Yer ağıt, gök acı!
Türkiye, edebiyat ustasını uğurladı
03.03.2015 - 00:29 |
Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal’i binlerce kişi uğurladı. Teşvikiye Camii’ndeki cenaze namazında siyasiler, sanatçılar, edebiyat dünyası, iş dünyası, taraftarlar, gençler ve okurları bir araya
gelerek ‘İnce Memed’e gözyaşlarıyla veda etti.
Yaşar Kemal’i son yolculuğunda Türk halkı yalnız bırakmadı. Teşvikiye Camii’nde binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı. Teşvikiye Camii’nde öğlen namazını müteakip kılınan cenaze namazına edebiyat, siyaset, sanat ve spor dünyasından çok sayıda tanınan isim katıldı. Cenaze namazı öncesinde Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, yeğeni Sadık Gökçeli, manevi oğlu Ahmet Güneştekin, yakın dostu Zülfü Livaneli ile diğer yakınları caminin avlusunda taziyeleri kabul etti. Törene Kemal’in ilk eşinden olan oğlu Raşit Gökçeli de katıldı. Taziyeleri kabul eden Ayşe Semiha Baban, “Hepimizin başı sağ olsun. Sadece bizim değil hepimizin kaybı” dedi.
‘İnce Memed ölmez’
Büyük usta, ölümünde Türkiye7nin tüm kesimlerini bir araya getirdi. siyaset ve iş dünyasının yanı sıra sanat ve sinema camiasından da çok sayıda isim cenazede hazır bulundu. Cenaze namazının ardından Yaşar Kemal’in omuzlara alınan tabutu kalabalık nedeniyle güçlükle cenaze aracına konuldu. Dualar ve alkışlar eşliğinde yola çıkan cenaze arabasına hem katılanlar hem de cenaze törenini pencerelerden izleyen semt sakinleri çiçekler attı. Uzun bir süre yürüyerek cenaze aracına eşlik eden kalabalık, yol boyunca “Yaşar Kemal onurumuzdur” ve “İnce Memed ölümsüzdür” şeklinde sloganlar attı. Yaşar Kemal’in cenazesi daha sonra defnedilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı’na götürüldü.
Memleketten toprak geldi
Zincirlikuyu Mezarlığı’nda 2001’de vefat eden ilk eşi Thilda Kemal’in yanına gömülen Yaşar Kemal’in mezarına, annesi Halime Gökçeli’nin gömülü olduğu Osmaniye’nin Kadirli İlçesi’ndeki ve babası Sadık Gökçeli’nin gömülü olduğu Gökçedam (Hemite) Köyü’ndeki mezarlarından ve köyden getirilen toprak ile Kürt yazar Mehmet Uzun’un mezarından getirilen toprak serpildi. Mezarın başına Zülfü Livaneli’yle birlikte gelen usta yazarın eşi Ayşe Semiha Baban su döktü.
Eşinden buket
Yaşar Kemal’in musalla taşının önüne, “Güle güle usta” yazılı Yaşar Kemal fotoğrafları konulurken, tabutun üzerinde sadece eşinin beyaz lilyum çiçeklerinden hazırlattığı üzerinde ‘Ayşe’ yazan buket konuldu.
Livaneli İnce Memed’i söyledi
Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal’in unutulmaz eseri İnce Memed’ten esinlenerek yazılan İnce Memed türküsünün bir bölümünü söyledi.
Livaneli türkünün ardından, “Gecen aydınlık olsun Kemal Abi” diye seslendi. Yaşar Kemal’in aile ve arkadaş çevresi mezarlıktan ayrıldıktan sonra sevenleri mezara akın ederek dua etti. Yaşar Kemal’in çiçeklerle donatılan mezarına Adana Demirspor taraftarlarının Adana’dan getirdiği atkı da asıldı.
Birlikte saf tuttular
İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran’ın kıldırdığı cenaze namazında hükümet ve muhalefetin önemli isimleri birlikte saf tuttu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Yaşar Kemal’in ruhu için yan yana dua etti.
Kimler katıldı?
Dev çınarın cenazesine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, milletvekilleri Ercan Karakaş, Umut Oran, Mahmut Tanal, Levent Gök, Süleyman Çelebi, Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel, Hasip Kaplan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı’nın da aralarında yer aldığı siyasetçiler ve devlet adamlarının yanı sıra Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Altınyıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, sanatçılar Zülfü Livaneli, Orhan Gencebay, Türkan Şoray, Kadir İnanır, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Mustafa Erdoğan, Berhan Şimşek, Suavi, Mustafa Alabora, Eşber Yağmurdereli, Ferhat Tunç, Aynur Doğan, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Mustafa Denizli, gazeteciler Can Dündar, Muhsin Kızılkaya, Hasan Cemal, Tuncay Özkan, Ali Kırca, Cengiz Çandar, Coşkun Aral, yazar Şeyhmus Diken, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Halit Kıvanç, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, BİK Başkanı Mehmet Atalay, Celal Doğan ve Mustafa Sarıgül de katıldı.
Haberin Devamı