‘YGS’de din sorusu Danıştay’dan döner’
Üniversite sınavlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden soru geleceğinin açıklanması ‘gayrimüslim öğrenciler ne yapacak’ tartışması yarattı
Uzmanlar, kararın Danıştay’da bozulacağını, çünkü gayrimüslim öğrenciler için henüz alternatif bir ders konulmadığını kaydetti.
ÖSYM, sürpriz bir karar vererek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri konularının Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisansüstü Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) sorulacağını açıkladı. ÖSYM Başkanı Ali Demir, ortaöğretimde zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersiyle ilgili olarak, YGS’de 5, LYS’de de 8 soru sorulacağını kaydetti. Ancak bu karar, üniversite sınavına girecek gayrimüslim öğrencileri tedirgin etti. 2013’te yürürlüğe girecek sistem, okul müdürlüklerine farklı dine mensup olduklarını ileterek bu dersten muaf olan öğrencilerin velilerini düşündürmeye başladı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, 4+4+4 zorunlu eğitim sistemine göre ilkokul 4. sınıftan liseye kadar her yıl haftada iki saat, lisede de her yıl haftada bir saat zorunlu olarak veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan, 1987’den beri Gayrimüslim öğrencilerin bu dersi almak istemediğinde “kimlik ibraz edip” bir dilekçeyle din dersinden muaf olduklarını belirtiyor. Aycan, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin 11 öğrenme alanından 4’ünün evrensel ahlaki değerler, 4’ünün İslamiyet, diğer 3’ünün ise diğer dinlerle ilgili olduğuna dikkat çekerek sınavda bu dersten soru gelmesinin bir sakıncası olmadığını vurguluyor.
‘Bir soru bile çok önemli’
Eğitim-Sen Yöneticisi Tuğrul Culfa ise “Alevilere bu öğreti dayatılıyor. Aleviler Sünniliği öğrenmeye mecbur bırakılıyor. Eşitsizliği büyüten bir uygulama” dedi. “Bu 4+4+4 süreci ile başlayan tek tipleşme uygulamalarının bir yenisidir” diyen Culfa, “Caferiler, Yezidiler, Alevilerle ilgili soru sorulmayacağını biliyoruz. Egemen anlayış dışındaki her türlü tek tipleştirme adımından birisi daha atıldı. Bu karar laik eğitim açısından sıkıntılıdır” diye konuştu. Sınavda İslam Tarihi ve Din Felsefesi sorularının zaten sorulduğunu hatırlatan Culfa, “Bir soru sınavlarda çok önemlidir. Aleviler sünniliği öğrenmeye mecbur bırakılıyor. Eşitsizliği daha da büyüten bir uygulamaya imza atıldı” dedi.
İçtihat yeni değişti
Danıştay 8. Dairesi 2008 yılında verdiği bir kararla tarihi bir içtihat değişikliğine giderek, Alevi öğrencilerin zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf tutulabileceklerine karar verdi. Kararda, okullarda “İslam Dini” dersi verildiği, Anayasa’nın ise din dersini değil, tüm inançların eşdeğer görüldüğü din kültürü dersini zorunlu tuttuğu vurgulandı. Bu kararın ardından dava açan Alevi ailelerin çocuklarının derslerden muaf olmasının önü açıldı. Ancak Danıştay 8. Dairesi 31 Ağustos 2012’de verdiği kararında ise içtihat değişikliğine giderek, yerel mahkemenin Antalya’da bir Alevi ailesinin çocuğunun Din dersinden muaf olmasına ilişkin kararını bozdu. Danıştay son kararında mevcut müfredatın ‘din eğitimi’ değil, ‘din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi’ niteliği taşıdığına hükmetti. Böylece Alevi ailelerin çocuklarının da bu derstan muaf olmalarının yolu 4 ay önce kapandı.
‘Zorla derste tutamazsınız’
- Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan: “Tamamı Hıristiyan veya Musevi olan azınlık okullarında zaten kendi dinlerine yönelik dersler veriliyor. Azınlık okullarındaki öğrencilerin en az 10 katı özel ve yabancı okullarda okuyor. Bu öğrencileri din dersinde zorla tutamazsınız. Çocukların aileleri Danıştay’a giderse bana göre ÖSYM’nin bu kararı bozulur. Çünkü bu dersin karşısına muadil bir ders konulmuyor. “
‘Eğitim zaten dinselleştiriliyor’
- Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: “ÖSYM’nin bu adımı, Türkiye’deki yaşanılan gelişmeleri taçlandıran bir durum. Zaten eğitim dinselleştiriliyor. Müfredattaki yoğunluğu arttırılıyor. Giderek matematik ve fen ile saat karşılığı açısından mukayese edilecek bir rakama ulaştırılıyor. Bu bir dönüşüm. Bir tek soru ile çocukların elendiği bir sınav sisteminde 13 sorunun nasıl bir fark yaratacağını düşünün.”
‘Hıristiyanlık da var, Musevilik de’
- Türk Eğitim Sen Gen. Başkanı İsmail Koncuk: “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, üniversite sınavlarının ilk dönemlerinde de vardı. Bu ders Seçmeli olan Temel Dini Bilgiler dersi ile karıştırılıyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ilk, ortaokul ve lisede zorunludur bir derstir. Derste dinler hakkında bilgiler var. Hıristiyanlık da, Musevilik de, İslam da var. Anayasa’ya göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunludur.”