Yılmaz net konuştu: Başka kimse zarar görmeyecek
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, meslekten ihraç edilenlerle ilgili listelerde, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) dışında kimsenin olmamasını istediklerini belirterek, "Bütün bileşenlerle, HSYK'da herkes bir tek şeye kilitlendik. Yargıda sadece FETÖ mensuplarını temizlemeye çalışıyoruz. Başka hiçbir kimse bundan zarar görmesin diye azami dikkat ve özen gösteriyoruz. Her türlü bilgi ve belgeyi değerlendiriyoruz. Her gelen belge ve bilgiyi, savunmayı ayrıntılı ele alıyoruz" dedi.
Yılmaz, HSYK Genel Kurul toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Genel Kurul'da oy birliğiyle daha önce açığa alınan 2 bin 847 hakim ve savcının meslekten ihraç edildiğini bildiren Yılmaz, kararın 60 sayfalık gerekçesinin yazıldığını bildirdi.
Yılmaz, ihraç edilenler arasında, hakim ve savcıların yanı sıra Yargıtay, Danıştay üyeliğinden alınıp hakim ve savcı yapılanların da bulunduğunu belirterek, KHK'nın 3. maddesi gereğince oy birliğiyle 2 bin 847 hakim ve savcı hakkında "FETÖ üyeliği, münasebet, irtibat ve iltisak" tespiti nedeniyle ihraç kararı alındığını kaydetti.
Kararın gerekçesiyle Resmi Gazetede yayımlanacağını belirten Yılmaz, KHK'daki değişikliğe göre, Resmi Gazete'deki yayımın ilan hükmünde sayılacağını, ayrıca cezaevindeki hakim ve savcılarla ilgili ilanların başsavcılıklar aracığıyla yapılacağını anlattı.
Genel Kurul kararlarına yönelik 10 gün içinde yeniden inceleme isteminde bulunulabileceğini hatırlatan Yılmaz, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 10 günlük sürenin başlayacağını ifade etti. Mehmet Yılmaz, Genel Kurul'da tekrar görüşülecek yeniden inceleme taleplerinin kabul edilebileceğini, reddedilenler içinse sürecin kesinleşeceğini anlattı.
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 33. maddesinin 5. fıkrasında, "Genel Kurulun veya dairelerin, meslekten çıkarma cezasına ilişkin kesinleşmiş kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulabilir, diğer kararları yargı denetimi dışındadır" ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Yılmaz, "Bu kararımız disiplinle yapılmış bir meslekten çıkarma cezası değil. Disiplin soruşturmasıyla verdiğimiz bir karar değil, KHK'nın özel hükümleri gereğince verilmiş bir meslekten ihraç kararı. O yüzden bizim bu kararımız yargı denetimi dışında. Yapılan bir disiplin soruşturması yok, Genel Kurul sair kararlarından. 33/5'e göre yargı denetimi dışındadır" diye konuştu.
Başkan Yılmaz, "Dev bir soruşturmanın başındayız, bizim Kurulumuzun hiçbir şeyden etkilenmesi yok. Başından beri söyledim. Bu Kurul'da FETÖ'cüden başka kimse zarar görmeyecek" dedi.
