Başrollerinde Nesrin Cavadzade, Yiğit Özşener, Kemal Uçar, Barış Küçükgüler, Ali Akdal, Mehmet Can Mincinozlu, Selda Alkor, Hayal Kahraman Özalp, Yusuf Güney, Mehmet Ali Nuroğlu, Cemal Toktaş ve Mehmet Esen gibi oyuncuların rol aldığı Yüzyıllık Mühür yayınlandığı ilk günden itibaren oldukça beğenildi. 2. bölüm fragmanı yayınlanan yeni dizi Yüzyıllık Mühür izleyicileri ekrana kilitlemeyi başardı. Yüzyıllık Mühür 18 Temmuz Pazartesi saat 21:30'da Trt 1 ekranlarında yayınlanıyor...
YÜZYILLIK MÜHÜR 2. BÖLÜM FRAGMANI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
YÜZYILLIK MÜHÜR 2. BÖLÜM ÖZETİ
Aleko, ailesini küçük yaşta yitirmiş, ona sahip çıkan Rum fırıncı Alexi’nin yanında büyümüştür. Aslında Türk olan Aleko’nun gerçek adı Ali’dir fakat Alexi, Ali’yi sürekli Aleko diye çağırdığı için adı, Aleko olarak kalır. Sevdiği kız Zeynep’le evlenme hayalleri kuran Aleko, Zeynep’le birlikte evlenip savaştan uzak bir yerde kendine ev yapıp yaşamayı düşünmektedir.
Rum ve Türk çetelerin köye yaptığı baskından sonra, Aleko’nun yakın arkadaşı Küçük Ali ve diğer köylüler gönüllü olarak cepheye gitmeye karar verir. Aleko ise köyden İstanbul’a göçen Zeynep’i bulmak üzere yollara düşer. Aç susuz yolda bitkin düşen Aleko’ya Rum köylüler sahip çıkar. Orada çetecilerin yaptığı hain planları öğrenen Aleko köyden çıkıp tekrar İstanbul’a gitmek için yolla çıkar.
İstanbul’a gitme çabasında yaşadıkları, ona Çanakkale Savaşının ne kadar hayati bir savaş olduğunu gösterecektir. Eğer bu savaş kazanılamazsa bu topraklarda düşlenen hiç bir yuva hayalinin gerçekleşme ihtimali kalmayacaktır.
Yüzyıllık Mühür, 2. Bölüm "Aleko", 18 Temmuz Pazartesi günü saat 21.30'da TRT1'de!
YÜZYILLIK MÜHÜR 1. BÖLÜMDE NELER YAŞANDI?
Vedat, İstanbul Darülfünun'da İktisadi Bilimler eğitimi görmektedir. Savaşın emperyalist kuvvetlere hizmet ettiğini düşünen, savaşın çözüm olmadığına inanan bir insandır. Devletin okumuş insana daha çok ihtiyacı olduğunu, gençlerin boşu boşuna öldüğünü düşünmektedir.
Sevdiği kadın olan Gülşah ile evlenme hayalleri kuran Vedat, okulda arkadaşları ve hocalarıyla sürekli tartışmaktadır. Seferberlik halinin kendini iyice göstermesiyle ülkenin sokaklarındaki genç sayısı her geçen gün azalmaya başlamıştır. Vedat’ın okul arkadaşlarının da gönüllü olarak cepheye gitmesiyle iyice yalnızlaşır. Gülşah’la evlenme planları yaparken Gülşah’ın abisi cepheye çağrılır. Babasının da gönüllü olarak cepheye gitmesiyle ailenin bütün sorumluluğu Gülşah’a kalır. Gülşah’la evlenemeyen Vedat, Gülşah’a sevgisini kanıtlamak için cepheye gitmeye karar verir.
Cephede yaşadıklarıyla fikirleri değişen Vedat, ülkenin içinde bulunduğu zor koşulların farkına varır. Savaşmaktan başka bir çarenin olmadığını artık anlamıştır.
YÜZYILLIK MÜHÜR HİKAYE VE KÜNYE
‘’Yüzyıllık Mühür, Çanakkale Öyküleri’’ dizi projesi, iki seneden fazla süren yoğun bir emeğin ürünü. Çanakkale savaşını konu alan Çanakkale öyküleri projesi tarihsel iddiasının yanında, işleniş biçimiyle de, ülkemiz yayıncılığında özel bir yere sahip olacağına şüphe yok. Proje tasarımını Miraç Kazancı’nın yaptığı dizi, beşer bölümlü; ''Genç Kahramanlar'', ''Kadın Kahramanlar'', ''Milel-i Selase (Gayrimüslim) Kahramanlar'', olmak üzere üç ana konudan oluşturulmuş. Her konu kendi içinde işleniş biçimiyle bir bütünlük oluşturmakta, her biri seyircide ayrı bir tat bırakacak şekilde ele alınmaktadır. Seyirci, her bölümde ayrı bir sürpriz, her bölümde büyük bir yapbozun, ayrı bir parçasıyla karşılaşacaktır.
''Genç Kahramanlar'', ''Kadın Kahramanlar'', ''Milel-i Selase (Gayrimüslim) Kahramanlar'' olmak üzere ele alınan üç ana çalışmada, her konu iç içe geçmiş beş öyküden oluşmaktadır. Her bir hikâye kendi içinde bağımsız, kendi karakterleri ile ilerlese de o beş öykünün karakterleri ve o karakterlerin yazgıları bir şekilde iç içe geçmiş durumdadır.
Tarihi bir konuyu işleyen bu projeyi benzerlerinden ayıran en dikkat çekici özelliklerinden bir diğeri de, ‘’Kadın Kahramanlar’’ ve ‘’Gayrimüslim Kahramanlar’’ konularının işleniş şekli. Alışılagelmiş, hamasi ve kolaycı bir anlatım yerine, tarihi gerçekliklerden hareketle dönemin ruhunu anlatmaya çalışan bir proje Yüz Yıllık Mühür. Osmanlı vatandaşı olan tüm etnik unsurların vatanseverliğini, vatan toprağına göz diken işgalci kuvvetlere ‘’gâvur’’ diye saldıran gayrimüslim vatandaşlarımızın kahramanlığını gerçeğe müdahale etmeden, hak ettiği değerle anlatmaktadır. Fedakârlıkları ile düşmanın bile saygısını kazanan Anadolu kadınının kahramanlığı da Yüz Yıllık Mühür dizisinin en önemli referanslarından biri.
Yapımcılığını Galibarda Fikir Sanat adına Miraç Kazancı’nın üstlendiği Yüz Yıllık Mühür dizi projesi, yaklaşık yüz kişilik bir ekibin titiz çalışmalarıyla çekimlerini gerçekleştirdi. Prodüksiyonuyla da ön plana çıkan projede Çanakkale Savaşının bütün ayrıntıları gerçeğini aratmayacak bir şekilde yeniden üretilmiş. Yoğun emek isteyen, yüksek maliyet gerektiren birçok ayrıntı, tarihsel sorumluluk bilinciyle hayata geçirilmiş durumda. Yüzyıllık Mühür dizi projesinin, savaş dönemini yansıtan dev dekorlarla, titiz bir çalışmayla tüm tarihsel gerçekliği yansıtan büyük bir platoda beş ay süren keyifli bir çalışma sonrasında çekimleri tamamlandı.
Kadrosunda birçok değerli ismi barındıran projede, Yiğit Özşener, Serkan Kuru, Kemal Uçar, Barış Küçükgüler, Yusuf Güney, Yıldırım Memişoğlu, Şencan Güleryüz, Atsız Karaduman, Nesrin Cavadzade, Selda Alkor, Gökcan Kuru, Onuryay Evrentan Hayal Kahraman Özalp, Emir Benderlioğlu, Sezgi Mengi, Cemal Toktaş, Mehmet Esen, Mehmet Ali Nuroğlu, Mehmet Can Mincinozlu, Rüçhan Çalışkur, Seda Yıldız, Onur Dikmen, Şebnem Dilligil, Levent İnal gibi oyuncuların yanı sıra Osmanlı ve düşman askerlerini canlandıran yüzlerce yardımcı oyuncu bulunuyor.