Yol haritası belirlendi
Başbakan Erdoğan'ın 'Yeşil Işık' yaktığı bazı davaların yeniden görülmesine ilişkin çalışmada, yol haritası da belirlendi.
06.01.2014 - 08:43 |
Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a götürdüğü, yeniden yargılama ve özel görevli mahkemelere ilişkin öneriler gündemde...
Gazeteport'un haberine göre, Başbakan Erdoğan, önceki gün yapılan Dolmabahçe toplantısında, Balyoz ve Ergenekon sanıkları için, ‘'İade-i muhakeme haktır. Adalet Bakanlığı’nın bu konuda hazırlıkları var. Meclis’te yapılması gereken bir şey varsa, o da yapılabilir" demişti.
Önerilerin hayata geçirilmesi durumunda gündemdeki Ergenekon, Balyoz, Oda TV, Devrimci Karargah, Askeri, Casusluk gibi davalar etkilenecek. TMK ile görevli mahkemelerin yerine Ağır Ceza Mahkemeleri devreye girecek. İzlenecek sürecin muhtemel sonuçları da şöyle gelişecek:
ÖYM'LER KALKSIN: Balyoz ve Ergenekon davalarına bakan ve ÖYM olarak bilinen 'Özel Yetkili Mahkemeler', 3. Yargı Paketi ile kaldırılmış ve yerine TMK olarak adlandırılan 'Terörle Mücadele ile görevli özel yetkili mahkemeler" kurulmuştu. Ancak, ÖYM'lerin ellerindeki davaları tamamlayana kadar görevini sürdürmesi de benimsenmişti. Balyoz ve Ergenekon gibi birçok davanın kararı ÖYM'lerden çıktı. Erdoğan'a sunulan pakette ÖYM'ler ile TMK mahkemelerinin tamamen kaldırılması öngörülüyor.
ÖYM'LERİN VERDİĞİ KARARLAR: Yasal değişiklik ile ÖYM'lerin verdiği mahkumiyet kararları için yeniden yargılama hakkı getirilecek. Böylece Balyoz, Ergenekon ve KCK davalarında verilen kararlara yeni yargı yolu açılacak ve bu davalara ağır ceza mahkemeleri bakacak. Terörle Mücadele Kanunu da yürürlükten kaldırılarak TCK'daki hükümler uygulanacak.
HAKİMLERE RÜCU: Anayasa Mahkemesi veya AİHM'in "İhlal' olarak gördüğü 'Haksız tutuklama, uzun tutukluluk, yeterli delil olmadan mahkumiyet' gibi kararları veren hakimler için tazminat kararı çıkarsa, bu tazminat devlet tarafından ilgili hakime rücu edilecek. Hakimler de tazminatı cebinden ödeyecek.
TUTUKLAMAYA SINIR: Hakime geniş taktir yetkisi veren tutuklamaya ilişkin hükümler daraltılarak 'Kuvvetli suç şüphesi' ana unsur olacak. Kuvvetli suç şüphesine ilişkin delillerin ne olduğu tutuklama kararında ayrıntılı biçimde yer alacak. Böylece mağduriyete neden olan keyfi tutuklamalar ortadan kalkacak.
TELEKULAK DARALACAK: Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, telefon dinlemeleri 2 ayla sınırlanacak. Bu sürede delil elde edilemezse, dinleme kararı uzatılamayacak. Mahkeme kararlarında dinlenilecek telefon numarasıyla birlikte dinlenilen kişinin ismi ve nüfus bilgileri de detaylı olarak yer alacak. Sahte isim ya da kod adı ile dinleme yapılamayacak. Dinleme kararları sadece, telefonu dinlenilecek kişinin ikametgah adresinin bulunduğu yerdeki mahkemelerce verilebilecek.
Haberin Devamı