648 hakim ve savcı hakkındaki ihraç görüşmesi haftaya
Hakim ve savcılarla ilgili görüşmelerin devam edeceğini, gelen itiraflarla sürekli yeni isimlerin listeye eklendiğini söyleyen Yılmaz, açığa alınan 648 hakim ve savcının ihraçlarıyla ilgili durumu büyük ihtimalle gelecek hafta çarşamba günü ele alacaklarını bildirdi. Yılmaz, şöyle konuştu:
"Listelerde, FETÖ'cü dışında kimsenin olmamasını istiyoruz. Bütün bileşenlerle, HSYK'da herkes bir tek şeye kilitlendik. Yargıda sadece FETÖ mensuplarını temizlemeye çalışıyoruz. Başka hiçbir kimse bundan zarar görmesin diye azami dikkat ve özen gösteriyoruz. Her türlü bilgi ve belgeyi değerlendiriyoruz. Her gelen belge ve bilgiyi, savunmayı ayrıntılı ele alıyoruz. En hazırlıklı kurum biz olduğumuz halde bu kadar dikkat ve özenle çalışıyoruz ki bir hata yapmayalım. Biz ne dedik, 'bu çalışma döneminde, KHK'da adı geçen terör örgütleri dışında, PKK, FETÖ, DHKP-C dışında, onlarla münasebetli, iltisaklı, irtibatlı olanlar dışında hiç kimse zarar görsün istemiyoruz. Sadece terör örgütleriyle münasebetli, iltisaklı, irtibatlı olanlar meslekten ihraç edilecek. Bütün hedefimiz, bütün çalışmamız, çabamız o. En yüksek duyarlılık gösteriliyor. Terör örgütleri dışında hiçbir kimsenin bu KHK kapsamı içinde değerlendirilmemesi uğraşı, çabası içindeyiz. Bu kişileri hiç açığa almayabilirdik. KHK yetkisiyle hemen ihraç edebilirdik. Ama biz önce açığa alıp, 10 günlük bir süre içinde gelen itirazları, savunmaları değerlendiriyoruz. Bizdeki bilgileri boşa çıkaracak yeni bilgiler olursa onları değerlendiriyoruz ve ihraç edeceğimiz listenin dışına çıkarıyoruz."
Bir soru üzerine, ihraç edilenlerin özlük hakları durumunun kendileri dışında gelişeceğini söyleyen Yılmaz, "İlgili KHK hükümleri sabit. Ona göre, devlet memuru olamayacaklar, kamu hizmetlerinde çalışamayacaklar gibi. KHK hükümleri gibi işlem yapılacak. SGK da bu hükümler çerçevesinde işlem yapar" dedi.
Başkan Yılmaz, bir başka soruya karşılık da Adil Öksüz'ü serbest bırakan ve açığa alınan hakimlerle ilgili işlemlerin devam ettiğini belirterek, "Onlar hakkında ayrı bir müfettiş soruşturması devam ediyor. Onları FETÖ soruşturmasından çok, oradaki kusurlarından dolayı açığa aldık. Başlangıçta FETÖ ile ilişkileri saptanmadığı için sulh ceza hakimi zaten onlar" diye konuştu.
Yılmaz, açığa alındığı halde durumu şüpheli olanların işlemlerinin bekletileceğini de kaydederek, "Soruşturma sonuçlanıncaya kadar açığa alıp bekleyeceğiz. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ soruşturmasının sonucunu bekleyeceğiz ama göreve de iade etmeyeceğiz. İhraç etmediklerimiz şüpheli konumda demektir. FETÖ ile bağlantısı kesinleştiği için bunları ihraç edebiliyoruz. Ama tamamen masum olduğu ortaya çıkanlar olur, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında takipsizlik kararı verilen olursa onları göreve iade edeceğiz" şeklinde konuştu.
Meslekten ihraç edilenler
Listede, eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Teoman Gökçe, Nesibe Özer, Ahmet Kaya, Hüseyin Serter, eski HSYK Genel Sekreteri Neslihan Ekinci, "Kozmik Oda" soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili, hakimler Nihal Uslu, Halil İbrahim Kütük, MHP kurultay davasında verdiği kararla gündeme gelen hakim Burhan Yaz, Ergenekon Davası hakimleri Hüsnü Çalmuk, Hasan Hüseyin Özese, eski Erzincen Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i makamında gözaltına alan savcı Osman Şanal, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran savcı Sadrettin Sarıkaya, Balyoz davasına onama kararı veren eski Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyeleri Hamza Yaman, Abdurrahman Kavun, Ahmet Toker, Cumhur Özen, Fikriye Şentürk, eski Yargıtay Genel Sekreteri Aydın Boşgelmez, eski Yargıtay üyelerinden Osman Yurdakul, Sefa Mermerci, Muzaffer Özdemir, Halit Kıvrıl, Ergenekon davası savcılarından Mehmet Ali Pekgüzel, Cihan Kansız, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilleri Hüseyin Görüşen ve Şadan Sakınan, eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen de bulunuyor.