YGS 2017 giriş yerleri açıklandı (ÖSYM’den yeni kimlik uyarısı)
12 Mart’ ta ÖSYM tarafından düzenlenecek olan YGS için, merakla beklenen sınav giriş yerleri açıklandı. Sınav giriş yerlerinin açıklanmasıyla birlikte ÖSYM sınava girecek olan adaylar için bazı duyurular yaptı. YGS sınav giriş belgeleri nasıl alınır? ÖSYM hangi duyuruları yaptı? Sınav ile ilgili son gelişmeler haberimizde!
Sınava girecek olan adaylar sınav giriş belgelerini, ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden çıktısını alabilirler. Sınav 12 Mart Pazar günü saat 10.00’da gerçekleştirilecek olup sınavın süresi 160 dakikadır. Sınav günü giriş binalarında yoğunluğun yaşanmaması için adayların sınav saatinden en az 1 saat önce gitmeleri gerekmektedir. Bu binalara giriş işlemlerinin daha hızlı olmasını sağlayacaktır.
YGS GİRİŞ YERLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
ÖSYM sınavın başlama saatinden 15 dakika önce yani 09.45 itibariyle girişlerin tamamlanacağını 09.45’ten sonra gelenlerin sınav binalarına alınmayacağını açıkladı.
Sınava Çipli Kimlik Kartı İle Girmek Zorunlu Değil
Sınav öncesinde, yeni çipli kimliği olmayan öğrencilerin sınava giremeyecekleri spekülasyonu oluşmaya başladı. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklama ile bugüne kadar 2 milyon kart başvurusu yapıldığını bunların sadece 750 bin tanesinin sahiplerine teslim edildiğini belirtti. Yeni kimlik için başvuru yapanlara geçici kimlikler verilmekte olup diğer kimliklerin yerine kullanılabilmektedir. Sınava girecek olan öğrencilerin kart basımları için öncelik tanınacak olsa da geçici kimlik ile de sınava giriş yapılabilecektir. Herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
Ücretsiz Ulaşım
Sınavın yapılacağı günde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı meclis kararıyla ulaşım ücretsiz olacaktır. Ücretsiz uygulama sadece sınav günü ve İstanbul için geçerlidir. Sınava girecek olan öğrenciler ve öğretmenler bu uygulamadan yararlanabilecektir. Ücretsiz uygulamadan yararlanabilmek için öğrencilerin sınav giriş belgelerini, öğretmenlerin ise sınavda görevli olduklarını gösteren belgeyi göstermeleri yeterli olacaktır.
Sınava Giderken Ne Alınabilir?
ÖSYM tarafından belirlenen güvenlik kuralları çerçevesinde sınava girecek olan adaylar, T.C. kimlik belgeleri ile sınav giriş belgelerini yanlarından getireceklerdir. İsteyen adaylar pet şişe içerisinde su da getirebilirler. Su şişesinin üzerinde herhangi bir yazı olmaması gereklidir. Bunlar dışında getirilenler ile sınav binasına girişe asla izin verilmeyecektir. Adayların yanlarında getirecekleri telefon, çanta vb. şeyler için emanete alma söz konusu olmayacaktır.
YGS Puanı Nasıl Kullanılacak?
YGS ile tercih yapabilmek için puan türlerinden en az birisinin 150 puan olması gerekmektedir. 150-179 puan aralığında olanlar sadece ön lisans programlarından birisini tercih etme hakkını kazanacaklardır. Puanı 180 olan adaylar hem ön lisans hem de lisans programlarını tercih edebilirler ve YGS’den sonraki aşama olan LYS için girme hakkı kazanabilirler. Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlara başvuru yapacak olan engelli adayların ise YGS puan türlerinin en az bir tanesinden 100 puan almaları yeterli olacaktır.
Sınav Takvimi
ÖSYM tarafından açıklanan 2017 sınav takvimine göre YGS sonuçları 28 Mart 2017 tarihinde açıklanacak. 150 puan alanlar LYS’ye girebilecek. LYS başvuruları da 4-17 Nisan tarihlerinde alınacak. LYS Haziran ayı içinde 5 oturumda gerçekleştirilecek. Sonuçları da 11 Temmuz 2017’de açıklanacak.
LYS tarihleri ise şöyle;
10 Haziran LYS-4 (Sosyal Bilimler)
11 Haziran LYS-1 (Matematik)
17 Haziran LYS-2 (Fen Bilimleri) ve LYS-5 (Yabancı Dil)
18 Haziran LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya)
Sınav Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uzmanlar, sınav esnasında oluşan stresin öğrencilerin tüm emekleri heba edeceğini belirtiyor. Sınavda şunlara dikkat edilmesi gerektiği söylüyorlar; kitapçığın tamamı gözden geçirilmeli ve kitapçık türü kodlaması yapılmalıdır. Kodlama yaparken kaydırma olmamasına özen gösterilmelidir. Sorularda altılı çizili olan sözcük dikkate alınmalıdır.
Uzun sorular zordur diyerek atlanılmamalı ve okunmalıdır. Sayısal işlemler kafadan yapılmamalı, kağıt kullanılmalıdır. Sorular iyi okunup anlaşılmalı ve bir test üzerinde sürekli durulmamalıdır. Ayrıca sınav esnasında oluşan heyecanın bastırılması da sınav sonucu açısından artı bir değerdir.