‘Yıllar sürebilecek büyük bir sorumluluk’
Financial Times, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulması talebine Amerika Birleşik Devletleri’nin sıcak bakmadığını yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftasonu Çin’de yapılan G20 Zirvesi’nde ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı ikili görüşmelerde Suriye’de güvenli bölge oluşturulması talebinde ısrarcı olduğunu dile getirmişti. Financial Times, Erdoğan’ın bu talebini “Türkiye, Suriye’deki rolünü artırmak istiyor” diye yorumladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvenli bölgeye Türkiye’ye sığınan Suriyelileri yerleştirmek istediğinin belirtildiği haber şöyle devam etti: ABD bir süredir Türkiye’yi IŞİD’i Suriye’nin kuzey sınırından temizlemek için bir operasyon düzenlemeye çağırıyordu. Ancak Washington bölgede resmi bir güvenli bölge oluşturulması önerilerine ısrarla karşı çıkıyor. Bunun ABD öncülüğündeki koalisyonu bölgede çok daha büyük bir askeri yükümlülüğe sokacağından korkuyor. Gazete, uzmanların “Bu, yıllar sürecek büyük bir yükümlülük anlamına gelir. Bir bölgeyi aldığınızda, artık onu elinizde tutmak zorundasınızdır ve bu Suriye’de yıllar sürebilir” yorumuna da yer verdi.
35 bin savaşçı lazım
Gazete, Türkiye’nin çağrısına karşılık bulması durumunda, savaş planları hem Rusya hem de ABD tarafından kabul edilmiş olan tek taraf olacağına da dikkat çekti. Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun, Cerablus’un ardından güneye inerek Menbiç ve IŞİD’in elindeki El-Bab’a yöneleceğini yazan Financial Times, bu planlar gerçekleşirse ÖSO’nun Kürt savaşçılara tehlikeli şekilde yaklaşmış olacağını belirtti: Bu durum aynı zamanda Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonunu da ciddi şekilde artırır. Hem Türk ordusunun, hem de muhalif savaşçılara verilen maddi desteğin savaş sonuna kadar devam ettirilmesi gerektiği anlamına gelir. Uzmanlar böyle bir operasyon için en az 35 bin savaşçıya ve Türkiye’den sürekli bir özel kuvvet ve cephane desteğine ihtiyaç olacağını tahmin ediyor.
ÖSO ve YPG arasında ‘fiziksel ayrılık’
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise YPG’lilerin Fırat’ın doğusuna çekilmesinin ardından Türkiye destekli ÖSO birliklerinin de Menbic’e ilerlememesinin sağlanacağını; böylece iki tarafa da güven verecek bir fiziksel ayrılık yaratmaya çalıştıklarını söyledi. Perşembe günü Türk Savunma Bakanı Fikri Işık’la yapacağı görüşmede bu konunun da konuşulacağını belirtti. Savunma Bakanı Fikri Işık, BM Barış Gücü Savunma Bakanları toplantısının yapılacağı İngiltere’de ABD Savunma Bakanı Ash Carter ile görüşecek. ABD’li Bakan görüşme öncesi, Menbic’deki YPG’lilerin Fırat’ın doğusuna çekilmesiyle Türkiye’nin endişelerinin giderileceğini söyledi. Böylece Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu birliklerinin Sacur Nehri’nin kuzeyinde kalması, yani güneydeki Menbiç’e ilerlememesini sağlayacaklarını; böylece bu gruplar arasında ‘fiziksel bir ayrılık’ yaratılmasını desteklediklerini belirtti. Carter, PKK’nın Suriye kolu olan YPG’yi ‘Suriye savunma kuvvetlerindeki Kürt unsurlar’ diyerek ifade etti.Fırat Kalkanı Operasyonu ile ilgili bir gazetecinin “Türk askeriyle Suriye Kürtleri arasında gelecekte çıkabilecek çatışmalardan endişeli misiniz?” sorusuna verdiği yanıtta adeleri kullandı: “İkisinin de yapmaya çalıştıkları şeyi birbirleriyle çarpışmadan yapabilmeleri için çalışıyoruz, bunu yapmaya da devam edeceğiz.