Yerli İHA'dan uçuş rekoru
Kale-Baykar İş Ortaklığı tarafından geliştirilen Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemi bir rekora daha imza attı. Keşan Askeri Havaalanı’nda devam eden uçuş testleri kapsamında 24 saatlik uçuş gerçekleştiren Bayraktar Taktik İHA, Türk Havacılık tarihindeki en uzun uçuş süresine sahip hava aracı oldu. Bayraktar İHA daha önce 27 bin 30 fite çıkarak irtifa rekoru kırmıştı.
Kale-Baykar İş Ortaklığı tarafından geliştirilen Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemi yeni bir rekora daha imza attı. Keşan Askeri Havaalanı’nda devam eden uçuş testleri kapsamında 24 saatlik uçuş gerçekleştiren Bayraktar Taktik İHA, Türk Havacılık tarihindeki en uzun uçuş süresine sahip hava aracı olma ünvanına erişti.
Türk havacılığı için dönüm noktası
5 Ağustos 2014 Salı günü saat 15:36’da otomatik kalkışını gerçekleştiren Bayraktar İHA, 18 bin fit irtifada gündüz ve gece 24 saat boyunca Saroz körfezi üzerinde otomatik seyrini devam ettirdi. Bayraktar 6 Ağustos Çarşamba günü saat 16:10'da Keşan Askeri Havaalanı’na otomatik inişi yaparak toplamda 24 saat 34 dakikalık uçuşu başarıyla tamamladı. 250 litre yakıtla havalanan Bayraktar İHA, saatte 166 kilometreden toplamda 4 bin 43 km. menzil kat etti. Bayraktar İHA, 24 saatlik uçuşun 23 saat 50 dakikasını 18 bin fitte (5 bin 486.5 metre) kalarak gerçekleştirdi.
2014'te TSK'ya teslim edilecek
Bayraktar İHA, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile yapılan sözleşme sonunda 2014 içinde TSK envanterine girecek. Kabul testleri son aşamaya gelen Bayraktar İHA'dan TSK'ya ilk olarak 1 sistem yani 6 uçak ve 2 adet yer istasyonu teslim edilecek. İkinci partide yine bir sistem teslim edilerek TSK envanterine toplamda 12 Bayraktar İHA ve 4 adet yer istasyonu girmiş olacak.
İrtifa rekoru kırmıştı
Bayraktar Taktik İHA, 14 Haziran'da yaptığı test uçuş sırasında milli hava araçları arasında Türkiye irtifa rekoruna da imza atmıştı. Taktik-İHA sınıfındaki uçak, toplam 6 buçuk saat süren test uçuşu sırasında 27 bin 30 fit yani 8 bin 238 metreye çıkma başarısı göstermişti. 12 metre kanat açıklığı, 650 kg kalkış ağırlığına sahip Bayraktar Taktik İHA, sistem ve alt sistem bazında dünyada ilk kez geliştirilen birçok teknolojiye sahip. Otomatik olarak taksi, kalkış, seyir ve harici destek olmaksızın iniş ve park yapabilen 3 yedekli uçuş kontrol sistemi Dünya’da ilk kez Bayraktar Taktik İHA’da kullanıldı. Proje kapsamında ayrıca Türkiye’de ilk kez milli ve özgün olarak geliştirilen; 8 çeşit servo eyleyici, ısıtmalı pitot statik, 3 yedekli INS-GNSS seyrüsefer, akıllı dengeleme sistemine sahip lityum tabanlı batarya gibi birçok kritik sistem yer almakta.
Tamamı milli
Bayraktar Taktik İHA'nın elektronik donanım, yazılım sistemleri ve platform tasarımı tamamen milli olarak geliştirildi. Proje kapsamında Türk Savunma Sanayi tarihinde ilk kez, yüzde 93 gibi yüksek bir yurt içi katma değer oranı sağlandı. Kale-Baykar 2012'de Katar Silahlı Kuvvetleri'ne kendi üretimi olan 20 adet Gözcü yaptığı mini İHA'yı satarak Türkiye'nin bu alandaki ilk ihracatını gerçekleştirdi. Uçuş sonrasında konuşan Baykar Ar-Ge Lideri Selçuk Bayraktar, "Dün başlayan ve bugün tamamlanan uçuş, İHA teknolojisinde ülkemizi bu alanda lider konumuna taşınması hedefi adına önemli bir kilometre taşı. Geliştirdiğimiz otomatik uçuş kontrol sisteminin performansı dünyadaki en ileri teknolojik düzeyde. Yürütülen uçuş testleri sonucunda bizden talep edilen teknik kriterlerin neredeyse 3 katını sunma durumuna ulaştık. Bu kendi insanımıza güvenin bir sonucu. Havacılıkta paradigma dönüşümünü simgeleyen bu alanda ekip olarak yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Sistemin TSK envanterine girmesi sonrasında da devam edecek Ar-Ge çalışmalarımızda havacılıkta birçok ilke daha imza atacağız. Yeter ki ülke olarak bu tür teknolojik alanların desteklenmesinde topyekün irade gösterilsin. Yürüttüğümüz bu çalışmaların başarısı ülkemizde bu alanda teknolojik yaygın bir ağın oluşması için kritik öneme sahip ” dedi.