Yok çömlek çıktı, yok kuruluydu, yargısıydı, artık engel tanımıyoruz!
Eerdoğan Marmaray'ın ne olursa olsun 29 Ekim 2013'te açılacağını söyledi
Marmaray projesiyle Avrupa ve Asya kıtaları deniz altından birleşti. Marmara Denizi’nin altında yapımları tamamlanan tüp tünelle delme tünel, Başbakan Erdoğan’ın katıldığı törenle birbirine bağlandı.
Türkiye’nin prestijli projelerinden biri olan ve “151 yıllık rüya” olarak tanımlanan Marmaray Projesi’nde, Marmara Denizi altında yapımı tamamlanan ve geçtiğimiz yıl Üsküdar ile kara bağlantısı tamamlanan tüp tünel, Sarayburnu’ndan da karaya bağlandı. Başbakan Erdoğan, Marmaray’da incelemelerde bulunmak üzere ilk olarak Sirkeci İstasyonu’na geldi. Burada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan’la birlikte asansöre binen Başbakan Erdoğan, yerin 58 metre altına indi. Burada çalışmalar hakkında bilgi alan Başbakan ve yanındakiler, daha sonra dekoriv denilen küçük taşıma araçlarına binerek 938 metre yol katetti. Tüp tünelle delme tünelin bağlantı noktasına gelen Başbakan Erdoğan, bu noktanın önemine dikkat çekti. Bu noktada Avrupa ile Asya’nın deniz ve kara birleşme noktası olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bugün itibariyle karayla deniz birleşti” dedi.
İnsandan daha mı önemli?
Projede emeği geçenlere teşekkür eden Başbakan Erdoğan, “Projenin yapımında bazı sıkıntılı süreçler, ciddi engeller yaşadık. Aslında Marmaray 2013’e kalmayacaktı. 2010’a yetişebilirdi. Projenin yapımı sırasında ciddi engellerle karşılaştık. Özellikle arkeoloji noktasında çıkan engeller projeyi ciddi anlamda etkiledi. Sürekli yok arkeolojik şey, yok çömlek çıktı, yok şu çıktı, yok bu çıktı ile önümüze engeller koydular. Bunlar insandan çok daha mı önemliydi. Yok kuruluydu, yok yargısıydı, bunlara takılıp kaldık. Üç sene bizi engellediler. Marmaray’ın işletmeye açılması değil, maddi kaybı da ciddi noktada. Bundan sonra engel mengel tanımıyoruz, bedeli ne olursa olsun” diye konuştu.
Ne kadar uzun süre gecikmişiz!
Kara ve deniz bağlantısına çekilen perdeyi, “Hayırlı olsun ya Allah Bismillah’ diyerek kaldıran Başbakan Erdoğan, perdenin arkasında duvarda asılı duran ve üzerinde “151 yıllık rüyayı gerçekleştirdik” yazılı 1860 tarihli orijinal tüp geçiş planını inceledi. Bu plana dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “Üzerinde Osmanlıca Üsküdar yazıyor. Yani olay, yeni bir olay değil. Ne kadar uzun süre gecikmişiz, bunu ortaya koyuyor. 151 yıllık bir gecikmeyle bu noktadayız. 29 Ekim 2013’te, ilk düşünülüp planlanmasından 153 yıl sonra bu projeyi gerçekleştirmiş olacağız” dedi.
SİRKECİ’DEN GİRDİ, ÜSKÜDAR’DAN ÇIKTI
Sirkeci’den tünele giren Erdoğan, 1387 metre uzunluğundaki tüp tüneli yürüyerek katetti ve Üsküdar’da tünelden çıktı. Başbakan Erdoğan’ın Marmaray’daki incelemesine, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, DHMİ Orhan Birdal da katıldı.
Çılgın proje çok yakında!
Marmaray’daki incelemeleri sırasında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Cumhuriyet’in kuruluşun 100’üncü yılı olan 2023 hedeflerine kararlı bir şekilde gittiklerini ve farklı bir İstanbul, farklı bir Türkiye ortaca çıkacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, ‘Gerçekleştirmek istediğiniz ama bu zamana kadar açıklamadığınız bir projeniz var mı?’ sorusuna ise, “2023 projesinde hepsini göreceksiniz. Çılgın proje dedim ya bir tane, onu çok yakın zamanda açıklayacağım” dedi.
