Gazete Vatan Logo

YÖK cezalardan rahatsız

Son dönemlerde öğrencilerin canını yakan cezalar Disiplin Yönetmeliği’nden kaynaklanıyor

Son dönemlerde öğrencilerin canını yakan cezalar Disiplin Yönetmeliği’nden kaynaklanıyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın da bu durumdan rahatsız olduğu ifade edildi.

Üniversitelerde son dönemde artan disiplin cezaları gözleri YÖK’e çevirdi. YÖK’te sıkıntıların 1985 yılında çıkarılan Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nden kaynaklandığı görüşü hakim olurken yönetmeliğin değiştirilmesi için de çalışma başlatıldı. YÖK‘ün önceki Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan döneminde de 1985 tarihli Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin değiştirilmesi için 2010 yılı başında çalışma başlatmış ancak bu çalışma sonuçlanamamıştı. Çalışma devam ederken çeşitli üniversitelerden soruşturma haberlerinin artması üzerine dönemin YÖK yönetimi, rektörlerle irtibata geçmiş ve soruşturmaları durdurmuştu. Disiplin yönetmeliğinde “şarkı söylemek” bile atılma sebebi olarak yer alırken YÖK, rektörlerden “demokratik ve hoşgörülü” olmalarını istemişti. Birçok üniversite “afiş asma”, “açıklama yapma” gibi suç olan eylemlere göz yumma yoluna gidiyordu.

Soruşturma ve atılma haberleri

Ancak eski YÖK yönetimi tarafından “geçici çözüm yolu” bulunmasına karşın yönetmeliğin uygulanması durumunda üniversitelerde ciddi cezalar gündeme gelebiliyor. Söz konusu Disiplin Yönetmeliği’nde “siyasi konuşmak”, “afiş ve pankart asmak”, “kapıya duvara resim yapmak”, “alkollü içki içmek” öğrencilerin bir dönemine mal olabiliyor. “Siyasi bildiri ve afiş asmak”, “kanun dışı kuruluşlara üye olmak”, “ideolojik propaganda yapmak”, “idarecilere hakaret etmek” gibi suçlar ise üniversiteden atılmayı gerektiriyor.

Son günlerde üniversitelerden gelen soruşturma ve atılma haberlerinden YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın da rahatsız olduğu ifade edildi. Çetinsaya, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Disiplin Yönetmeliği’ne işaret etmiş ve “Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde bugüne kadar herhangi bir değişikliğe gidilmemiş. Ayrıca Öğretim Üyesi Disiplin Yönetmeliği’nde de sıkıntılar var” demişti. Çetinsaya, her iki yönetmeliğin de gözden geçireceklerini ifade ederek, “21. yüzyıl gerçekleriyle uyumlu, şeffaf, akademik, özgürlük ve kaliteyi esas alan bir yaklaşımla yeni bir yönetmelik çalışması içerisindeyiz” açıklaması yaptı. YÖK’ün yeni başkanının bu konuda çalışma başlattığı belirtildi.

Bu pankartı açan iki öğrenci okuldan atıldı

ANKARA Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Berna Yılmaz, 14 Mart 2010 tarihinde Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’ndaki “Roman Açılımı” toplantısı sırasında Trakya Üniversitesi 2. sınıf öğrencisi olan arkadaşı Ferhat Tüzer ile “Parasız eğitim istiyoruz, alacağız” pankartı açtı. Gözaltına alınan iki genç çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Utku Aykar hakkında “terör örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle İstanbul Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Bu arada okullarından atılan iki öğrenci 19 ay cezaevinde yattıktan sonra 6 Ekim 2011 tarihindeki duruşmada tahliye edildi. Ayrıca İstanbul Üniversitesi’nden Ahmet Açıkça afiş astığı için 1 hafta uzaklaştırma, Pamukkale Üniversitesi’nden “Anayasa” yürüyüşü yapan öğrencilere oynadıkları skeç nedeniyle 1 ay uzaklaştırma, Marmara Üniversitesi’nden ekşi sözlük üzerinden dekanı eleştiren Mikail Boz isimli öğrenci 1 yıl uzaklaştırma cezası almıştı.

Marmara Üniversitesi: Mikail için henüz son kararımızı vermedik

İletişim Fakültesi Dekanı için ‘Mesih’ ve ‘herif’ kelimeleri kullandığından okuldan uzaklaştırılan Mikail Boz, rektörlüğün takibinden kurtulamıyor.

MARMARA Üniversitesi Rektörlüğü, hakkında bir dönem uzaklaştırma cezası verilen öğrenciye ilişkin, “Bir üniversite öğrencisine yakışmayacak nitelikte ve içerikte iddialar nedeniyle dekanımız ve temsil ettiği fakülte bir yıpratma kampanyasına maruz bırakılmıştır” iddiasında bulundu. Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran hakkında, Mikail Boz adlı öğrencilerinin bir internet sitesinde çeşitli iddialarda bulunduğu, bu öğrencinin de okulda bir dönem uzaklaştırıldığına ilişkin bazı gazetelerde bugün haber yer aldığı hatırlatıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Üniversitemiz İletişim Fakültesi öğrencisi Mikail Boz’un internet aracılığıyla yazdığı, bir üniversite öğrencisine yakışmayacak nitelikte ve içerikte iddialar nedeniyle dekanımız ve temsil ettiği fakülte bir yıpratma kampanyasına maruz bırakılmıştır. Üniversitemizin manevi şahsına yönelik tahkir ve tezyif edici ifadeler bir saldırı olup, bu konuda yasal takibat için gerekli işlemler başlatılmıştır. Adı geçen öğrenci üniversite mevzuatına uygun bir soruşturma geçirmiş, bunun neticesinde birinci kademe kararı verilmiş olup soruşturma süreci devam etmektedir. Henüz nihai kararın verilmediği bir soruşturma nedeniyle yürütülen karalama kampanyasının medyada bu şekilde konu edilmesini kamuoyunun takdirine sunuyoruz.”

Haberin Devamı