‘Yok hükmünde bir karar’
Alman parlamentosunun Ermeni iddialarını kabul eden kararına tepkisini sürdüren Başbakan Yıldırım, “Karar yok hükmündedir. Şartlar ne olursa olsun biz dostlarımızla, müttefiklerimizle ilişkilerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Alman Federal Meclisi’nin dün Azerbaycan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, geleneksel olarak hükümet kurulduğunda ilk gezilerin KKTC’ye ve Azerbaycan’a yapıldığını hatırlatarak, kendisinin de bu geleneği sürdürdüğünü söyledi.
‘Hukuksuz işgal’
Yıldırım, Ermenilerin Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’sini işgal ettiğini ve yıllardan beridir de hukuksuz işgalin sürdüğüne dikkati çekerken, “Ermenistan’ın tarih boyunca kışkırtmalarla, birtakım yanlış işler yaptığını dünya alem biliyor” dedi.
Alman Federal Meclisi’nin Ermeni iddialarına ilişkin kararının tarihi bir hata olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: “Üzerinde hukukçuların bile anlaşamadığı, hukuki farklı kararların olduğu, tarihçilerin ittifak etmediği bu karar, Türk milleti tarafından asla ve asla kabul edilemez, yok hükmünde bir karardır. Bu kararla, Almanya ile Türkiye ilişkileri gerçek anlamda zedelenmiştir. Ancak bir şeye dikkat çekmek isterim, 650 kişilik Alman parlamentosunda sadece 250 civarında temsilcinin katılmış olması aslında Alman parlamentosunun çoğunluğunun bu kararı içine sindiremediğini de ortaya koymuştur. Şartlar ne olursa olsun, biz dostlarımızla, müttefiklerimizle ilişkilerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Ümit ediyoruz ki yanlış hesap Bağdat’a gitmeden geri döner ve aklıselim galip gelir.”
‘Ermenistan vazgeçmeli’
Ermeni çetelerinin, geçmişte Türkiye’ye yönelik terör faaliyetlerinin bizzat içinde yer aldığını ve birçok diplomatın hayatına kastettiğini anlatan Yıldırım, “Bugün örtülü olarak başka yönlerden de terör örgütlerine kucak açtığı artık bir sır değildir. Ermenistan yönetiminin bu aymaz tutumunun bedelini milyonlarca Ermeni izolasyonla, yoksullukla, sıkıntılarla ödemek mecburiyetinde kalmaktadır. Artık bu tutumdan Ermenistan, bu boş hayallerden vazgeçmeli ve bölgede iyi komşuluk ilişkileriyle hem halkının refahı için hem ülkesinin geleceği için daha güzel işler yapmalıdır. Bölge ile ilgili düşüncelerimiz, her zaman bölgenin birlikte kalkınması. Gerek Kafkasya’nın gerek Orta Asya’nın tarih boyunca İpek Yolları üzerinde medeniyetlerin en önemli durak noktası olduğunu ve bu bölgelerin batı ve doğu medeniyetlerinin birleştiği önemli topraklar olduğunu bir kez daha bu vesileyle hatırlatıyoruz” ifadesini kullandı.
‘Eski defterleri karıştırırsak...’
Karara karşı ne tür önlemlerin alınacağının sorulması üzerine de Yıldırım, şunları söyledi: “Kararın arka planına bakılacak ve gerekli karşılık verilecek. Almanya ve Türkiye çok önemli iki müttefik. Bu ve buna benzer kararlarla birlikte birdenbire Almanya ile ilişkilerimizin tamamen kötüleşmesini kimse beklememeli. Ancak bunun da şu anlama gelmesini asla kimse düşünmemeli, yani buna tepkisiz kalacağız, bir şey söylemeyeceğiz. Bizim amacımız dostluktur, dostlukların geliştirilmesidir. Eski defterleri karıştırmaya bir başlarsak, burada en az hesabı olanın Türkiye, Türk milleti olduğunu bütün dünya bilmelidir.”
‘Anayasayı tanımıyor filan...’
Yıldırım, eleştirilere yol açan, “Anayasa ne derse desin...” ifadelerini anımsatarak, konuya açıklık getirmek istediğini kaydetti ve şunları söyledi: “İl başkanları toplantısındaki bir ifademede açıklık getireyim. ‘Anayasa ne derse desin fiili olarak Cumhurbaşkanı’nın siyasi sorumluluğu doğmuştur’. Orada söylenen şey şudur; her ne kadar anayasa ‘Cumhurbaşkanı sorumsuzdur’ dese de yapılan anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından doğrudan seçilmesiyle birlikte doğal olarak siyasi sorumluluğu doğmuştur. Çünkü vatandaş oy verdiği insandan hesap sorar. Söylediğim budur.