Gazete Vatan Logo

Zekat nasıl hesaplanır? Zekat ne zaman ve nasıl verilir? Diyanet Zekat Hesaplama Sistemi…

Ramazan Bayramı'na çok az bir süre kala pek çok kişi zekat ibadetini yerine getirmek istiyor. Zekat vermek için de zekat hesaplamanın nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki, zekat nasıl hesaplanır? Zekat ne zaman ve nasıl verilir? Zekatın geçerli olmasının şartları nelerdir? Diyanet Zekat hesaplama Sistemi…

Zekat nasıl hesaplanır? Zekat ne zaman ve nasıl verilir? Diyanet Zekat Hesaplama Sistemi…

Ramazan ayı sona eriyor. Yarın Ramazan Bayramı Arifesi. Ramazan boyunca oruçlar tutuldu, ibadetler yerine getirildi. Milyonlarca müslüman Ramazan Bayramı'na kavuşacağı günü bekliyor. Ramazan Bayramı'na çok az bir süre kala zekat ibadetini yerine getirmek isteyen pek çok kişi Zekat nasıl hesaplanır? Zekat ne zaman ve nasıl verilir? Zekatın geçerli olmasının şartları nelerdir? sorularını araştırıyor. İşte zekat ibadetini yerine getirmek isteyenler için Diyanet Zekat Hesaplama Sistemi...

Zekat ibadeti, Ramazan ayını uğurladığımız bugünlerde sık sık merak edilen konular arasında geliyor. Ramazan Bayramı'na az bir süre kala ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyenler zekat ile ilgili aramalar gerçekleştiriyor. Zekat, artma, çoğalma, temizlik, bereket, iyi hal ve övgü anlamlarına gelen zekat; dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.

ZEKAT NASIL HESAPLANIR?

Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.

Haberin Devamı

Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

DİYANET ZEKAT HESAPLAMA SİSTEMİ İÇİN TIKLAYIN

ZEKATIN GEÇERLİ OLMASININ ŞARTLARI NELERDİR?

Zekât ibadeti ile ilgili şartlar, zekâtın bir kimseye farz olmasının ve verilen zekâtın geçerli olmasının şartları şeklinde iki ayrı başlık altında ele alınır.

Bir kimseye zekâtın farz olması için o kimsenin müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olması (Kâsânî, Bedâî’, II, 4-5) bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı, yani kazanç sağlayıcı nitelikte “nisap miktarı” mala sahip olması gerekir. Artıcı olmaktan kastedilen, malın sahibine gelir, kâr, fayda temin etmesi yahut kendiliğinden çoğalma ve artma özelliğine sahip bulunmasıdır.

Zekâtın farz olması için ayrıca nisap miktarı mal ya da servete sahip olduktan sonra üzerinden bir kameri yılın geçmesi ve yıl sonunda da nisap miktarını koruması gerekir (Kâsânî, Bedâî’, II, 13 vd.; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 73-74). Yıl içerisindeki artış ve düşüşlere itibar edilmez. Zekât bu süre dolmadan önce de verilebilir. (Kâsânî, Bedâî’, II, 15).

Haberin Devamı

Zekâtın geçerli olmasının şartlarına gelince, öncelikle “niyet” şarttır. Zekât bir ibadet olduğu için niyetsiz yerine getirilemez (Kâsânî, Bedâî’, II, 40; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 88). Ayrıca fakire verilmesi ve teslimi demek olan “temlik” de şarttır (Kâsânî, Bedâî’, II, 39). Yemek hazırlayıp yedirmek gibi ibâha denilen yollarla fakire zekât verilmiş olmaz.