Yoğun dönem şimdi başlıyor!
Lise tercihleri için kontenjanlar büyük önem taşıyor. Kontenjanlar 2 Temmuz’da yayınlanacak. Tercihler 2-13 Temmuz tarihlerinde alınacak. 30 Temmuz’da yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek
LGS sonuçlarının ardından tercih ve yerleştirme kılavuzu da yayınlandı. Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin merakla beklediği liseler için tercih ve yerleştirme kılavuzu 27 Haziran’da açıklandı. Öğrenciler, hem Liselere Geçiş Sınavı (LGS) hem de adrese dayalı yerleştirme için nasıl tercih yapacaklarını MEB’nın yayınladığı kılavuzdan öğrenecek. Şimdi öğrencileri ve velileri okul seçimi, tercih, başvuru, önkayıt, kayıt, nakil vb. gibi süreçleri takip edecekleri yoğun bir dönem bekliyor.
2018 ortaöğretim kurumlarına resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerini bitiren öğrenciler, kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek.
2 Haziran tarihinde düzenlenen LGS’ye 996 bin öğrenci katıldı. Sınavla öğrenci alacak 1.367 okula 126 bin 510 öğrenci yerleştirilecek. 1 milyon 144 bin öğrenci ise yerel yerleştirme sistemi ile liselere kayıt olacak.
Kontenjanlar önemli
Lise tercihleri için kontenjanlar büyük önem taşıyor. Ortaöğretim kurumları kontenjan tabloları 2 Temmuz’da yayınlanacak. Liselere yerleştirme için 2-13 Temmuz tarihleri arasında tercihler alınacak. 30 Temmuz’da yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek. 27 Haziran-13 Temmuz’da ise özel okullar ile yetenek sınavları ile öğrenci alan okullar kayıtlarını tamamlayacak.
Yaşı küçük olan önde
Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğü ve adayların tercihleri doğrultusunda yapılacak.
Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı’na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8. 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.
Pansiyonlu okullar
LGS’ye katılan adaylar da dâhil, tüm öğrenciler yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda.
Şayet ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapılmazsa, öğrencilere ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ile ‘Pansiyonlu Okullar’ tercih ekranı açılmayacak.
Öğrenciler; ‘Merkezî Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar’, ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ve ‘Pansiyonlu Okullar’ olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Me rkezî Sınava girmeyenler için tercih sadece iki grupta olacak.
Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlayanlar, tercihte bulunamayacak.
Öğrenciler, ilk olarak ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercihte bulunacak. Yerel Yerleştirmede tercihlerinden ilk üç okulu ‘Kayıt Alanı’ndan seçme şartıyla, en fazla beş okul tercih edebilecek.
Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla üç okul seçilebilecek. Yerel yerleştirmeyle girilen okullar için tercihlerini yaparak kayıtlarını tamamlayan öğrenciler, isterse ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ekranından en fazla beş okul seçebilecek.
‘Pansiyonlu Okullar’ tercih ekranından da en fazla beş olmak üzere toplamda 15 lise tercihi yapabilecek.
Üç farklı renkte kayıt alanı
Sınava katılmayan öğrencilere e-okul’da ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ tercih ekranı açılmayacak. ‘Yerel Yerleştirme’ tercih ekranında okulların hangi kayıt alanında olduğu farklı renklerle belirtilecek. Yeşil renk, ‘Kayıt Alanında’ yani öğrencinin adresinin bulunduğu ‘Kayıt Alanında’ yer alan okulları belirtecek. Mavi renk, ‘Komşu Kayıt Alanında’, kırmızı renk ‘Diğer’ ise öğrencinin adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içi ve dışındaki okulları gösterecek.