Yerli otomobil ortakları kimler? | (Yerli otomobil babayiğitler)
Yerli otomobil bekleyişi sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yerli otomobil tanıtımı yapıldı. Yerli otomobil tanıtım töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘’babayiğitler’’ olarak tanımladığı yerli otomobil ortakları araştırılmaya başladı. İşte yerli otomobil ortakları…
Yerli otomobil ortakları kimledir? sorusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen yerli otomobil tanıtım törenin ardından merak edileme başlandı.
YERLİ OTOMOBİL ORTAKLARI
-Anadolu Grubu,-BMC,
-Kıraça Holding,
-Turkcell Grubu
-Zorlu Holding
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. adıyla kurulan şirkete "5 Babayiğit'in" dışında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) de ortak oldu. Anadolu Grubu, BMC, Turkcell ve Zorlu Holding yüzde 19'ar payla ortak olurken TOBB'nin payı ise yüzde 5.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Babayiğitler" olarak nitelendirdiği Türkiye'nin beş büyük şirketi tarafından kurulan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu 25 Haziran 2018'de kurulmuştu.
TOGG CEO'su: Doğru zamanda yola çıktık!
Tanıtım töreninde TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş konuştu. Karakaş şunları söyledi: "Türkiye’nin özlemini gidermek amacıyla çıktığımız yolda hayallerimizi ileri taşımak üzere otomobilden daha fazlasını yapmak üzere söz verdik, önce kendimize sonra sizlere. Bugün sizlere geldiğimiz noktayı anlatmak, otomobilimizi tanıtmak ve otomobilden daha fazlasını ifade etmek istiyoruz.
Böyle bir faaliyete başlamanın tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Dünyada otomotiv ile ilgili kurallar değişiyor. Otomobilimiz akıllı bir cihaza dönüşmekte, otomobil yeni bir yaşam alanı olarak kullanılabilmekte…
Artık nesnelerin internetiyle bağlantılı otomobiller, otomobilin kendisinin internetli olduğu bir dünyadan bahsediyoruz. Şehirlerimiz, evlerimiz, fabrikalarımız akıllandıkça otomobillerimiz bir yaşam alanına, her birinin iç içe girdiği bir alana dönüşüyoruz. Bu nedenle biz diyoruz ki, doğru zamanda yola çıktık. Bize soruldu geç kalmadınız mı? Artık eskiden olduğu gibi büyükler değil, çevik olan, yaratıcı olan, işbirlikçi olan ve kullanıcıyı faaliyetlerin merkezine koyan şirketler, organizasyonlar başarılı olabiliyor.
Bizim yola çıktığımızda iki hedefimizi olmazsa olmaz olarak belirledik. Birincisi fikri sınai mülkiyeti yüzde 100 Türkiye’ye, Türkiye’mize ait küresel bir marka olarak, bunu yaparken teknolojinin en güncelini yeni neslini kullanmak. Biraz önce de söylediğimiz gibi, doğuştan elektrikli bir otomobil geliştirmek. Nesnelerin internetiyle başından planlayarak akıllı bir cihaz olarak düşünmek ve küresel rekabet etmek.
ELEKTRİKLİ OTOMOBİL İÇİN VERİLEN DESTEKLER
Elektrikli otomobilin üretimi 5 modelde, yılda 175 bin adet olacak. Üretim tesisinde 300'ü nitelikli toplam 4 bin 323 kişi istihdam edilecek. Proje bazlı devlet desteği verilecek yatırım için Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kâr payı desteği ile yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi sağlanacak. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) gerçekleştireceği yatırım için 30 bin otomobillik alım garantisi verildi.
2022 SATIŞA ÇIKACAK
Bugün Bursa-İstanbul-Kocaeli hattında olması beklenen üretim yerinin de açıklanacağı belirtiliyor. Daha sonra üretim bandı kurulup, seri üretime geçilecek.
Türkiye'nin otomobili 2022'de piyasaya çıkacak. C segmentte elektrikli SUV araçla pazara girecek olan yerli otomobilde daha sonra model sayısı 5'e çıkacak. Projede, 3 fazdan oluşan yaklaşık 15 yıllık bir yatırım hamlesine yönelik planlar hazırlandı. Fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen Türkiye'ye ait olacak projenin 15 yıl içinde Türk ekonomisine 50 milyar euro, cari açığa 7 milyar euro katkı sağlaması ve doğrudan 4 bin, dolaylı 20 bin kişiye istihdam oluşturması öngörülüyor.