Sekiz bin yıllık kalıntılar çıktı, çalışmalar aksadı
Marmaray için ilk kazma 2 Kasım 2004’te vuruldu, 2009’da tamamlanması hedefleniyordu. Ancak hem Yenikapı’da hem de Üsküdar’da arkeolojik kalıntılara rastlanınca çalışmalara 3 yıl boyunca ara verildi. Tarihi kalıntılar nedeniyle ağır aksak giden çalışmalar, 2013’e kadar uzadı. Özellikle Yenikapı’dan çıkan tarihi buluntular Marmaray’ın gecikmesine neden olurken İstanbul’un tarihinin 8 bin yıl öncesine dayandığını da ortaya çıkardı.
EKSİ 42 METREDE SÜRPRİZ DOĞUM GÜNÜ
Başbakan Erdoğan’a Marmaray çalışanları delme tünelden tüp tünele geçiş noktasında, yerin 42 metre altında sürpriz doğum günü organizasyonu yaptı. 57 yaşına giren Başbakan Erdoğan, pastayı görünce çok şaşırdı ve “Bu hassasiyeti, nezaketi, inceliği gösterenlere teşekkür ediyorum. Birlikte daha nice uzun yıllara, vatana, millete hizmete Allah ömür verdikçe devam edeceğim” dedi. Pastayı kesen Başbakan, bir gazetecinin “57 yaşına girdiniz neler hissediyorsunuz?” sorusunu da “Çok kısa gibi geliyor. 56 yıl nasıl geçti onun hesabını yapmak lazım. Bakıyorsunuz bir an gibi geldi geçti” diye yanıtladı.
Halkalı-Gebze arası 80 dakika kısalacak
Marmaray projesi tatamlandığında İstanbul Boğazı’nın her iki yakasındaki demiryolu hatları, denizin altından geçecek olan bir demiryolu tünel bağlantısıyla birbirine bağlanacak. Hat, Kazlıçeşme’de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek. İstanbul Boğazının altından geçecek Marmaray, diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar’a bağlanacak ve Söğütlüçeşme’de tekrar yüzeye çıkacak. Şu anda Halkalı’dan Gebze’ye bir yolculuk, Sirkeci’den Haydarpaşa’ya feribotla geçiş dahil olmak üzere, tipik koşullar altında 185 dakika sürüyor. Proje hizmete başladığında bu yolculuk 105 dakika alacak.
Abdülaziz’in rüyasıydı
Marmaray’ın tarihine baktığımızda 400 yıl önecesine kadar gidiliyor. Aziz Mahmud Hüdayi’nin fırtına sırasında izlediği Boğaz güzergahının şuanda Marmaray’ın izlediği rota olduğu iddia ediliyor. Hatta yıllar içinde fırtınaya yakalanan denizciler karaya ulaşmak için hep bu yolu kullanmış. Boğazda tüplü geçiş projesinin ilk mühendislik fikri ise 1860 yılında atılımış. Abdülmecid tarafından başlatılan demiryolları projesi kapsamında Üsküdar-Sarayburnu arasında Raylı Sistem Tüp Geçit Projesi hazırlanmış ve padişaha sunulmuş. 1861 yılında Sultan Abdülmecid vefat edince Sultan Abdülaziz projeyi devam ettirmiş. Projeye o kadar inanıyor ki “Geçecek olan trenler geçsin de isterse göğsümden geçsin” demiş. Ama imkansızlıklar yüzünden proje hayata geçmemiş. Erdoğan’da dün yaptığı konuşmada, “Marmaray, Sultan Abdülmecit’in 1860 yılında görebildiği bir proje. Onlar o günden bugünü hayal etmişler. Ama ne yazık ki bir el çıkıp da kazmayı vurmamış. Bu kazmayı vurmak, AK Parti iktidarına nasip oldu” dedi.