Yoklama kaçağı durumuna düşmemek için ne yapmalı, Yoklama kaçağı mesajı nedir? Üniversite okurken yoklama kaçağı gözükür mü?
Yoklama kaçağı, askerlik görevini henüz yerine getirmemiş vatandaşların telefonlarına gelen mesaj sonrasında aranmaya başlandı. Kendilerine gelen yoklama kaçağı mesajı gören asker adaylar Yoklama kaçağı mesajı nedir? Yoklama kaçağı durumuna düşmemek için ne yapılmalı? Üniversite okurken yoklama kaçağı gözükür mü? sorularına yanıt aramaya başladı.
Yoklama kaçağı mesajı nedir, yoklama kaçağı durumuna düşmemek için ne yapılmalı? Sorularına yoğun bir şekilde yanı aranıyor. Yoklama kaçağı mesajı gören asker adaylar arama motorlarına ve Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sitesine yöneldi.
YOKLAMA KAÇAĞI NEDİR?
Yoklama Kaçağı, 'yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara denilmektedir.
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24’üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır.
YOKLAMA KAÇAĞI MESAJI NEDİR?
Askerlik görevi gelmiş pek çok kişiye yoklama kaçağı mesajı geldi. Mesajda "Yoklama kaçağı durumuna düşmemek için 31.12.2022 tarihine kadar askerlik işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir" denildi.
Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre; Askerlik zamanı gelmiş kişilerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar yoklamalarını yaptırmamaları halinde 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 21’inci maddesi gereğince yoklama kaçağı işlemine tabi tutularak, haklarında aynı Kanun’un 24’üncü maddesi gereğince cezai müeyyide uygulanacaktır.
YOKLAMA KAÇAĞI DURUMUNA DÜŞMEMEK İÇİN NE YAPMALI?
Madde 82'ye göre, yoklama kaçağı olarak görünen kişi şubeye giderse ya da yakalanırsa şubeye götürüldüğünde para cezası alır. Eğer kişinin tecil hakkı varsa gerekli işlemleri yaptırarak şubeden ayrılabilir.
Yoklama işlemlerini e-Devlet üzerinden başlatacak yükümlüler, 'www.turkiye.gov.tr' adresindeki asal yoklama işlemleri başlığı altında bulunan asal yoklama başvurusu linkinden, vesikalık fotoğraflarını yükleyip, gerekli formları doldurduktan sonra T.C. kimlik kartları ve varsa sağlık durumlarına ilişkin raporları ile birlikte kayıtlı bulundukları aile hekimlerine müracaat ederek yoklamalarını yaptıracaklardır. Yoklamalarını askerlik şubesi üzerinden yaptıracak yükümlüler, T.C. kimlik kartları, varsa öğrenim belgesi, sürücü belgesi, meslek veya sanatlarına ilişkin bonservis, sertifika, kurs belgesi ve sağlık durumlarına ilişkin raporları yanlarında bulunduracaklardır. Yurt dışında bulunan yükümlüler yoklamalarını bulundukları yerdeki yurt dışı temsilciliklerimize veya yurt içinde en yakın askerlik şubesine başvurarak yaptıracaklar.