1-Para yatırmak, ‘işlem bitti, artık kayıt oldum sınava girerim’ anlamına gelmiyor
2-15 Ocak’tan önce mutlakma sisteme girip adaylığınızı kontrol edin
3-İstanbul’dan girecek adaylar mutlaka birinci ve ikinci giriş tercihlerini İstanbul olarak kullansınlar
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, 24 Martta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi adayların başvurularında sorun yaşamamaları için İstanbul’daki 4 merkezi denetledi. Ali Demir, ilk olarak ÖSYM’nin Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü içerisinde yer alan merkezde, ardından İstanbul Fen Lisesi, İstanbul Anadolu Lisesi ve Haydarpaşa Anadolu Lisesi’ndeki başvuru merkezlerinde incelemede bulundu. ÖSYM Başkanı Demir, denetimlerin ardından YGS başvurularının 2 Ocak’ta başladığını ve 15 Ocak’ta sona ereceğini hatırlattı.
4 Ocak itibarıyla YGS için 170 bin başvuru aldıklarını, 1 milyon 900 bin başvuru beklediklerini söyleyen Demir, adayların 15 Ocak’a kadar başvurularını tamamlamaları gerektiğini vurguladı.
YGS’ye girme zorunluluğu bulunmayan, üniversiteye sınavsız geçecek adayların da bu tarihler arasında başvuru işlemlerini yapması gerektiğine dikkati çeken Demir, sınava başvuran adayların, şifreleriyle birkaç kez sisteme girerek bilgilerini kontrol etmesi gerektiğini anlattı.
Ali Demir, bazı adayların para yatırdıktan sonra başvurularını tamamladıklarını zannettiklerini ifade ederek, ”Para yatırmak başvuru yapmış anlamına gelmiyor. O nedenle para yatıran adayların, mutlaka başvuru merkezine giderek veya internet üzerinden başvurularını tamamlamaları gerekiyor.
15 Ocak’tan önce kontrol edin
Tamamladıktan sonra da mutlaka zaman zaman bilgilerini kontrol etmeleri gerekiyor” diye konuştu. Adayların kontrollerini 15 Ocak’tan önce yapmalarının, olası sorunları da düzeltme imkanı sağlayacağını belirten Demir, ’Tüm adayların, 15 Ocak’tan önce mutlaka sistemimize girerek bilgilerinin doğru olup olmadığını kontrol etmelerini tavsiye ediyorum” dedi.
İstanbul’u 9’a böldük
İstanbul’daki adayların sınava girecekleri binalara atamalarında, iyileştirmeler yapmak amacıyla kenti 9 bölgeye ayırdıklarına işaret eden Demir, böylece adayların, evlerine daha yakın yerlerde sınava girebileceklerini söyledi. Demir, İstanbul’da sınava girecek adayların 1. ve 2. tercihlerini bu kent olarak yapmalarını önerdiklerini, şehir dışına göndermek istemediklerini kaydetti.
Bir adayın ikametgah ya da okul adresinin, birinci tercihini belirlediğini vurgulayan Demir, ikinci tercihlerinin adreslerine yakın yerlerde olmasını istediklerini söyledi. Ali Demir, okul adresi ya da ikametgah adresi İstanbul olmayan adayların da burayı tercih etmesini istemediklerini belirtti. Bu yıl ilk kez YGS’de 5, LYS’de ise 8 din kültürü ve ahlak bilgisi sorusunun yer alacağına dikkati çeken Demir, bunun için örnek sorular hazırladıklarını, sınavda da buna benzer soruların bulunacağını ifade etti.
Haberin Devamı