Yurt dışında ‘suçlu takibi’ için ajan görevlendirilecek
Hazırlanan kanun tasarısı ile anlaşmalı ülkelerdeki kişilerin sesli-görüntülü ifadesi alınabilecek, karşılıklı “gizli soruşturmacı” görevlendirilebilecek, soruşturmalar devralınıp devredilebilecek.
Adalet Bakanlığı, Avrupa ile ABD başta olmak üzere sık sık krize neden olan suçluların iadesi ve diğer cezai konularda uluslararası adli işbirliğinin usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla ilk kez bir kanun tasarısı hazırladı. Adalet Bakanlığı tarafından görüşe sunulan 50 maddelik tasarıda öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
- ‘Soruşturma ve kovuşturmanın devri”, sınır aşan suçlarda “ortak soruşturma ekibi kurulması” ve kişinin rızası halinde hiçbir prosedüre gerek kalmadan ülkesine iadesi şeklinde “basitleştirilmiş iade” gibi uluslararası adli yardımlaşma müesseseleri ilk kez mevzuata girecek.
- Yabancı devletlerden gelen iade taleplerinin ağır ceza mahkemesince kabul edilebilir olduğuna karar verilmesi durumunda, bu kararın yerine getirilip getirilmemesi Adalet Bakanı’nın takdirine bırakılacak. Tutuklu ya da hükümlülerin başka ülkelere nakli konusunda da nihai kararı, Adalet Bakanı verecek.
- Arada anlaşma bulunması şartıyla Türk kamu görevlileri yabancı bir ülkede, yabancı devlet kamu görevlileri de Türkiye’de “gizli soruşturmacı” olarak görevlendirilecek.
- Türkiye’de veya yabancı ülkelerde koordinasyonun zorunlu olduğu sınır aşan suçların soruşturmalarını yürütmek üzere, ilgili devletlerin yetkili makamlarının katılımıyla, belirli bir süre için ortak soruşturma ekipleri kurulacak. Ortak ekipler, iki ülke makamlarının mutabakatıyla oluşturulacak.