Zarf Tümleci Nedir, Özellikleri Nelerdir? Zarf Tümleci Örnekleri Nelerdir?
Cümlenin ögelerinden biri olan zarf tümleci, en önemli yapılar içerisinde gelir. Aynı zaman dilbilgisinde belli sorular üzerinden cümle içerisinde ortaya çıkar ve anlaşılır. Bunlar genelde yükleme ne zaman, nasıl, ne kadar, nereye ya da hangi takdirde gibi sorulardır.
Cümle içerisinde yüklem ile birlikte bindirilen iş, oluş ve yargının durumunu, zamanını ve miktarı ile yön ve koşulunu bildiren ögelerdir. Dilbilgisinde öğrenciler için önemli yer taşıyan zarf tümleci, günlük yaşamda da cümle içerisinde çok fazla kullanılır. Yapılacak günlük bir olayın ne zaman ve nasıl yapıldığına yönelik bilgi alabilmek için cümle içerisinde zarf tümleci değerlendirilmektedir.
Zarf Tümleci Nedir?
Cümlede yüklem üzerinden bildirilen iş, yargı ve oluş, zaman ve durum ile miktarı bildiren öğe zarf tümleci olarak ifade edilir. Aynı zamanda miktar ve yön ile beraber koşul bildiren öğe olarak da öne çıktığını söylemek mümkün. Kalıp halinde cümle yöneltilen birtakım sorular dahilinde cümle içerisinde zarf tümleci anlaşılır. Genelde ne zaman, nasıl, ne kadar, hangi gibi sorular daha çok değerlendirilmektedir.
Bu sebepten dolayı bir cümle içerisinde zarf tümlecine bulabilmek için öncelikle hangi soruların sorulması gerektiği bilinmelidir. Bu sorular genel olarak yükleme yöneltilir ve yüklem üzerinden cevap alındığı takdirde, zarf tümlecinin cümle içerisinde olduğu anlaşılır.
Zarf Tümleci Özellikleri Nelerdir?
Zarf tümlecinin en önemli özellikleri içerisinde cümledeki durumun ne zaman ve nasıl olduğuna yönelik bilgi vermelidir. Bunlar kalıp halinde bulunan sorular üzerinden yükleme yöneltilmesi ile birlikte ortaya çıkarılır. Aynı zamanda doğrudan yüklemi gösteren yapı olduğunu söylemek mümkündür.
Zarf tümleci genel olarak cümle içerisinde kullanılır ve durumun yeri ile beraber miktar ve nerede oluşunu anlatma özelliği gösterir. Aynı zamanda cümle içerisinde zarf tümleci olmadan da kurulumu gerçekleşebilmektedir. Bu bağlamda belli başlı bazı kalıp sorular değerlendirilir.
- Ne zaman
- Nasıl
- Niçin
- Neden
- Niye
- Ne kadar
- Hangi takdirde
- Nereye
Yukarıda verilen kalıp sorular yükleme yöneltilerek cümle içerisinde zarf tümleci elde edilmektedir. Bu özellikleri kapsamında cümlenin daha oturmuş hale gelebilmesi için büyük bir öneme sahiptir.
Zarf Tümleci Örnekleri Nelerdir?
Birçok farklı örnek cümle üzerinden zarf tümleci ele alınabilir. Özellikle günlük yaşamda kurulan cümlelerin önemli bir kısmında mutlaka zarf tümleci kullanılır.
- Ben haftaya uzun bir tatile çıkıyorum. (Eylem üzerinden zaman belirtilir.)
- Adam korkudan ne yapacağını bilemedi. (Eylemin nedeni ortaya çıkarılır.)
- Sinemaya Koşarak gittim. (Eylemin nasıl yapıldığına dair bilgi verir.)
- Arkadaşım kalemi kullanarak harika işler yapmaktadır. (Eylemin ne ile yapıldığına dair bilgi sağlar.)
Bu şekilde yukarıdaki farklı örnekler doğrultusunda birçok değişik zarf tümleci ortaya çıkarılabilir. Önemli olan Cümle içerisindeki zarf tümlecine anlayabilmek adına, gerekli ve kalıp soruları yükleme yöneltmektir. Böylece cümlede zarf tümleci olup olmadığına dair kolayca bilgi elde edilebilir.