Yatağan İlçesi'nde salgının nedeni lağım suyu
MUĞLA'nın Yatağan İlçesi'nde, Pazartesi akşamından bu yana 452 kişinin kusma, ateş ve ishal rahatsızlığıyla hastanelik olmasına neden olan salgının, şehir şebeke suyuna kanalizasyon karışmasından kaynaklandığı belirlendi
Yatağan'da son 72 saat içinde ishal, kusma ve yüksek ateş şikayetleri ile hastanelere başvuranların sayısı 452'ye ulaştı. Durumu ağır olan hastalar Muğla ve Menteşe Devlet Hastaneleri'ne sevk edildi. Yaşları 3- 15 arasında değişen çocuklardan 58'i hastanede yatarak tedavi edildi. Bunların 27'si taburcu oldu 31'i ise halen hastanelerde tedavi ediliyor. Şehir suyundan alınan örneklerin yapılan tahlilleri sonucu, ishal salgının kaynağının şehir şebeke suyuna karışan kanalizasyon olduğu ortaya çıktı.
Tahlil sonuçlarını açıklayan Muğla İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Hakkı Timur, "İshal salgını başlamasıyla birlikte ilçede tüm sağlık önlemlerini aldık. Hastalığın nedenini araştırmak için su şebekesinin 15 ayrı noktasından örnekler alındı. Alınan su numuneleri İl Halk Sağlığı laboratuarında tahlil edildi. Kimyasal ve biyolojik testler yapıldı. Kimyasal testler normal çıktı. Ancak biyolojik testlerde 4 ayrı noktada kirlilik tespit ettik. Şehir şebekesine kanalizasyon karıştığı belirlendi. İshal salgınının nedeni şehir içme suyu. 452 kişinin mikroptan zehirlenerek ishal salgınına yakalanmasının kesin nedeni kanalizasyon suyunun şehir içme suyuna karışmasıdır" dedi.
Dr. Timur, olay sonrası yapılan hasta tahlillerinde iki kişide amipli dizanteriye rastlandığını ancak, bu kişilerin hastalığının mikroplu sudan kaynaklanan son ishal salgınıyla bir ilgisi bulunmadığını belirtti.
Yatağanlıları şehir suyu konusunda uyaran Dr. İsmail Hakkı Timur, "Şehir suyunu kaynatmadan içmeyin. Çiğ yenilen meyve ve sebzeleri ise 20 dakika klorlu suda beklettikten sonra tüketin" dedi.
Yatağan Belediyesi ile birlikte suya kanalizasyonun nasıl karıştığını araştırmaya başladıklarını bildiren Dr. İsmail Hakkı Timur, "Bu vaka olmadan önce aşırı yağmurlar yağdı. Yağmurların etkisiyle fosseptik suları şehir içme suyuna karışmış olabilir" diye konuştu.
BİZ DE TAHLİL YAPTIRACAĞIZ
Olay ortaya çıktıktan sonra ısrarla şebeke suyunun temiz olduğunu öne süren ve salgının Yatağan Termik Santrali'nden kaynaklanabileceği iddialarını artaya atan Yatağan Belediye Başkanı CHP'li Hasan Haşmet Işık ise, kendilerinin de tahlil yaptıracaklarını bildirdi. Başkan Işık, "Sağlık İl Müdürlüğü'nün raporunda sadece 4 noktada kirlilik tespit edildi. Kirli olmayan yerlerde de hastalananlar var. Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'yle anlaştık. Tahlil için şehir suyunun 15 değişik yerinden örnekler alındı. Üniversite bağımsız bir kuruluş. Bizim için üniversitenin sonuçları önemli. İki raporu karşılaştıracağız" dedi.
Tüm olasılıklara karşı su için gerekli önlemleri aldıklarını söyleyen Işık, "Düzenli olarak klorlama yapıyoruz. Halk endişe etmesin. Bazı siyasi partiler sağlık olayını siyasi malzeme yapıyor. Sağlık üzerinden siyaset olmaz" diye konuştu.