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın, hepimizin hedefi, husumetleri yani düşmanlarımızın sayısını azaltmak, dostlarımızın sayısını artırmak. Umarım, dilerim Rusya ile olan problem iki ülke arasındaki sorun biter. Çünkü bitmesi iki ülkenin menfaatinedir. Matematik olarak söylüyorum, böyle bir problem eğer Türkiye'ye bir oranında zarar veriyorsa, Rusya'ya en az iki oranında zarar verir. Sürdürmenin hiçbir anlamı ve mantığı yok. Bunun da bir an önce bitmesini biz temenni ediyoruz." şeklinde konuştu.
'Tarihi kırılma' Kaymakamlık ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yapan Zeybekci, dünya ve Türkiye'nin çok önemli zamanlardan geçtiğini ifade ederek, İngiltere'deki referandumun sonucuna dikkati çekti.
Referandumdan çıkan Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma kararını "tarihi bir kırılma" olarak niteleyen Bakan Zeybekci, "AB'nin köklü bir şekilde temellerin sarsıldığı, bundan sonra değişimlerin olacağı bir dönem başlıyor." dedi.
"Entegrasyon devam eder" İngiltere'nin siyasi olarak AB'den ayrılacağını fakat ekonomik anlamda entegrasyonunu sürdüreceğini kaydeden Zeybekci, şöyle konuştu: "Ticaretteki serbestlik veya iç içe geçmişlik devam edecektir. AB anlamında üst düzeyde bir kayıp. AB'nin 2009'dan sonraki her yıllık büyümesinin yüzde 35'i İngiltere'den kaynaklanıyor. İngiltere'nin, AB'nin bu derece büyümesine önemli katkısı var. Yaklaşık 33 bin dolar olan AB milli gelirinin İngiltere'nin ayrılmasıyla 31 bin doların altına indiğini matematik olarak hesaplayabiliyoruz. AB için son derece etkili. AB ile İngiltere arasından ekonomik bağ, ekonomik entegrasyon, şu anda Türkiye'nin AB ile olan Gümrük Birliği kapsamındaki ekonomik entegrasyonundan daha güçlü olacaktır. 2017 yılı içinde AB ile Gümrük Birliği'nin yenilenmesi, güncellenmesi kapsamında biz de İngiltere'nin AB ile olacak olan bağlantısı, full entegrasyon ve ekonomik bir bağlılık anlamında bir anlaşmaya doğru geçeceğiz. Tarım ürünlerini, hizmetlerini, kamu alımlarını ve yatırımları da kapsayan Gümrük Birliği bu demek zaten. İngiltere de aynı kapsamda olacak. Bu arkadan başka şeyleri de tetikler mi? Tetikler. Başka ülkeler İngiltere'nin olmadığı bir AB'nin tek kanatlı bir hale dönüşmesi endişesi taşıyacaklardır, farklı tetiklemeler olacaktır. Bizim için de şu anda önemli anlar yaşanıyor." Zeybekci, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini değerlendirirken ise "AB ile 53 yıldır tam üyelik süreci yaşıyor ve hemen hemen bizimle yaşıt. Bu karşılıksız, sonsuz aşk gibi bir şey. Ama öyle de değil. Türkiye AB ile ilişkilerinde tam üyeliği ikinci plana koyarak, AB standartları anlamında bir entegrasyon, AB'nin ekonomik, hukuki ve diğer standartlarına ulaşmak gibi bir hedefi vardır. Bizim için stratejik hedef, bu standartlara ulaşmaktadır. Ama tam üyelik olmuş, olmamış, o bizim için o kadar önemli değildir. Bizim önceliğimiz stratejik anlamda Avrupa Birliği standartlarını yakalamaktır." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA