Gazete Vatan Logo

Yeni Big Brother!

Google, 5 içinde bilgisayarın karşına geçip google'a "bugün ne yapsam?" diye yazıldığında, en uygun seçeneği sunacak olması tartışma yarattı

DÜNYANIN en büyük arama motoru Google'ın bilgisayarın karşına geçip google'a "bugün ne yapsam?" diye yazıldığında, en uygun seçeneği sunacak olması tartışma yarattı. Sivil toplum örgütleri, Google'ın kişisel bilgileri veri tabanına aktarma ve insanların davranışlarını sürekli olarak takip etmeye dayanan sisteminin, kişisel özgürlük ile özel yaşamın sonu olduğunu savundu. İngiliz The Independent gazetesi "Dikkat! Google sizi izliyor" manşetiyle çıkarak, "Bir insanı izleyen ve hatta ne yapacağını söyleyen bir sistem, Big Brother'ı, George Orwell'in bile hayal gücününü sınırlarını zorlar" yorumunu yaptı. AB Komisyonu'nun ise Google'a resmi bir yazı gönderek, kişisel bilgiler konusunda veri tabanın işleyişi hakkında bilgi talep etti. Google'ın CEO'su Eric Schmidt, iGoogle projesini kısaca şöyle açıklamıştı:
* iGoogle projesi kapsamında kullanıcıların tüm kişisel bilgilerini, Google veri tabanına aktarmaları öngörülüyor.
* Google daha sonra bu kişinin özellikleriyle hangi sitelere baktığını, hangi haberleri okuduğunu, nelerle ilgilendiğini ve neleri izlemekten hoşlandığı belirleyecek.
* Özgeçmişini ve kişisel özelliklerini karşılaştıracak. Ve sonuç olarak verdiği tavsiyelerle insanın en yakın danışmanı olacak.
* Örneğin 5 yıl sonra Google'e girdiğinizde "Yarın ne yapmam gerekiyor" diye yazdığınızda ödemeniz gereken faturalarından, sevdiğiniz sanatçıların konserlerine kadaran "yapılması ve gidilmesi gerekenler" listesi yayınlayacak.
* Boş zamında ne yapsam? diye sorduğunuzda... Bence sinemaya git sonra da akşam futbol maçını evde izlersin cevabını verebilecek... Ve bu cevap en ideal cevap olacak.
Projenin şu anda gelişim aşamasında olduğuna dikkat çeken arama motorunun CEO'su kilit noktanan bütün herkesin kişisel bilgilerinin arama motoru tarafından doğru algılanmasında yattığını dile getirerek, "Şu anda basit sorulara bile insanları daha iyi tanımadığımız için cevap veremiyoruz. İnsanları ne kadar iyi tanırsak o kadar daha iyi olacağız ve insanların tamamen isteklerine hitap edeceğiz" dedi. Eğer iGoogle projesi hayata geçerse arama motorlarının "kutsal yeri" haline dönüşecek.

Haberin Devamı