YSK kararını verdi! Tüm itirazlar reddedildi
YSK son kararını vererek, 16 Nisan referandumunda yasaya aykırı olarak mühürsüz pusula ve zarf kullanılması yönünde izin verildiği iddiası ile yapılan iptal başvurularını reddetti
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında mühürsüz oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına yönelik kararı üzerine yapılan itiraz ve iptal başvuruları reddedildi. YSK dün toplanarak, başvuruları değerlendirdi. Toplantı sonunda, tüm itirazların reddedildiği açıklandı. CHP, HDP ve Vatan Partisi, referandumun iptali için YSK’ya başvurmuştu.
10 ret, 1 kabul
Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; “Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisi tarafından ayrı ayrı Yüksek Seçim Kurulu’na sunulan dilekçeler ile 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği Halkoylaması’nın tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin talepler bugün saat 10.39 başlayan Yüksek Seçim Kurulu Toplantısı’nda görüşülmüş, yapılan değerlendirmeler neticesinde her üç talebin de ayrı ayrı oylanması sonucunda 10 üyenin ret, 1 üyenin kabul yönündeki oyları ve oy çokluğu ile reddine saat 17.30 itibariyle karar verilmiştir.”
Kılıçdaroğlu ‘sokak’ dedi
Referandumda yaklaşık 2.5 milyon oyun mühürsüz zarf ve pusulayla kullanıldığı öne sürülmüştü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BBC Türkçe’de yayınlanan röportajında, YSK’nın kararına itiraz yollarının tıkanması durumunda anayasa değişikliğini ‘gayrı meşru sayacaklarını’ söylemişti. CHP lideri, sokak protestolarının da ‘hak olduğunu’ ifade etmişti.
2015’te aynı karar verilmiş
YSK’nın “mühürsüz oy” kararının daha önce de verildiği yönündeki izahı üzerine, yasanın 2010’da değiştiği ve bu tarihten sonra mühürsüz oyla ilgili karar alınmadığı belirtilmişti. Buna karşın, İstanbul İl Seçim Kurulu’nun, HDP’nin itirazı üzerine 7 Haziran 2015 Genel Seçimi sonrasında benzer bir karar aldığı öğrenildi. CHP ve HDP’nin sandık kurulu üyelerinin da bu kararı destekleyen bir tutanakta imzası bulunduğu ortaya çıktı. İl Seçim Kurulu’nun CHP’nin itirazı üzerine 12 Haziran 2015’te aldığı kararında ise “Sandık kurulunun hatasından doğan şekil noksanlıklarının, oyun tek başına iptaline neden olmayacağı” vurgulandı. Ayrıca 16 Nisan’a itiraz eden CHP ve HDP’nin üyelerinin de, Ümraniye’de 3017 no’lu sandıkta aynı yönde bir karara imza attığı kaydedildi.
YSK için suç duyurusu
İstanbul Barosu, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven ve üyeleri hakkında, “Seçimin neticesini tağyir etme (değiştirme)” ve “Görevi kötüye kullanma” suçlarından savcılığa şikayette bulundu. Dilekçede, “Genelgeye aykırı olarak söz konusu kararı önce sözlü açıklayıp, sonra henüz il ve ilçe seçim kurullarına bu konuda yapılan itirazlar karara bağlanmadan yetkisi dışında bir müdahalede bulunarak seçim suçu işlemişlerdir” denildi. İzmir Barosu da aynı şekilde YSK hakkında suç duyurusunda bulundu.
CHP'den kararla ilgili açıklama
CHP'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, "Biz CHP olarak bütün başvuru yollarını tüketmekte kararlıyız. Öncelikle Anayasa Mahkemesi, ondan sonra da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götürmek zorundayız. Çünkü biz 'Hayır'a oy veren yüzde 49 seçmenin kendimize asaleten, onlara vekaleten tüm sorumluluğunu taşıyoruz CHP olarak. Bu sorumluluğu da sonuna kadar yerine getireceğiz." dedi.