Yeni eğitim sistemi yeni ihtiyaçlar demek
Gelecek yıl tekli eğitim sistemi olacak, el yazısından vazgeçilecek ve orta okulda yabancı dil ağırlıklı sınıflar kurulacak. VATAN’a konuşan uzmanlar, yeni sistemlerin yeni derslik ve öğretmen açığı oluşturabileceğine dikkat çekti
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2017-2018 eğitim öğretim yılında 3 yeniliğin uygulanacağını açıkladı. Bakanın açıklamasına göre önümüzdeki yıldan itibaren şu değişiklikler olacak: İkili eğitim sistemi kaldırılacak, yerini tekli eğitim sistemi alacak. Bitişik eğik el yazısıyla öğretimden vazgeçilecek. Bunun yerine dik temel harfler kullanılacak. İlkokuldan sonra yabancı dil ağırlı sınıf kurulacak.
Bakan Yılmaz’ın eğitimle ilgili açıkladığı 3 yeniliği uzmanlara sorduk. Bitişik el yazısının kaldırılmasının doğru bir karar olduğunu söyleyen uzmanlar, tekli eğitim sistemi ve yabancı dil ağırlıklı sınıfların uygulamasında dikkatli adımlar atılması gerektiğini ifade ettiler. Yeni sistemlerin yeni derslik ve öğretmen açığı oluşturacağını belirten uzmanlar, “Yeni bir atama dalgası olabilir” dedi.
‘Öğrenciler rahatlayacak’
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, çocukların okul dışında karşılaştıkları tüm yazıların dik temel harflerden oluştuğunu ve bu yüzden eğitimde zorlandıklarını belirtti. El yazısının kaldırılmasıyla öğrencilerin okuma yazma açısından rahatlayacağını söyleyen Karaca, “Hem öğretmenler hem öğrenciler açısından atılan doğru bir adım” dedi.
70 bin öğretmen açığı
Karaca, yapılan değişiklikleri şu şekilde yorumladı: “İkili eğitim sistemi çocuklar ve eğitimciler için yanlış bir sistem. Fakat tekli sisteme geçişte temel sağlam atılmalı. Yeni sisteme geçişte şu anda bulunan derslik sayısının 3’te 1’i kadar yeni derslik ihtiyacı olacak. Ayrıca 70 bin’e yakın öğretmen açığı da ortaya çıkacak. İlk olarak bu eksikliklerin tamamlanması gerekiyor. Aksi halde sistem içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Türkiye’nin en büyük problemi yabancı dil sorunu. Bu çalışmanın başarıya ulaşması için bakanlığın ilk yapacağı yabancı dil laboratuvarları kurup, yetkin öğretmenler tarafından doğru sistemle eğitimin verilmesini sağlamak.”
60 bin derslik ihtiyacı
Eğitim Uzmanı Bekir Gül de tekli eğitim sistemine geçişte planlı hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni sistemle birlikte yeni derslik ve okul ihtiyacı olacağını belirten Gül, “Tekli eğitim uygulamasına geçiş için en az 60 bin yeni derslik ihtiyacı var. Bunun dışında ikili eğitim sisteminin uygulandığı okullarda sıkışık bir ders programı uygulanıyor. Uzun ders saatleri, kısa teneffüsler öğrencinin sosyalleşmesine ve müfredat dışı etkinliklere katılmasına da engel oluyor. Ancak tekli isteme geçişle bu olumsuzlukların ortadan kalkacağına inanıyoruz” dedi.
‘Eğik yazı 3’te öğretilsin’
Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk eğik yazının kaldırılmasıyla ilgili kararın sevindirici olduğunu söyledi. Koncuk, “Sendikamız eğik yazının kaldırılması için daha öncede taleplerde bulunmuştu. İlkokul 1’inci sınıf öğrencileri için bitişik eğik yazı yazmanın sancılı bir süreç olduğunu, hatta öğretmenlerin bile öğrencilerin yazılarını, dolayısıyla da sınav kâğıtlarını okumakta güçlük yaşadığını defalarca dile getirmiştik. Kaldırılması olumlu bir gelişme. Bitişik eğik yazı, ilkokul 3’üncü sınıfta güzel yazı dersi içinde öğretilmelidir” dedi.
‘Ders saatleri artırılmalı’
Eğitim Uzmanı Bekir Gül, “Yabancı dil ağırlıklı sınıfların oluşturulmasında hazırlık sınıfı mahiyetinde bir sistemin başarılı olacağını düşünmüyoruz” dedi. Gül, “Eğitim sisteminin altyapısını zorlamayacak şekilde ilgili ders saatlerinde küçük artışlar yapılması tercih edilmeli. Örneğin, beşinci sınıfta yabancı dil öğretimini üç ders saatinden dört-beş ders saatine çıkarmak, sistemin altyapısını zorlamayAcak. Bu yönde yapılacak küçük bir değişiklik bile Türkiye’yi, yabancı dil öğretimine ayırdığı toplam ders saati bakımından, AB ülkeleri içerisinde en üst sıralara taşıyacak” ifadelerini kullandı.