Gazete Vatan Logo

Yumuşama için tezkeresiz iki üs

ABD, Irak'taki birliklerine lojistik destek ve asker nakli için İncirlik ve Sabiha Gökçen havaalanları ve 3 limanı kullanma izni istedi

Irak Savaşı sırasında tezkere nedeniyle ABD ile Türkiye arasında yaşanan sıkıntılar aşılmaya çalışılırken, ABD'den iki yeni ilginç talep geldi. Taleplerden biri, Irak'taki birliklerine lojistik destek ve asker nakli için İncirlik ve Sabiha Gökçen havaalanları ile Mersin, Taşucu ve İskenderun limanlarının kullanılmasına izin verilmesi. Bu önerileri değerlendiren Hükümet ve Genelkurmay Başkanlığı, üs ve limanların Bakanlar Kurulu kararı ile ABD uçak ve gemilerine bir yıl süre ile açılmasını kararlaştırdı. ABD, bu tür talepleri için daha az prosedür gerektiren bir çözüm de istedi. Savunma Ekonomik işbirliği Anlaşması'nın gözden geçirilerek daha kolay çözüm yolu bulunması önerildi. Diplomatik ve askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre ABD, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal'in geçen haftaki Washington ziyareti sırasında ilginç bir teklifte bulundu. Irak'taki birliklerine lojistik, malzeme ve asker değişiminde zorluklar yaşayan ABD, Türkiye'den iki üs talebinde bulundu. Amerika'nın, incirlik ve Sabiha Gökçen havaalanlarını transferlerde kullanmak istediği, müsteşar Ziyal'e resmen iletildi. Irak Savaşı sonrasında Amerika ile yaşanılan sıkıntıları gidermek isteyen Ankara, dün izin konusunu görüşerek bir yıl süreyle ABD uçak ve gemilerinin kullanımına açılmasını benimsedi. Amerika'ya verilecek yanıt için Meclis'ten yetki gerekip gerekmediği konusunda çalışma başlatıldı. Önümüzdeki günlerde diplomatlarla askeri yetkililerinin bir araya gelerek teknik bir değerlendirme yapması bekleniyor.

Anlaşma yeniden
ABD, Savunma Ekonomik işbirliği Anlaşması'nın yeniden değerlendirilmesi istendi. Daha önce birçok konuda ilettiği talebin Meclis ve Bakanlar Kurulu gibi prosedürlere takıldığını belirten ABD, anlaşmanın daha esnek bir hale getirilmesi talebinde bulundu.

Haberin Devamı