Gazete Vatan Logo

Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı

14 Ocak 2015'de solunum yetmezliği nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Yaşar Kemal yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Yapay solunum desteği uygulanan Kemal'in, çoğul organ yetersizliği de ortaya çıkmıştı. Kemal tedavi altına alındıktan 1.5 ay sonra dün 92 yaşında hayatını kaybetti.

Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı

Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı. Türk edebiyatının ulu çınarı 50 yıllık eşi Tilda Kemal'in yanına alkışlarla gömüldü.

Cenaze töreninin ardından Saat 15.30'da da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde anma töreni düzenlenecek.

Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal bugün son yolculuğuna uğurlandı. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda hayatımın aşkı dediği eşi Tilda Kemal'in yanına gömülen Yaşar Kemal'i binlerce kişi uğurladı.
Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze töreninde ise Yaşar Kemal'in dostları ve sevenleri adeta insan seli oluşturdu. Büyük ustaya veda da alkışlarla oldu.

CENAZE NAMAZINDA YAN YANA DURDULAR
Yaşar Kemal'in cenaze namazında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genelbaşkanı Selahattin Demirtaş yan yana saf tuttular.
Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı

THİLDA'NIN YANINA GÖMÜLDÜ
Yaşar Kemal'in naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda 2001 yılında yaşamını yitiren 50 yıllık eşi Tilda (Thilda) Kemal'in yanına gömüldü.
Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı
KÖYÜNDEN TOPRAK GETİRİLDİ
Yaşar Kemal’in, 1923 yılında dünyaya geldiği zaman Adana’nın, şimdi Osmaniye’nin ilçesi olan Kadirli’nin Gökçedam köyünün sakinleri de hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor. Yaşar Kemal için Gökçedam Köyü Camisi’nde sela verildi. Bugün Teşvikiye Camisi’nde cenaze namazı kılınırken, hemşerileri de aynı anda onun için saf tutup gıyabi cenaze namazı kılacak. Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Yaşar Kemal’in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi: “Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi. Biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıkıyoruz. Bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal’in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak.”

Haberin Devamı

Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı

Yaşar Kemal'in tabutunun üzerine üzerinde "Ayşe" yazan bir çelenk yerleştirilirken törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İsveç Büyükelçiliği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çelenk gönderdi.

Haberin Devamı

Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı
Bu arada camiye ilk gelenler arasında eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan, CHP Parti Meclis Üyesi Tuncay Özkan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile eski AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, teknik direktör Mustafa Denizli, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, gazeteciler Muhsin Kızılkaya, Cengiz Çandar ve sanatçılar Rutkay Aziz ile Tarık Akan yer aldı.
SİYASET VE SANAT DÜNYASI BÜYÜK USTA'YI SON YOLCULUĞUNDA YALNIZ BIRAKMADI
Sanatçı Tarık Akan da Yaşar Kemal'in dahi bir insan olduğunu ifade ederek, "Acımız büyük, olağanüstü bir insandı. Yaşar ağabeyi ölümsüzlüğe uğurluyoruz" dedi.
SELAHATTİN DEMİRTAŞ: HİÇBİR SİYASET YAŞAR KEMAL KADAR BAŞARILI OLMADI
Cenaze törenine katılan Selahattin Demirtaş, Yaşar Kemal'le ilgili şunları söyledi:
"Bu toprakları bu kadar iyi anlayan, bu kadar iyi yaşayan bunu yazıya döken bu kadar başka güçlü bir isim çıkmadı. Yaşar Kemal’in kimlikler üstü duruşu, ama kimlikleri yadsımayan durumu bugünkü cami avlusundaki görüntünün nedenini anlatıyor.
Türkiye’nin gerçeği budur. İnsan onurunu anlattı. Türkiye’nin siyaseten başaramadığı da tam olarak budur. Hiçbir siyaset Yaşar Kemal kadar başarılı olamadı."
"ABDULLAH GÜL: YAŞAR KEMAL BABAMIN ARKADAŞIYDI"
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yaşar Kemal'in cenaze törenine katılmak için Teşvikiye Camisi'ne geldi. Abdullah Gül, Yaşar Kemal'in kendi babasıyla arkadaş olduğunu açıklayıp şu anısını anlattı:
"Yaşar Kemal babamın arkadaşıydı. Kayseri'de birlikte çalışmışlar. Geçen Kurban Bayramı'nda konuşmuşlar ve babama 'çoluk çocuk' nasıl diye sormuş. Bu denli geleneklere bağlı bir insandı. "
KILIÇDAROĞLU: NOBEL ÖDÜLÜ YAŞAR KEMAL'E VERİLMELİYDİ
Kılıçdaroğlu, "Yaşar Kemal’i lise yıllarında İnce Memed’ini okuyarak tanıdım. Barışı seven, barışı her ortamda savunan, insan haklarını savunan dik duran onurlu bir insandı. Onun romanlarında farklı bir tad var. Bizim bir anlamda İnce Memed’imizdi. Nobel Ödülü Yaşar Kemal’e verilmeliydi. O bizim gönlümüzde Nobel Ödülü alan bir yazarımızdı..." şeklinde duygularını dile getirdi.
TÜRKÇE VE KÜRTÇE DUA EDİLDİ
Yazarın tabutunun başında bazı vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe dua ederken bazıları ise Kur'an-ı Kerim okudu.
Yaşar Kemal'in manevi oğlu Ahmet Güneştekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün en zor günümüz, namuslu bir ömür yaşadı. Bize güzel insanlar olmamızı öğretti. Bütün hayatını barışa adadı ve ölümü de barışın en yakın olduğu güne denk geldi, 28 Şubat anlamlı bir gündür, tesadüf değildir. Her zaman barışı göreceğim diyordu bence gördü ve hissetti. Ve bence böyle bir günü seçmiş olması bütün insanlığa bir mesaj verdi. O dev adam bütün ağırlığıyla bugünü seçti" diye konuştu.

Haberin Devamı

YAŞAR KEMAL KİMDİR?

Haberin Devamı

Yaşar Kemal, 1923 yılında Osmaniye'nin Gökçedam köyünde doğdu.

Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.

Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır