Yurt dışından 1,2 milyon oy
Yurt dışı ile gümrük kapılarında 1 milyon 241 bin 837 seçmen sandık başına giderek oy kullandı. Gümrük kapılarında oy verme işlemi sürüyor
Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında yurt dışı ile gümrük kapılarında 1 milyon 241 bin 837 seçmen sandık başına giderek oy verdi.
Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) alınan bilgiye göre, seçmenler anayasa değişikliği için yurt dışındaki bazı temsilcilikler ile gümrük kapılarında 27 Mart’tan itibaren oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemi 57 ülkedeki 120 temsilcilikte dün sona erdi. Gümrük kapılarında ise Türkiye’deki halk oylaması tarihi olan 16 Nisan’a kadar sürecek.
Oy verme işleminin başladığı günden bu yana Almanya, ABD, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Gürcistan, Hollanda, Irak, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Katar, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Kosova, Kuveyt, KKTC, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Mısır, Norveç, Özbekistan, Polonya, Romanya, Rusya, Singapur, Sudan, Suudi Arabistan, Tayland, Türkmenistan, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yeni Zelanda ve Yunanistan’daki temsilciliklerde 1 milyon 172 bin 830 seçmen oy kullandı.
Havalimanlarında oluşturulan geçici gümrük kapıları ile diğer gümrük kapılarında ise 69 bin 7 seçmen sandığa gitti. Böylece yurt dışında bugüne kadar 1 milyon 241 bin 837 seçmen tercihini yaptı.
Almanya’da 609 bin oy
Avrupa ülkeleri arasında en fazla Türk seçmenin (1.5 milyon) bulunduğu Almanya’da şu ana kadar 609 bin 305 kişi oy kullandı. Fransa’da 132 bin 213, Belçika’da 66 bin 927, ABD’de 28 bin 236, Avustralya’da 14 bin 217, Avusturya’da 48 bin 342, KKTC’de 34 bin 636, İsviçre’de 47 bin 612 kişi oy kullandı.
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen sayısı 2 milyon 929 bin 389.
Seçim yasakları başladı
SEÇİM takvimine göre propaganda serbestliği ve kısmi seçim yasakları dün başladı. Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri, 9 Nisan’dan itibaren, oy verme günü olan 16 Nisan’a kadar makam araçlarını ve devlet uçaklarını, kamu kaynaklarını kullanamayacaklar. Kamu kaynaklarının kullanılması durumunda YSK işlem yapıp suç duyurusunda bulunabilecek. AK Parti, CHP, HDP ve MHP’nin TRT konuşmaları başladı. İlk sırada CHP yer aldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise TRT’de konuşma hakkını kullanmayacağını YSK’ya bildirmişti.
3376 sayılı ‘Anayasa Değişikliklerinin Halkoylamasına Sunulması Yasası’ tarafsız konumdaki Cumhurbaşkanı’nı kapsam dışı tutuyor. Erdoğan yasak süresince de makam aracı ve uçağını kullanabilecek ve miting yapabilecek, ‘Evet’ oyu kullanılmasını isteyebilecek.