Yıldırım, Alman şirketlerinin yöneticileriyle görüştü
Başbakan Binali Yıldırım, Alman şirketlerinin yöneticileriyle görüşmesinde, "Sizin, yaşanan gelişmelerden dolayı herhangi bir zarar görmemeniz, bu gerilimin bir parçası olmamanız bizim açımızdan çok önemli. Çok açık söylüyorum, biz sizi Alman şirketi olarak görmüyoruz. Biz sizi bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz." dedi.
Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, Türkiye'de faaliyet gösteren önde gelen 19 Alman firmasının temsilcileriyle bir araya geldi.
Türkiye'deki toplam ihracatları 10 milyar dolar, yatırımları ise yaklaşık 20 milyar avro olan firma temsilcileriyle istişarelerde bulunan Yıldırım, şirket yöneticilerinin önerilerini dinledi.
Yıldırım, toplantıda yaptığı konuşmada, Almanya ile siyaseten yaşanan gerginliğin geçici olduğunu belirterek, "En az yarım asırdan beri Türkiye'de olan, artık bir Alman firmasından ziyade Türk firması gibi halkın hafızasında yer almış yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada bir eleştiriye tabi tutulması, onların bu ilişkilerden bir bedel ödemesi bizim asla düşüneceğimiz bir şey değildir." ifadesini kullandı.
Almanya ile ilişkilerin çok köklü bir geçmişinin olduğuna işaret eden Yıldırım, Almanya'da yaşayan 3,5 milyon Türk vatandaşı da düşünüldüğünde bu ülke ile ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz bir şekilde seyretmesinin hem Almanya hem de Türkiye açısından akla ziyan bir durum olduğunu bildirdi.
"Örgütlere alan açılması bizi rahatsız ediyor"
Başbakan Yıldırım, Türkiye'de istihdam oluşturan, Türk ekonomisinin gücüne güç katan şirketlerin beklentilerini ilk ağızdan dinlemek istediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Birkaç gündür konuşulan bir konu var. Türkiye'de iş yapan Alman şirketlerine bir soruşturma başlatıldığı yönünde. Bizim resmi kurumlarımız nezdinde kesinlikle böyle bir soruşturma yok. Bizim Almanya'dan beklentimiz PKK ve FETÖ ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha tutarlı bir durum içine girmesi, onlara alan açılmaması. Bunlar, bu ülkenin düşmanıdır, bu ülkenin hayrına bir faaliyet yapmıyorlar. Dolayısıyla bu örgütlere alan açılması bizi rahatsız ediyor, ikili ilişkilerimizi zehirliyor. Ülkeler arasında husumet olmaz, ülkeler arasındaki dostluk da husumet de gelip geçicidir ama bunun hasar bırakmadan yönetilmesi de siyasetçilerin en önemli sorumluluğudur.
İlişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz. Sizin, yaşanan gelişmelerden dolayı herhangi bir zarar görmemeniz, bu gerilimin bir parçası olmamanız bizim açımızdan çok önemli. Çok açık söylüyorum, biz sizi Alman şirketi olarak görmüyoruz. Biz sizi bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz. Bu ülkenin kanunlarına göre çalışıyorsunuz ve bazılarınız 60 yıldan beri bu ülkede faaliyet gösteriyor."
Toplantıya, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı.